Lakits András tanítványai egy színvonalas, végletekig kiélezett mérkőzésen a végjátékban a Jászberény fölé kerekedtek a Hepp Kupa elődöntőjében, így bejutottak a sorozat döntőjébe. A fináléban vasárnap 14 órától a BKG-t simán legyőző PVSK lesz a mieink ellenfele a Tüskecsarnokban.

Hepp Kupa, elődöntő

MAFC – Jászberényi KSE 91-86 (22-23, 29-24, 16-18, 24-21)

MAFC: Tóth 17/6 (+10 lepattanó), Pintér 5/3, Buzás 7/6, Bordács 15/3, Komma 8. Cs: Polgárdy 22/15, Biber 7, Misek 9.

JKSE: Csík 13/6, Kucsora 16/6, Mester 3/3, Ivosev 18, Olasz 2. Cs: Meleg 17/9, Kovács 6/6, Rosics 11/6, Homoki -.

Leendő bajnoki negyeddöntős ellenfelünkkel, a Jászberénnyel találkoztunk a Hepp Kupa elődöntőjében. A feldobásra a korai kezdés ellenére megtelt élettel a Tüskecsarnok, szimpatizánsaink egyértelműen többségben voltak a szurkolói busszal érkező jászberényi fanatikusokkal szemben. Tóth Péter révén a miénk volt az első kosár, Ivosevvel azonban nem bírtak a mieink az első percekben, ám elsősorban a távolról, majd közelről is eredményes Bordácsnak köszönhetően nálunk volt az előny a 4. percben (10-8). Ekkor egy kisebb rövidzárlat következett, nálunk ezt kihasználva öt ponttal ellépett a JKSE, de Polgárdy 2+1-es és Buzás trojkája után már ismét mi jártunk előrébb. A negyed végjátékában is fej-fej mellett haladtak a felek, Polgárdy trojkáját visszadobta Kovács, ezzel az ellenfél állt egy hajszállal jobban tíz perc játék után (22-23).

A Jászberény pillanataival indult a második etap, 24-31-nél időt kellett kérnie Lakits Andrásnak. Nem tudni, mit mondott vezetőedzőnk a fiúknak, mindenestre megállíthatatlanok voltak a fehérmezesek a találkozó következő periódusában: Tóth zsinórban dobott öt pontját Polgárdy toldotta meg hárommal, majd amikor úgy tűnt, hogy rendezték soraikat a jászságiak, egy 16-2-es MAFC-futás következett (48-38). Ebben az időszakban minden sikerült a műegyetemistáknak, még ritka rossz dobásaink egyikéből is gólpassz lett a szemfüles Biber jóvoltából. A játékrész végjátéka azonban a kék-fehéreké volt, Kovács ismét hármassal jelentkezett a dudaszó előtti pillanatokban, nem tűnt megnyugtatónak az 51-47-es félidei előny.

Pintér talált be távolról a fordulás után, kisvártatva Buzás is így tett, azonban a Rakics-tanítványok is elkapták a fonalat kintről, Rosics egymás után két trojkát vágott be, ezzel egyenlített a JKSE, Tóth büntetőit követően pedig Meleg is beleállt egy hárompontosba, amely szintén behullott (59-60). Bordács ziccerére újabb Meleg-hármas volt a felelet, magasemberünk újabb közelijét Ivosev annulálta (63-65). Tóth labdáját Biber váltotta pontokra, majd befagyott az eredményjelző, végül ismét egy Tóth-Biber összjáték után rezdült a háló, amely a vezetést jelentette csapatunknak a zárónegyed előtt (67-65).

Kucsora egyenlítő találatára még válaszolt Komma egy zsákolással, Kovács triplája után azonban Ivosev következett, Misek fontos közelijével zárkóztunk fel 71-72-re. Nem voltunk elég összeszedettek hátul, ráadásul Kucsora egy könnyű kosarat is szerzett, 75-80-nál időt kért vezetőedzőnk. Úgy tűnt, hogy ez sem segít, Kucsora hárompontosával már nyolc egység volt a differencia a 36. percben. A piros-feketék azonban nem adták fel, csapatkapitányunk nehéz dobásával kezdődött a felzárkózás, Polgárdy pedig egymás után kétszer is villant a sarokból, így ismét egálra állt a meccs (83-83). Csík hármasával visszavette az előnyt, sőt, a nagyobb előnyért is támadhatott a Jászberény, de a következő kosár Misek nevéhez fűződött, 10-esünk ráadásul faulttal együtt volt eredményes (86-86). Ekkor mindkét fél hibázott, majd legrutinosabb játékosunk, Tóth Péter lépett elő: labdát, majd egy egyéni akcióból vezetést szerzett, Kucsora rövid dobása után megkaparintotta a lepattanót, indította Bordácsot, aki nem is hibázott – 26 másodperccel a vége előtt 90-86-os előnybe kerültünk. Rosics triplája lejött, nem volt már visszaút a Jászberény számára, 91-86 arányban nyert, ezzel kiharcolta a döntős szereplést a MAFC.

A másik elődöntőben az esélyesebb PVSK-nak elég volt egy elsöprő negyed a magabiztos sikerhez a BKG ellen, a kiegyenlített első félidő után a harmadik etapban hengerelt, végül 99-81-re győzött a Vasút, így a baranyaiakkal játszunk majd a fináléban.

A Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa 2022/23-as kiírásának döntője húsvétvasárnap 14 órakor kezdődik a Tüskecsarnokban – szeretettel várunk minden szurkolót, fővárosi kosárbarátot!

Előre a kupáért! Mindenki a Tüskébe, zúgjon a hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek