Május 16. és 19. között, Debrecenben rendezik meg az utolsó olimpiai kvalifikációs tornát 3×3-as kosárlabdában, a rendező jogán a magyar férfiválogatott is tagja a mezőnynek. Komma László személyében egy MAFC-játékos is pályára léphet a Cívisváros főterén – nem mindennapi bravúr lenne, ha Laciéknak sikerülne kiharcolniuk a párizsi szereplést!

A kosárlabda szabadtéri, egy palánkos válfaja Tokióban debütált az olimpiai sportágak közt, mindkét válogatottunk a selejtezőtorna döntőjében bukta el a kijutást. Akárcsak 2021-ben, idén nyáron is 8 csapat szerepelhet nemenként az ötkarikás játékokon, a férfiaknál idáig a címvédő Lettország, illetve az Egyesült Államok, Kína, Szerbia és Hollandia biztosította a helyét a párizsi mezőnyben, az utolsó 3 kvótáért 16 csapat száll harcba Debrecenben. A résztvevőket négy csoportba osztották, minden négyesből az első két helyezett jut tovább. A magyar férfiválogatott a „B” jelű kvartettbe került, pénteken 19:20-tól az előző kvalifikációs állomás győztese, Hollandia helyére beugró Izraellel, 21:35-től az Amerika Kupa-győztes Puerto Ricoval, szombaton 21:35-től pedig a szakágban európai nagyhatalomnak számító Ausztriával játszanak a mieink.

A 2000-es születésű Komma László viszonylag későn, 2020 őszén debütált a Piros-csoportban a MAFC színeiben, ám szorgalmának és remek fizikai adottságainak köszönhetően klubunkhoz kerülését követően gyorsan a rotáció fontos tagjává vált. A 3×3-as kosárlabdába a 2022-es EUSA egyetemi Eb-n kóstolt bele, tavaly már a Nemzetek Ligájában szereplő U23-as nemzeti csapat oszlopos tagja volt, most pedig megkapta az esélyt címeres mezben a felnőttek között is. Csirke Ferenc szövetségi kapitány rajta kívül a kosárlabda mindkét szakágában rendkívül rutinos, nagypályán legutóbb Görögországban szereplő Ivosev Tamásnak, a kínai profi 3×3-as bajnokságban, a Super3-ban játszó Demeter Attilának és a zöld-csoportos Vásárhelyi Kosársuli kulcsemberének, Rosics Urosnak szavazott bizalmat.

Centerünk elmondta, hogy az utóbbi hetekben nem sok ideje volt a pihenésre. „A PVSK elleni döntő 5. meccse után már haza sem jöttem a csapattal, mert hétfő reggel megkezdődött a felkészülés az olimpiai selejtezőre Pécsett. Hozzám hasonlóan a többiek is a klubjukban játszottak fontos mérkőzéseket mostanáig, így mindössze három napot tudtunk együtt készülni, ebből a szempontból hátrányban vagyunk ellenfeleinkhez képest. Ennek ellenére optimistán várom a tornát, örülök, hogy Izraellel kezdünk, mert úgy érzem, ellenük van a legtöbb esélyünk. Ausztria és Puerto Rico is kiváló, összeszokott válogatott, évek óta együtt játszanak, mi még sosem szerepeltünk a jelenlegi összeállításban. Bár a papírforma nem mellettünk szól, mindent meg fogunk tenni az olimpiai részvételért, szurkoljatok nekünk!” – zárta szavait Komma.

A magyar válogatott(ak) mérkőzéseit élőben közvetíti az M4 Sport, míg a FIBA 3×3 YouTube-csatornán (https://youtube.com/@fiba3x3?si=KbgGzRn6xAR4R0Br) videós, a https://fiba3x3.com/2024/OQT weboldalon szöveges formában követhető a kvalifikációs torna.

Hajrá, Laci! Hajrá, magyarok! Hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter