NKA Pécs-MAFC dobók, nyilatkozatok, szurkolói összefoglaló

NKA Pécs-MAFC 76-55 (10-17, 15-7, 25-18, 26-13)

MAFC: Csapai 11, Bordács 10/3, Tóth P. 7, Kovács 6, Pfandler. Cs: Lakits 10/3, Polgárdy 8, Komma 2, Misek 1, Biber, Matejovics, Tóth V.

Ivica Mavrenski : Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez! Nem volt könnyű mérkőzés, tudtuk, hogy kemény ellenféllel találkozunk, amelynek tapasztalt kosarasai vannak. A meccs első felében görcsösek voltunk, aztán a harmadik negyedben végre elkezdtünk betalálni, elkaptuk a ritmust is, és ennek köszönhetően végül magabiztosan nyertünk. A sorozat három győzelemig tart, ez csak az első volt, semmi több.


Garai Péter : Gratulálok a Pécsnek a győzelemhez! Ez egy sorozat első mérkőzése volt, ezért senki ne várjon tőlem valódi értékelést. Megpróbálunk a második meccsen más feltételek mellett, saját közönségünk előtt nyerni és egyenlíteni!

A már szinte szokásosnak mondható magas szerkezetünkkel kezdtünk, míg a hazaiak mestere Djordjevics mellett négy mezőnyembert küldött pályára. A légiós révén a pécsiek szerezték meg a vezetést, de Bordács hamar válaszolt. Ismét a szerb center villant meg, Kovács egyenlített a festékből. Perceken át nem kaptunk kosarat, így mérsékelt támadójátékkal is el tudtunk lépni: Bordács pontjai után időt kellett kérnie Mavrenskinek (4-12). A taktikai szünetet követően sem változott a játék képe: az NKA megzavarodott a jól záró MAFC-zónától, de a túloldalon is kimaradt a büntetők, ziccerek nagyja. 7-9 pont közt ingadozott a különbség, Bíró a büntetővonalról alakította ki a 10-17-es negyedvégi állást.

A kisszünetet követően üresen hagytuk Djordjevicset, aki egy homály triplát összeszedve csinált 2+1-et. A következő támadásokból is csak ő szerzett pontokat, így a 13. percben már az akadémisták vezettek (18-17). Lakits büntetőjével egyenlítettünk, Tóth is megszerezte első kosarát, Polgárdy estében dobott kettesével újra mi jártunk előrébb. Az első negyed közepén látottak fordítottja következett, a narancssárga-fehérek futottak egy 4-0-s szakaszt három játékperc alatt. Polgárdy egyenlített, Lados egy büntetője volt jó, az utolsó támadást kivédekezte a Rátgéber, így 25-24-gyel fordultak a felek. Az első húsz percben a hazaiak 13, a vendégek 11 hármassal kísérleteztek, de egy sem hullott be, részben ez a magyarázata a pontszegény félidőnek. Érezhető volt, hogy amelyik csapat ritmust tud váltani támadásban, az nagyon hamar kritikus helyzetbe hozhatja ellenfelét, ez így is történt – sajnos…

A 21. percben Lados robbantotta fel a csarnokot, mert megszerezte a meccs első távoliját, de húsz másodperccel később már a MAFC-pad volt talpon, mert Bordács is kintről talált be. Büntetőből viszont pontatlanul célzott, Lados viszont megismételte előbbi dobását, sőt, a festékből is eredményes volt (33-27). Benke hármasa már mély gödörbe lökte a mieinket, Bordács felelt gól jó plusz eggyel. Kovács négyre hozta vissza övéit, de kisvártatva kétszámjegyűre hízott a differencia Benke újabb trojkájával (43-32). Ez Csapait kellemetlenül érintette, így dühből óriásit zsákolt Tóth labdájából. Szaggatott volt a játék, sűrűn büntetőzhettek a csapatok, Polgárdy és Tóth révén 47-42-re zárkóztunk. A negyedet lezáró hazai labdabirtoklás során többször is szabálytalankodtunk, végül Váits rontott triplát, de a játékvezetők szerint Misek szabálytalankodott vele. Az ítéletet reklamáló vendégkispad is gazdagodott egy technikaival, az egypontosokat pedig a sértett helyett Djordjevics végezte el… Mindenesetre a négyből hármat értékesített, ezzel csapata nyolcpontos előnybe került tíz perccel a vége előtt (50-42).

Csapainak és Lakitsnak köszönhetően 51-46-ra zárkóztunk, majd a pécsiek percei következtek. Rutinos bedobónk találataival még egy darabig lőtávolságon belül maradtunk, ám az akadémisták Benke vezérletével 15-0-s sorozatot futottak, így a végjáték már csak formalitás volt. Mindkét edző pályára küldte fiataljait, Komma zsákolt egyet, majd Polgárdy büntetőjével alakult ki a 76-55-ös végeredmény.

Bár papírforma eredmény született, lehet bennünk hiányérzet, főleg az első negyedet elnézve. Ha akkor pontosabban dobjuk a büntetőket, kétszámjegyű fórra tehettünk volna szert. De ugye a sportban nincs „ha”, javítási lehetőség ellenben már szombaton adódik. Sok mindenben kell javulnunk, hiszen egyik játékosunk mezőnymutatója sem volt jobb 50%-nál, az 54 csapat-VAL, vagy az 55 dobott pont is rosszul mutat, a 48-27-re elvesztett lepattanócsatáról meg a 2/26-os triplázásról nem is beszélve. A lendületesen, korszerűen kosarazó pécsiek ellen nagyobb energiájú, okosabb, precízebb játékra lesz szükség – nagy feladat előtt állnak a fiúk.

„Más feltételek mellett, saját közönségünk előtt” jön a folytatás, ahogy Garai Péter mondta. Szombaton 17:30-tól a szezon eddigi legfontosabb meccse következik, ahol még nagyobb küzdelem várható. Egy győzelemmel lélektani előnybe kerülhetnénk, de a vereség most a kiesés szélére sodorná a csapatot. A tét nagy, korlátozások nincsenek: mindenkinek a Gabányiban a helye! Hajrá, MAFC!

Fotó: Hunbasket/NKA Pécs