MAFC – Veszprém 100-85 (29-25, 23-25, 26-18, 22-17)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
MAFC: Csapai 22/3, Tóth 20/9 (+19 gólpassz), Bordács 38/3, Kovács 20 (+12 lepattanó), Pintér. Cs: Polgárdy, Pfandler, Komma, Herló.

Garai Péter : Betegség- és sérüléshullámok miatt nagyon kevesen voltunk. A padon is főként olyanok ültek, akik betegségük vagy sérülés után épphogy felépültek. Tudtuk, hogy öt-hat emberrel kell játszanunk. Nagyon örülünk, hogy ők felülmúlták az idei teljesítményüket, extrát játszottak és csapatként működtek a paddal együtt. Gratulálok a csapatnak a győzelemhez.


Ilic Pavle : Nagyon jól felkészültünk a mai találkozóra. Egy kicsit meglepetés volt azonban, hogy három magas emberrel kezdtek. Úgy gondolom, hogy csapatként jó meccset játszottunk, ellenfelünk azonban felismerte, hogy hol kell minket támadni. Gratulálok nekik a győzelemhez. Remek volt a hangulat, köszönet érte a szurkolóknak. Minden jót kívánunk a MAFC-nak. Mi pedig dolgozni fogunk azon, hogy kijavítsuk a hibáinkat és tovább fejlődjünk. (A vendégek nyilatkozatát az MKOSZ honlapja Ilics Pavlének, a Veszprémé Zseljko Lukajicsnak tulajdonítja.)

A Pápa elleni vereség után óriási szükségünk volt a sikerre Veszprém megye másik csapata, a Királynék városának büszkesége ellen. Mindkét oldalon akadt fontos hiányzó, a mieinket betegséghullám sújtotta, amely miatt többen nem voltak 100%-os állapotban, Misek pedig nem is tudta vállalni a játékot, illetve Lakits sem volt bevethető U20-as válogatottal kapcsolatos elfoglaltságai miatt. A vendégeknél Tóth Norbert könyöksérülése okozott fejtörést a szakvezetésnek. Szabó és Glogovac révén 6-0-lal kezdett a veszprémi csapat, Csapai jegyezte az első kosarunkat. Tóth 2+1-ét Horváth hármasa követte, majd Bordács és Glogovac vívott duplapárbajt. 10-15 után zsinórban 9 pontot szereztünk, ráadásul Csapai megszerezte első hárompontosunkat is, igaz, az ellentámadásból Glatz is távolit dobott, megtörve ezzel a nagy MAFC-futást. Kovács középtávolról célzott pontosan, majd mindkét magasemberünk bemutatott egy-egy zsákolást. Horváth és Füzi révén a negyed vége a vendégeké volt, de így sem lehettünk elégedetlenek (29-25).

Bordács ott folytatta, ahol a kisszünet előtt abbahagyta – látványosan nem volt ellenszere erőcsatárunkra a Veszprém KK szakvezetésnek, Tóth mesteri labdái után a meccs emberének gyakran csak be kellett pöccintenie a labdát Sa gyűrűbe. A futós játék is működött, viszont védekezésben akadtak pontatlanságok, büntetőzhetett Horváth, Szabó és Füzi is. Tóth triplájával már a tízpontos különbséget ostromoltuk (46-37), ám zsinórban két hármast kaptunk, majd Glogovac villant közelről és távolról is: hiába zsákolt nagyot Kovács, Dancsecs 4 másodperccel a vége előtt feltett ziccerével a félidőre egy labda maradt a differencia (52-50).

Nem változott a játék képe a térfélcserével sem, Kovács és Tóth kosaraira Szabó felelt 5 ponttal, Glatz és Glogovac is hozzászólt a meccshez, de rutinos irányítónk révén tartottuk a minimális előnyt. Csapai dobott gyorsan két jó duplát, Kovács és Bordács újabb 4 pontot tett hozzá, védőoldalon pedig lehúztuk a rolót, így 69-59-nél, a 26. percben vezettek először tízzel a fehérmezesek. Horváth és Glogovac hozott össze egy 7-0-t a túloldalon, hullámzó volt a játék. Ismét a mi periódusunk következett, a játékrész utolsó 7 pontját mind Bordács szerezte: közeli és zsákolás után az utolsó támadás végén higgadtan és pontosan dobta el kintről a labdát, így 78-68 állt a táblán 10 perccel a vége előtt.

Csapai gól jó plusz faultjának tapsolt a hazai tábor, és bár a vendégek légiósa próbálta meccsben tartani csapatát, Kovács kosara már 15 pontos MAFC-előnyt jelentett, ezzel a 33. percben tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés. A bakonyiak nem tudták levédekezni a festéket, míg ők alig szereztek duplát, így hiába voltak eredményesek távolról és a büntetővonalról, nem kerültek közelebb. A fő kérdés az maradt, sikerül-e elérnünk a 100-at, de Tóth Péter ezt is rövidre zárta: a 37. percben, 97-79-nél labdát szerzett, felvitte, majd jó 9 méterről vágta be a játékszert – ezt a lelátón ülő Mócsán Bálint sem csinálhatta volna jobban. Vastaps közepette váltotta Herló és Komma a találkozót szinte végigjátszó Pfandler-Csapai duót. Az utolsó pontokat az ex-MAFC-os Glatz szerezte büntetőből, 100-85-nél szólalt meg a végső dudaszó.

A lefújás után a szokásosnál kicsivel nagyobb ünneplés következett, hiányzó bedobóink helyett Tóth Péter két gyermeke tette teljessé a kört a meccs utáni csatakiáltásnál, együtt örült játékos és szurkoló. A Veszprémet teljes kerettel sem könnyű legyőzni, két komoly hiányzóval és több lábadozóval pedig a mezőny bármely csapatától bravúr: ezt hajtotta ma végre a piros-fekete gárda. Remekül használta ki a vendégek kiváló centerének hiányát Garai Péter, aki a palánk alá összpontosította csapata erejét (Misek és Lakits távollétében ez részint kényszer volt). Glogovacék vélhetően nem erre készültek, mert a festékben nem tudtak mit kezdeni velünk, erről árulkodik a 37-20-as lepattanóarány és a Bordács-Csapai kettős összesen 60 pontja. Ebből 38-at vállalt 13-asunk, aki 50 VAL-ig jutott, de Csapi is szezoncsúcsát dobta 22 ponttal. Kovács és Tóth is dupla-duplával (20 pont, 12 lepattanó illetve 20 pont, 19 gólpassz), Pfandler hasznos védekezéssel vette ki a részét a győzelemből, a 6. és a 39. perc között nem is cserélt vezetőedzőnk, gyakorlatilag ez az ötös játszotta végig az összecsapást. Ritka dolog 4 pontszerzővel 100-ig jutni, de hogy a negatívumokról is legyen szó, sokszor maradt üresen vendégjátékos a periméteren, hiába zónáztunk végig, valamint triplamutatónkon is van mit javítani, az 5/23 még mindig nem az igazi (Horváth Ákosék ugyanennyi kísérletből 11-szer találtak be kintről – persze ez a csapatok eltérő játékstílusából, szerkezetéből is következik).

Ez a győzelem volt a fiúknak a 10. a bajnokságban, ezzel sikerült a 7. helyre előrelépni. Szintén 10-11 a mérlege a 8. és 9. helyen álló TF-nek és Óbudának, így továbbra sem dőlhetünk hátra. Az 5-6. pozíciót 12-8-cal birtokló BKG-Veszprém páros a jövő héten pótolja egymás elleni meccsét, aki ott veszít, azt egy nagy hajrával akár még utol is érhetnénk, persze a lényeg, hogy le ne maradjunk a rájátszásról. Jövő szombaton ismét itthon játszunk, még komolyabb feladat vár a mieinkre, hiszen a kiváló formában lévő Vasas ellen kellene megvédeni várunkat. A mostani vendégek nyilatkozatukban megköszönték a remek hangulatot, tegyünk rá mi, szurkolók is még néhány lapáttal a következő derbin! Hajrá, MAFC!