Felnőtt csapatunk kilenc év után játszott ismét döntőt országos sorozat döntőjében, a PVSK-val csaptunk össze a Hepp Kupa fináléjában. Bár az első félidőben nem játszottak igazán jól a fiúk, egy pillanatig sem adták fel a küzdelmet, az utolsó másodpercig nyílt volt a mérkőzés, de végül a pécsiek örülhettek

Hepp Kupa, döntő

MAFC – Pécsi VSK-Veolia 107-108 (20-28, 28-27, 25-27, 34-26)

MAFC: Tóth 22/9, Buzás 11/6, Misek 8, Bordács 26 (+12 lepattanó), Biber 8. Cs: Polgárdy 20/9, Pintér 1, Komma 11.

PVSK: Takács 6/6, Molnár 5/3, Harler 38/6 (+10 kiharcolt fault), Bíró O. 19/3, Horti 11 (+10 lepattanó). Cs: Németh 9/9, Antóni 3/3, Halász 5/3, Tóth N. 12.

Lakits András: Gratulálok a PVSK-nak a győzelemhez. Az én csapatomat is dicséret illeti, hiszen egy sok pontot hozó, közönségszórakoztató meccset játszottunk. Nekünk tanulnunk kell ebből, rendre rosszul jövünk ki a sokpontos mérkőzésekből. Szigorítanunk kell a védekezésünkön, mert sok könnyű kosarat engedtünk az ellenfélnek. Még 108 kapott ponttal is lett volna esélyünk a győzelemre, ha kicsit jobban dobjuk a büntetőket, s több védőlepattanót szedünk. Ez sok hiba volt, ennyit nem bírunk el, én ebben látom a vereség okát. Dolgozunk tovább, szeretnénk a bajnokságban legalább ilyen helyezést elérni. Ma és holnap még pihenünk, aztán csak erre koncentrálunk.

Szrecsko Szekulovics: Nagyon nehéz mérkőzés volt, gratulálok a csapatomnak. Mi is és a MAFC is az utolsó pillanatig harcolt. A B-liga is megmutatta, hogy látványos és jó meccseket tudnak játszani a klubok. Ma este úgy gondolom, kicsit végig jobbak voltunk, megérdemelten nyertünk.

Eleinte felváltva estek a kosarak, főleg Bordács jeleskedett támadásban a piros-feketék közül. A 6. percben Misek két büntetőjével 13-12-nél nálunk volt az előny – ekkor még talán senki sem sejtette, hogy a mérkőzésen utoljára. Ám ezt követően fölénybe került a Vasút, Németh két triplát is beszórt és Harler is megkezdte a pontgyártást, 20-28-as pécsi előnnyel ért véget az első negyed.

Harlerre a második etapban sem volt ellenszerünk védekezésben, ráadásul a 14. percig nem találtunk be kintről, ekkor Polgárdy volt eredményes. A 15. percben Antóni hármasával már 31-45-re vezettek a fehér-feketék, Lakits időkérésének 7-0-s MAFC-roham lett a foganatja, Misek büntetőivel hat pontra zárkóztunk, Buzás triplájával alakult ki a 48-55-ös félidei eredmény.

A fordulás után a centergólok domináltak, felzárkóztunk mínusz ötre, de Harler ziccere után már 54-69-et mutatott az eredményjelző a 24. percben. Komma vezérletével újra megrázta magát a Lakits-legénység, 64-69-re jöttek vissza a piros-feketék. Küzdelmes időszak következett, főleg büntetőből találtak be a felek, ismét távolodott a Pécs. A negyed vége azonban a miénk volt: Komma zsákolt, és bár Harler válaszolt, Buzás 3+1-es akciójával tíz pont alá csökkent a differencia a második kisszünetre (73-82).

Németh tripláját Tóth dobta vissza a záró felvonás elején, Bordács háromszor is faulttal együtt volt eredményes közelről, bő hét perccel a vége előtt már csak négy volt közte (83-89). Újra Harler állt csapata élére, de Tóth, Polgárdy és remek szurkolótáborunk is elkapta a fonalat, mínusz ötnél majdnem sikerült kivédekeznünk egy baranyai akciót, azonban a támadóidő lejártának pillanatában Buzásnál láttak faultot a játékvezetők, reklamálásért két technikait is kaptunk, de Bordács és Polgárdy révén a 38. percre visszajöttünk a meccsbe (94-98). Harler közelije és Bíró büntetői után már-már kilátástalan volt a helyzetünk, hiszen nyolcpontos hátrányt kellett volna ledolgoznunk alig több, mint egy perc alatt, ám csapatunk ekkor sem adta fel: Bordács újra megverte emberét a festékben, Tóth Péter trojkája után Polgárdynak az egyenlítéshez is volt egy dobása. Harler újabb egypontosai után sem nyugodhatott meg az ellenfél, Tóth faulttal együtt dobott hármast, a plusz egy viszont kimaradt, ellentétben Bíró szabaddobásaival. Irányítónk még egy gyönyörű távolival jelentkezett, Harler keze végre megremegett a vonalnál, de hiába – nem volt már időnk felérni, így 107-108 arányban alulmaradtunk egy fantasztikus döntő végén.

Lakits András tanítványai nagy menetelés végén ismét bebizonyították, hogy csak magyarokból álló caap képesek felvenni a versenyt a jóval esélyesebbnek tartott, kiváló légióssal megerősített PVSK-val, azonban a rivális egy hajszállal jobbnak bizonyult. Csüggedni sem ok, sem idő nincsen, hiszen már csütörtökön megkezdjük a playoffot: a bronzcsatát a BKG ellen 70-63-ra elveszítő, az elődöntőben nagy csatában legyőzött JKSE-t fogadjuk.

Szép volt, fiúk!

Hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter