November elején az U20-as válogatott edzőtáborában NBIB-s csapatunk játékosa, Biber Áron Benedek képviselte egyesületünk piros-fekete színeit. Bendét épp egyetemi kötelezettségei teljesítése közben értük utol, és a válogatott élmények mellett egy kicsit az idei szezonról is faggattuk

Gratulálok a válogatott meghívóhoz! Új szakvezetéssel, a felnőtt kapitány, Sztojan Ivkovics keze alatt formálódik az idei U20-as válogatott. Mesélj egy kicsit, milyen élmény volt a kecskeméti pár napos edzőtábor!

Számomra tényleg rövid edzőtábor volt, hiszen én a pécsi vendégjátékunk után tudtam csak csatlakozni a többiekhez. Itt is szeretném megköszönni újra vezetőedzőnknek, Lakits Bandinak, hogy a pécsi meccs után autóba ült velem és az óriási ködben, szinte araszolva, átvitt Pécsről Kecskemétre. Úgy érzem, hasznos napokat töltöttünk az edzőtáborban, ami személy szerint nekem is jól sikerült. A védekezési szisztéma nagyban hasonlít ahhoz, amit itt, a MAFC-ban is alkalmazunk, így abban kevés újdonság volt, a támadási figurákat pedig sikerült gyorsan elsajátítanom. 

Két edzőmeccset játszottunk az U19-es válogatott ellen. Én az elsőn kaptam szerepet, amit meg is nyertünk. Úgy érzem, jól ment a játék, a visszajelzések is ezt igazolták. Különösen jó volt újra együtt játszani Tóth Barnával, aki ugye pont a MAFC-ból igazolt pár éve Kecskemétre, utoljára még az U18-as válogatottban tudtunk együtt szerepelni. Tőle is pozitív visszajelzéseket kaptam, ami kifejezetten jól esett.

Mi a helyzet a szakmai stábbal? Tőlük is érkezett visszacsatolás?

Bandi beszélt nemrég Sztojannal, aki azt mondta, elégedettek voltak velem, és úgy látják, beleillek abba a csapatképbe, amit megálmodtak. A legnagyobb kritika az volt, hogy túl hosszú a hajam, és jó lenne, ha levágatnám! (nevet)

Remélem, ezúttal sikerül a korosztályos Európa-bajnokságon felhúznom a címeres mezt. Két éve, U18-ban ez sajnos sérülés miatt kimaradt, a tavalyi évem pedig nem sikerült annyira jól, hogy meghívjanak. 

Az idei éved viszont kifejezetten jól alakul idáig.

Igen, én is így érzem. Valószínűleg az is hozzájárul, hogy tavaly leérettségiztem, és idén az egyetem eddig nem jelent akkora terhelést, így több időm jut a kosárlabdára is. Az iskola mellett az előző évadban egy ujjsérülés is hátráltatott, ami miatt két hónapot kihagytam, így nem sikerült túl jól a szezon.

Mi a folytatás a válogatott tekintetében?

December 11. és 13. között lesz egy újabb rövid összetartás Kecskeméten, és úgy tudom, a két ünnep közöttre is tervez egyet a szakmai stáb. Többet még nem tudok, de, gondolom, hamarosan érkeznek az információk majd.

Térjünk rá pár mondat erejéig a klubszezonra. Hogy látod, miként alakult eddig számotokra az évad?

Teljesen új stábbal vágtunk neki az idénynek, és azt kell, hogy mondjam, hogy a Lakits Bandi – Dian Dani duó abszolút profi munkát végez a csapatnál. Kellett idő, amíg megszoktuk az általuk kialakított rendszert, és nyilván az is újdonság volt, hogy a többségnek Bandi az előző idényben még csapattársa volt. Nekem kevésbé volt éles a váltás, hiszen én dolgoztam vele már mindkét minőségében korábban, de úgy érzem, mindenki jól vette az új felállást. Egyébként is jó csapategység jellemzi hagyományosan a MAFC-ot, baráti-haveri viszony uralkodik az öltözőn belül mindenkivel. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a csapat nagy többsége hosszú évek óta együtt játszik, nincs nagy fluktuáció. 

Eddig tíz forduló telt el, 7-3-as mérleggel álltok a tabella negyedik helyén. Hogy érzed, ez a realitás? Van, ami miatt esetleg hiányérzeted van?

A klubvezetés részéről Garai Péter idény előtt azt mondta, 7-0 a cél kezdésre, persze ő szeret nagyot mondani és nagyot álmodni. Jól kezdtük a szezont, négy sikerrel, aztán jött a debreceni egy pontos vereség. Az nekem különösen fájó, hiszen rám fújták azt a faultot, amivel aztán a Debrecen nyerni tudott. Azt gondolom, a Jászberény elleni hazai vereségben még a debreceni meccs közrejátszott, ott fejben nem tudtuk rendezni a sorokat. A múlt heti, PVSK elleni siker viszont, úgy érzem, extra teljesítmény volt, és remélem, hogy ad ez most nekünk egy komoly lökést. Három meccsünk van még 2022-ben, én szeretném, ha veretlenül tudnánk a decembert befejezni!