Immár hivatalosan is pontot tehetünk a 2022-2023-as idény végére, így eljött az idő, hogy egy kis számvetéssel tekintsünk vissza a mögöttünk hagyott évadra. Szakosztályvezetőnket, Kangyal Gergőt kértük, hogy értékelje a MAFC Kosársuli jubileumi, ötvenedik szezonját

„Egyértelmű, hogy az idei évünk legfontosabb vezérfonala a Kosársuli fél évszázados ünnepe volt. Felemelő, megható ünnepséggel köszöntöttük ezt az évfordulót, óriási örömmel és büszkeséggel töltött el mindannyiunkat, hogy egykori és jelenlegi MAFC-osok közösen töltötték meg a Gabányi László Sportcsarnok parkettjét, és sportági vezetők jelenlétében avathattuk fel a bajnoki címeinknek emléket állító zászlókat” – kezdte a legfontosabb idei mérföldkővel szakosztályunk vezetője, aki a nehézségekre is kitért. 

„Nem mehetünk el amellett, hogy gazdasági tekintetben nagyon nehéz évet hagyunk magunk mögött. Nagyjából kéthavonta kellett újraterveznünk a költségvetést a teremárak és az üzemelési költségek drasztikus emelkedése miatt. Óriási köszönettel tartozunk a MAFC Iroda munkatársainak, akik egész évben rengeteget tettek azért, hogy ezeken a nehézségeken úrrá tudjunk lenni.”

A szakmai munka értékelésére nemrég jó hangulatú, közös estén került sor, ahol a hagyományoknak megfelelően a Kangyal Gergő-Papp Zsolt páros gondoskodott az elmaradhatatlan bográcsról. „Az idei évi szakmai munkát a Kosársuli tisztességesen elvégezte, ezt az elért eredményeink is igazolják. Azt a célt tűztük ki az évad elején, hogy a hozzánk hasonló Akadémiákat meg tudjuk előzni, a Kiemelt Akadémiákkal pedig tudjuk tartani a lépést. Örömmel mondhatom, hogy ezeknek a kritériumoknak meg tudtunk felelni.

U12-es csapatunk egész évben veretlenül menetelve érkezett az Országos Jamboree-ra, egyértelműen ígéretes gárda formálódik a fiatalok között. Az U14-es csapatunk gyönyörűen csillogó ezüstérmet nyert, fantasztikus élmény volt mindannyiunknak a pécsi országos döntő. Példaértékű hozzáállással dolgoztak a gyerekek és a szakmai stáb egyaránt, és óriási köszönet a mögöttük álló szülői közösségnek, akik egy száz százalékig támogató hátteret biztosítottak nekik. Ez tette lehetővé, hogy emlékezetes és hasznos külföldi túrákkal, megmérettetésekkel színesíthessék az évüket. Külön köszönöm a csapat edzői gárdájának azt az irdatlan mértékű szervezőmunkát, amivel ezeket az utazásokat életre hívták! 

Az U16-osok országos hatodik helyen zártak, ami, azt gondolom, egy abszolút reális helyezés. Szoros mérkőzéseket játszottak az országos döntőben, hajszálon múlt, hogy nem kerültek be a legjobb négybe, de minden dicséretet megérdemelnek az idei teljesítményükért.

Az U18-as gárda esetében el kell mondanunk, hogy nehéz helyzetben voltak, az évek alatt többen is távoztak a kulcsemberek közül más akadémiákhoz, illetve NBI-es együttesekhez. Így ebben a korosztályban elsősorban az egyéni játékosfejlődést helyeztük fókuszba, annak érdekében, hogy minél többen tudjanak a közeljövőben továbblépni a felnőtt mezőnybe. 

Ki kell még emelnem az U15-ös gárdánkat, Kovács Ádám és legénysége ugyanis abszolút üde színfoltja volt az évünknek. Fiatal kadett együttesként kerültek fel a főtáblára, és ott nagyon szépen helyt álltak, több nagycsapatot is megtréfáltak. Bár kevesebbet szerepeltek a nyilvánosság előtt, kalapomat emelem az idei évi munkájuk és eredményeik előtt!

Bár már a felnőtt MAFC kötelékében versenyez az U20-as együttes, nekik is szeretnék külön gratulálni az országos 5. helyhez, hiszen a csapat 90 százaléka Akadémiánk növendékei közül került ki. Extra teljesítmény volt, hogy 24 óra leforgása alatt az ország két elit akadémiáját, a Rátgéber Akadémiát és a Mercedes Benz Akadémiát is kétvállra fektették a debreceni országos döntőben.”

A sikeresség kritériuma nem csupán a csapatok eredményeiben mérhető, hanem az egyéni játékosfejlődésben is, és ezen a téren sincs oka szakosztályunknak a szégyenkezésre. „Évről évre kiemelt figyelmet szentelünk az egyéni képzéseknek, ez pedig a jövőben sem lesz másként. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által vizsgált produktivitási mutatóban, ami az egyéni játékosfejlődést méri, kifejezetten előkelő helyen állunk: az országos elitbe tartozunk. Ennek az egyik fontos mérőszáma, hogy az egyesületből hányan kerültek be az NBIB Zöld vagy Piros csoportjába, vagy akár az NBI/A-s bajnokságba. Ennek a piramisnak a csúcsa Mocsán Bálint, aki nagy büszkeségünkre a felnőtt válogatottban is debütálhatott idén. Ő lehet minden akadémistánk számára a példakép, hogy a MAFC-ból indulva egészen a nemzeti együttesig lehet eljutni.”

Kangyal Gergő kitért a jövőt érintő kérdésekre is. „Nehéz év áll mögöttünk, és hasonlóan nehéz év áll előttünk. Jövőre is kulcskérdés lesz, hogy miként tudjuk a gazdálkodásunkat a folyamatosan változó körülményekhez igazítani. Azt ígérhetem, hogy a következő évben is mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy minden szükséges feltételt előteremtsünk a csapataink és játékosaink számára. Köszönöm az összes kollégámnak és a játékosainknak az idei esztendőt, büszke vagyok rá, hogy ennek a jubileumi évnek az összes felemelő momentumát és a nehézségekkel teli pillanatait is együtt élhettük át! Tartalmas, aktív pihenést kívánok mindenkinek júliusra, augusztusban pedig folytatjuk: a Kosársuli történetének immár 51. szezonjában!”