Hatodik helyen végzett a múlt heti debreceni országos döntőben junior csapatunk, melynek vezetőedzője, Lakits András azt mondja: emelt fővel kell ezt az eredményt tovább vinnie srácainak. A döntős szerepléssel egy korszak lezárult a fiúk és Bandi életében is, akit a jövő évtől más feladatok várnak a MAFC keretein belül – játékos pályafutása lezárultával NBIB-s csapatunk vezetőedzője lesz a 2022-2023-as idényben

„A junior idény alakulásáról már sokat beszéltünk korábban, és ahogy a döntő előtt Tóth Vilmos és Szabó Máté is kiemelte, az alapvető célt, az egyenesági nyolc közé jutást elértük. Amikor ez sikerült, közösen leültünk, és új célt tűztünk ki magunk elé: azt, hogy jussunk tovább a csoportból a döntőn.”

Ez nem sokon múlott, a két döntőstől, a Vasastól és a Soprontól is szoros meccsen kapott ki csapatunk, míg a Falco ellen sikerrel vívták meg a csoportmeccset. 

„Mondhatom azt, hogy a srácok nagyon megérdemelték volna a négybe jutást, de az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy játékerő, tudás és az elvégzett munka alapján legalább hat-hét olyan csapat volt a mezőnyben, akikről ugyanez elmondható. A srácok elképesztő munkát tettek bele abba, hogy egy döntőn megmutathassák magukat. A legtöbbüknek négy év munkája volt ez az esemény, hiszen a két évvel ezelőtti kadett döntőt elvitte a Covid. Az évek alatt sokszor lett padlóra küldve a csapat, de mindig összezártak és kitartottak, mindannyiszor megmutatták, hogy igenis számolni kell velük és nem szabad leírni őket. Éppen ezért nem az eredményt sajnálom, mert arra büszkék lehetünk, hanem azt, hogy nem adatott meg, hogy az éremért, az álmainkért dobhassunk a végén.”

Nem született szerencsés csillagzat alatt ez a döntő csapatunk számára, hiszen előtte és a négy nap alatt is sérülések nehezítették az együttes életét.

„Sántha Barna egy héttel a döntő előtt sérült meg, Matejovics Máté az első találkozón, Pintér Dávid az utolsón. Ahogy beszéltük, ennek a csapatnak az erőssége a közösségben rejlett. Olyan volt, mint egy jó puzzle, ha minden darab a helyén volt, kirajzolódott a tökéletes kép.”

Ezzel együtt a hatodik hely reális eredmény, amire Bandi szerint pár nap múlva már a srácok is büszkén tekintenek majd.

„A szomorúság a Falco elleni helyosztó után nem elsősorban az eredmények szólt, hanem annak, hogy egy közösség utolsó közös csatája volt ez. Szerettük volna győzelemmel zárni, de az eredménytől függetlenül is mindenki számára nehéz ezt a rettentően összetartó társaságot elengedni. Nekem is az. Vannak olyanok, akikkel hét éven át dolgoztam együtt, mellettem nőttek fel és váltak játékossá. Mindannyiunk számára nehéz ez a búcsúde a megtett utunkra nagyon büszke vagyok! Végig kitartottak az értékrendünk mellett, éppen ezért bízom benne, hogy olyan tudással és élményekkel lépnek tovább, ami miatt továbbra is olyan büszkén lesznek MAFC-osok mint most.”

Minden lezárás végén a legfontosabb szó a köszöneté, és ezt Bandi is így gondolja. „Köszönöm az Akadémiának, hogy lehetővé tettek a munkánkat, Nagy Krisztának, hogy lefektette a csapat alapjait, nem mellékesen az én alapjaimat is. Tiba Fanninak, hogy olykor csodát tett és mindig sikerült összedrótoznia a fiúkat. Mocsán Andrásnak, hogy a konditeremben rendre eredményesen megizzasztotta a srácokat. De leginkább köszönöm Besenyői Andrea Beső néninek, aki rengeteg segített nekem az évek alatt, hogy a csapat és én is jobb legyek, amellett hogy tyúkanyó volt közöttünk ebben a teljesen bolond ólban.”

Bandi számára ezúttal a búcsú nem csupán első vezetőedzőként irányított csapatától érkezett el, hanem a MAFC Akadémiától is. A felnőtt csapat vezetősége a 2021/2022-es szezont követően ugyanis a változtatás mellett döntött az NBIB-s élén: Garai Péter helyét a jövőben ő veszi át a kispadon. Tíz, MAFC játékosként eltöltött esztendő után szögre akasztja a cipőjét, és ezentúl az U20-as csapat irányítása mellett az NBIB-ben is vezetőedzőként áll majd a pálya mellett.  

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a felnőtt csapatunk vezetőedzője, ugyanakkor legalább ekkora felelősség is. Boldog vagyok, hogy Garai Péter rám gondolt, és jó választásnak tart erre a feladatra. Nem volt egyszerű döntés kimondani, hogy felhagyok az aktív játékkal, mert nagyon szeretek kosárlabdázni, de úgy éreztem, hogy szeretném most megtenni a következő lépést edzőként. Ebben a klubban kezdtem el sok éve játszani és edzősködni is, rengeteget kaptam a MAFC-tól. Köszönöm az Akadémia vezetőségének, hogy bizalmat szavaztak nekem, támogattak a fejlődésemben és el tudtam indulni ezen a pályán. A MAFC nekem már szinte a családom, szeretném ezt a bizalmat azzal megszolgálni, hogy elérjük majd a céljainkat és egy igazi szerethető MAFC-os csapatot építünk.”

Sok sikert kívánunk, hajrá, MAFC!

Lakits András pályafutása 

Az 1991-es születésű szakember a MAFC-ban kezdett el kosárlabdázni, egy hatéves kitérőt leszámítva teljes pályafutását piros-feketében töltötte. A felnőttcsapat tagjaként számos nagy csata, emlékezetes győzelem tevékeny részese volt. 2014-ben Hepp Kupát és bajnoki ezüstérmet nyert, majd négy éven át az NBI/A-ban szerepelt csapatunkkal. A kiesés után is maradt Újbudán, két piros csoportos bronzérmet szerzett. 

Az aktív játékkal felhagyva, utolsó mérkőzése a BKG elleni helyosztó visszavágója volt, amelyet stílszerűen az ő meccsnyerő triplája zárt le (a buzzer beater itt megtekinthető: https://fb.watch/c-nITQnw9A/ ).

Edzői pályafutása is a MAFC Akadémiáján indult, 2013 óta látott el segédedzői feladatot különböző utánpótlás-korosztályok mellett. Négy éve lépett elő vezetőedzővé, az elmúlt idényben ő irányította a juniorokat és az U20-as csapatot is. A 2004-2005-ös generáció a csonka, 2019-2020-as szezon lefújásakor a 3. helyen állt a kadett bajnokságban, egy biztos országos döntős szerepléstől fosztotta meg őket a világjárvány, így idén mindenképpen szerettek volna a nyolcas döntőbe kerülni. A főleg juniorokból álló U20-as gárda vezetésével hazai pályán veretlenül jutott el a döntőbe. Körmenden közel álltak a fiúk a nagy bravúrnak számító négy közé jutáshoz, végül a 8. helyen zárták a szezont.

Remek szakmai munkájának bizonyítékaként idén februárban bekerült a nyári B divíziós Eb-re készülő magyar U20-as válogatott szakmai stábjába is.

Fotók: Girgász Péter, Tökölyi Csaba