2023-ban utoljára lép pályára hazai közönség előtt Lakits András együttese a piros-csoportos alapszakasz 12. fordulójának rangadóján: a 9 győzelemmel és 2 vereséggel a 3. helyen álló Újbuda MAFC a bajnokságot 100%-os teljesítménnyel vezető PVSK-t fogadja szombaton 16:30-as kezdettel. Jól ismerjük a Párducokat, hiszen tavasszal a Hepp Kupa döntőjében és a Piros-csoport elődöntőjében is találkoztunk velük, sajnos mindkétszer ellenfelünk ünnepelhetett – ideje visszavágni!

Nem csupán a tabella jelenlegi állása miatt, sporttörténelmi szempontból is klasszikus párharc következik, hiszen a MAFC és a PVSK is a magyar férfi kosárlabda legnagyobb múlttal rendelkező együttesei közé tartozik. Klubunk rekordszámú, 71 idényt töltött el az élvonalban, a Vasút 53 szezonnal második ezen a listán. Nem kérdés tehát, hogy a tradíciók szempontjából mindkét csapatnak az A-csoportban a helye – és mindkét klub meg is célozza a feljutást a Piros-csoport jelenlegi kiírásában. Nem kérdés, hogy a közelmúltban a Párducok jöttek ki jobban az egymás elleni összecsapásokból, legutóbbi első osztályú időszakunkban négyből négy évben megelőzték, és nyolcból hatszor legyőzték a műegyetemistákat, idén tavasszal pedig a Hepp Kupában és a bajnokságban is ők jelentették a végállomást számunkra. Jelenleg is a Vasút van jobb helyzetben, hiszen elsöprő teljesítménnyel, 100%-os mérleggel vezeti a tabellát – de ahhoz, hogy bajnokok legyünk, a legjobb ellenfelet is le kell győznünk, a most következő találkozó pedig egy remek lehetőséget kínál erre!

Bár elhódították a Hepp Kupát és bejutottak a piros-csoportos döntőbe, mégsem volt igazán sikeres a fehér-feketék előző idénye, mert a bajnoki finálét 2-1-es vezetésről elbukták a városi rivális NKA ellen. Bár az azonnali visszajutás nem jött össze, a pécsi önkormányzat biztosította támogatásáról a nagy múltú vasutasklubot, és a rutinos vezetőedző, Szrecsko Szekulovics is szerződést hosszabbított. A játékoskeret gerince szintén együtt maradt, a legfontosabb változás az volt a nyáron, hogy Takács Dániel a Vasashoz szerződött, így külföldi irányított keresett a szakmai stáb, egy vérbeli játékmester, a szerb Ognjen Micsovics lett az inkább pontszerzésben erős amerikai, Harler utódja. Tóth Norbert öltönyre cserélte a mezt, és sportigazgatóként maradt a PVSK kötelékében, a pályára az utánpótlásból felkerült tehetségek mellett a Plézer-Mokánszki-Frank trió érkezett erősítésnek.

A Szekulovics-legénység bombaformában kezdte a pontvadászatot, és az elmúlt hónapokban sem veszített lendületéből, bajnokesélyeshez méltó módon falták fel sorra áldozataikat a Párducok. A rutinos szakvezető remekül használja ki a rendelkezésére álló mély, minőségi keretet, sokat rotál, így tanítványai 40 percen keresztül olyan iramot képesek diktálni, amiben rendre felőrlődik az ellenfél. Nem csupán nem kapott ki, de összesen két viszonylag szoros bajnokit játszott idáig az éllovas: Budafokon majdnem megégtek (82-84), a BKG ellen pedig a harmadik negyedben tudtak fordítani (65-75) a vasutasok, akik a MAFC mellett a szintén hibátlan Vasassal nem találkoztak még a mezőnyből. Az első 11 fordulóban 1103 ponttal terhelték meg ellenfeleik gyűrűjét a pécsiek, azaz még mindig száz egység fölött átlagolnak meccsenként – brutális ez a szám, de bizakodásra ad okot, hogy 1019-cel a mieink állnak a második helyen ezen a listán, csak ez a két gárda lépte át idáig az ezer dobott pontot. A bivalyerős, egységes baranyaiaknál szinte bárki képes nyerőemberré előlépni, viszont nincs olyan megbízható, pontszerzésben kiemelkedő vezérük, mint amilyen tavaly Harler volt. A legtöbb játékpercet (27,6) az elsőszámú fiatal, Németh András tölti a pályán, a házi dobólista élén meccsenként 15 ponttal Micsovics áll, gólpasszok tekintetében viszont valamivel eredményesebb nála Halász Ákos (6,4), aki emellett közel 3 labdaszerzést is bemutat meccsenként, a legtöbb lepattanót (7,5) a sokoldalú Bíró Olivér szedte idáig.

Aktuális ellenfelünk rutinos mestere klubja YouTube-csatornáján elmondta, nagyon tisztelik a MAFC-ot, de bízik a csapatában. Lakits András hasonlóan vélekedik: „Nehéz meccsre számítok, nem véletlenül vezeti a tabellát a PVSK, ennek ellenére egyértelműen a győzelem a célunk.” Vezetőedzőnk elmondta, hogy bár az ellenfelekhez hasonlóan mi is folyamatosan küzdünk apróbb problémákkal, mindenki egészségesen és rendkívül motiváltan várja a rangadót. „A Pécs dobja a legtöbb pontot a mezőnyben, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a védekezésünk lesz a kulcs. Reméljük, sok MAFC-ossal találkozunk a lelátón, és nálunk veszíti el a veretlenségét a listavezető.”

Borzasztó nehéznek ígérkezik a 2023-as esztendő utolsó hazai összecsapása, de kiváló formában vannak a fiúk. Nyolc tétmérkőzés óta veretlenek vagyunk, a legutóbbi három alkalommal egyaránt száz pont fölé jutottunk. Polgárdy Ádám 19,3 pontos átlaggal második a legjobb dobók listáján, Bordács Soma meccsenként 13,8 lepattanóval messze a legjobb ebben a mutatóban, és 27,3 VAL-lal a második legértékesebb játékos idáig, Katona Bence az előző négy bajnokin csereként beállva 20 pontot átlagolt. Öt mérkőzés óta nyeretlenek vagyunk a nagy rivális ellen – mikor nyerünk újra, ha nem most, a hazai évzárón? Mindenki a Gabányiba, zúgjon a hajrá, MAFC!