Hétvégén a selejtezők első körében megkezdi szereplését az idei bajnoki küzdelmekben kadett csapatunk is. A gárda élén új vezetőedző, Károly Máté debütál majd, a Budafokról érkező szakembert még augusztus utolsó napjaiban kérdeztük

 • Mivel újonnan csatlakoztál a MAFC Akadémia edzői stábjához, kérlek, hogy mesélj egy kicsit magadról és arról, hogy miként kerültél hozzánk?
 • Az én szinte teljes edzői és kosaras pályafutásom Budafokhoz köthető. 1993-ban kezdtem itt játszani, majd 2000-től edzősködni is. A két „elfoglaltság” több mint egy évtizeden át keresztezte egymást, hiszen egészen 2015-ig játszottam. Közben a TF-en elvégeztem a testnevelőtanári és a szakedzői képzést is, majd tettem egy kis kitérőt Németországba, ahol szintén dolgoztam és játszottam is egyszerre. Miután a cipőt szögre akasztottam az edzősködés került előtérbe, Budafokon a felnőtt csapatot irányítom hosszú évek óta, és emellett az elmúlt két esztendőben a kadettek is hozzám tartoztak.
  Ami pedig a kérdés második felét illeti, az köztudott, hogy a Budafok és a MAFC régóta szoros és jó kapcsolatot ápolnak egymással, így egyáltalán nem ismeretlen helyre érkeztem. Amikor Dinnyés Attila megkeresett azzal, hogy vegyem át a kadett korosztályt itt, a MAFC Akadémián, nem kellett sokáig haboznom. Aki a férfi kosárlabdában mozog és dolgozik, annak a MAFC-ot nem kell bemutatni, régi, patinás, jó hírű egyesületről beszélünk. Akármi is történik, a MAFC mindig MAFC marad, ahogy több, mint 100 éve az egyik zászlóshajója a magyar férfi kosárlabdázásnak. Sokszor vezettem csapatot a MAFC ellen, örülök, hogy ezentúl a piros-fekete oldalon állhatok majd.
 • Ha jól tudom, nem hagyod el teljesen Budafokot.
 • Valóban nem, a felnőtt csapat továbbra is az én vezetésem alatt dolgozik. Az NBIB Zöld csoportjában szerepelünk az idén, és merünk nagyot álmodni: szeretnénk belátható időn belül a Piros csoportban versenyezni. A két feladatot így most párhuzamosan viszem, és mondhatom, a motivációm is dupla. Az Akadémián magasabb edzésszámmal dolgozunk, így sok időmet töltöm itt, de a két szerep szerencsére jól összeegyeztethető.
 • Milyen tervekkel vágtál neki a kadett csapattal a felkészülésnek?
 • Én úgy látom, hogy egy jó kis keret van most ennél a korosztálynál, homogén társaság, ahol mindenki hozzá tud tenni a játékhoz. Nincsenek kiugró vezéregyéniségek, de van egy egészséges versengés a srácok között, az edzőmeccsek legalábbis ezt mutatták. Amit mindenképp pozitívumként emelnék ki, hogy nagyon motivált a társaság, szeretnek és akarnak edzeni, érdekli őket a siker. Nyilván kell eredményekben is gondolkodni, és fontos, hogy az elvégzett munka győzelmekben öltsön testet a pályán, hiszen ebből tudunk hosszútávon is építkezni. Mindenképp szeretnénk az évet a felsőházban kezdeni, a végén pedig odaérni a nyolcas döntőbe. Azt gondolom, hogy ha a megfelelő mennyiségű és minőségű munkát bele tudjuk rakni az évbe, akkor ez nem csupán egy vágyálom a srácok számára. Nem lehet egy MAFC-os csapatnak ezt a célkitűzést alább adni, nekünk, edzőknek és az itt dolgozó szakembereknek pedig az kell, hogy a célunk legyen, hogy a dél-budai utánpótlást összefogva olyan versenyképes utánpótlás bázist építsünk, ahol nem lehet kérdés, hogy a csapataink mindenkor a legjobb nyolc közé kerülést célozhassák meg.
 • Augusztus elején kezdtétek a felkészülést, milyen munka zajlott azóta?
 • Komoly fizikai terhelést kaptak a srácok a nyár utolsó hónapjában Ménkű Tibor kollégám segítségével, izzadtunk a kondiban rendesen. A saját útunkon valahol a féltávon túl járunk, én ennek az útnak a részeként tekintek a selejtező most következő első körére is, amit mindenképp szeretnénk sikerrel abszolválni. Ha ott be tudjuk verekedni magunkat az első kettő közé, a főtáblán játszhatunk. Ha ez nem sikerülne, akkor a szeptember végén esedékes második körre fókuszálunk, ott már mindenképp szeretnénk előrébb tartani és jobb formát mutatni. Azt tűztük ki célul, hogy az alapvető, védekezési és támadási variációkat, taktikát tudjuk már a hónap végére, és ha sikerül a felsőházba jutni, akkor évközben tudjuk a technikai és taktikai repertoárunkat is fejleszteni, csiszolni. Igyekeztünk a felkészülésbe edzőmeccseket és pihenősebb, csapatösszetartós délutánokat is beiktatni, hogy a kemény, monoton munkát megtörjük. 
 • Egy új évkezdet mindig egy új csapat formálódását is hozza magával. Milyennek látod az idei kadett csapat karakterét?
 • Van a társaságnak egy nagyon komoly, 8-10 fős magja, akik már 5-6 éve együtt játszanak. Ők egy masszív egységet alkotnak, erős az összetartó erő köztük. Úgy látom, hogy rájuk lehet építeni, de a most csatlakozók is szépen igyekeznek megtalálni a helyüket a közösségen belül. Egy kosaras évad hosszú, és minden közösség életében vannak hullámhegyek és hullámvölgyek is, nekünk, edzőknek pedig az a dolgunk, hogy az esetlegesen jelentkező hullamvölgyeken átsegítsük a társaságot. Biztos vagyok benne, hogy együtt, közösségként bármilyen nehézséggel meg fogunk tudni küzdeni.