Veszprém-MAFC dobók, nyilatkozatok, szurkolói összefoglaló

Veszprém-MAFC 97-105 (26-31, 29-15, 22-25, 20-34)

MAFC: Csapai 24/3, Tóth 22/12 (+10 lepattanó), Lakits 18/12, Bordács 8, Herló 6/6. Cs: Pfandler 8/3, (+10 lepattanó), Polgárdy 7/3, Komma 7, Misek 5, Bősze.

Zseljko Lukajics: „Úgy gondolom, hogy ez egy jó meccs volt. Rövid volt a kispadunk, ráadásul Szabó Pétert is elveszítettük, aki nagyon fontos játékosunk. Nem volt szerencsénk tehát. Védekezésben voltak főleg problémáink, a rutinosabb és magasabb játékosokkal felálló ellenfelünkkel szemben. Összességében elégedett lehetek a csapatunkkal, azzal ahogyan a fiúk a mérkőzésen és az edzéseken teljesítenek, amelyeken sajnos továbbra is kevesen vagyunk a megfelelő felkészüléshez. Gratulálok a játékosiamnak a mai küzdelemhez!”
 
Garai Péter: „Nehéz ez a része a bajnokságnak, hiszen csalódott csapatok találkoznak. A lefelé játszásnak egy nagy feladata, hogy motiválni tudjuk a játékosokat. Ez mind a két csapatnál látszódott, hogy nehézségbe ütközött. Ma mi jöttünk ki jobban a két extra dobóteljesítményt nyújtó csapat látványos, ám szakmailag közel értékelhetetlen meccséből. A következő találkozót is megpróbáljuk megnyerni.”

Kovács és Pintér nélkül, tíz játékossal utazott Veszprémbe Garai Péter, ám így is a vendégek rotációja volt bővebb. A kezdőcsapatba Lakits került be hiányzó magasemberünk helyére, míg a hazaiak Szabó-Dancsecs-Birkás-Füzi-Glogovac összeállításban álltak fel a feldobáshoz. Egy-egy gyors, rontott támadás után Lakits üres ziccere vezette fel a párharcot, Bordács egy támadólepattanót tett vissza, Dancsecs hármasa nyitotta a veszprémi kosarak sorát. Herló és Szabó is kintről célzott pontosan. Néhány eladott labda és kihagyott kísérlet következett, majd zsinórban nyolc MAFC-pont érkezett (6-15). Dancsecs és Lakits is távolról dobott kosarat, majd a veszprémiek fiatalja egy 3+1-es akciót is bemutatott. Ez sem törte meg lendületünket, szép kosarakat szereztünk, Csapai hatalmasat zsákolt Lakits labdájából. Glogovac révén éledeztek a hazaiak, akik combsérülés miatt elvesztették Szabót (jobbulást neki!), fővárosi részről Komma állt be és szerzett gyorsan négy pontot. A negyed vége mozgalmasra sikerült: 1,4 másodperccel a vége előtt Pfandler gyötörte be faulttal együtt, bedobta a plusz egyet is, de Füzi közel félpályáról még válaszolni tudott (26-31).

Dancsecs révén hamar egyenlített a Veszprém, Tóthnak és Miseknek köszönhetően újra magabiztosan vezettünk (33-40). Birkás szerzett triplát, labdát és duplát is, Dancsecs újabb hármasa már hazai előnyt jelentett, amit Horváth növelt duplával és büntetőkkel. Polgárdy középtávolija a legjobbkor jött, a vendégek korelnöke ismét büntetett a vonalról, 3-asunk zsákolt egy lerohanásból. Fővárosi rövidzárlat következett, melyet kíméletlenül megbüntettek a szürkemezesek (55-44). Tóth tört be, megtörve ezzel a piros-feketék gólcsendjét, több kosár pedig már nem esett a nagyszünetig, így 55-46-os hazai vezetéssel zárult a félidő.

Egy klasszikus Tóth-Csapai alley-oop-pal kezdte a harmadik negyedet a MAFC, majd mindketten újabb kosárban vállaltak főszerepet. Horváth és Glogovac pontjaival tartották előnyüket a bakonyiak, de a vendégek triplazápora már meghozta a fordulatot: Pfandler és Tóth egy-egy, Lakits két kintit értékesített három percen belül (66-68). A negyed végét nagyon elrontotta Garai Péter csapata, Dancsecs és Füzi közreműködésével 77-71-es hazai fórral zárult ez a periódus.

Glogovac középtávolija után újra nyolccal mentek a hazaiak, Csapai büntetőjét követően Tóth fejezett be egymás után három vendég támadást is jól, így 82-79-re jöttünk fel. Csapai közelijére Birkás felelt kintről, Polgárdy távolija is beesett, a veszprémi pad technikait kapott, Misek büntetőjével újra egál volt. Glogovac kosaraival őrizte szűk előnyét a hazai gárda, de Csapai szezonbeli legjobb percei következtek. Először Misek passzát húzta be, majd a légiós centergóljára válaszolt hasonló módon, újabb zsákolásával pedig három perccel a vége előtt átvették a vezetést a feketemezesek (92-93). A bosnyák légiós újabb kosárral jelentkezett, fontos és hosszú MAFC-akció következett. Négyszer szedték vissza a lepattanót a mieink, végül Csapai a periméterről bombázta be. Herló és Horváth is fontos hármast küldött a helyére, 49 másodperccel a vége előtt kettővel vezettek a fővárosiak. Ismét Tóth-Csapai volt a labda útja, 9-esünket szabálytalanul sem tudták megállítani, a plusz büntetővel már öt pont volt a különbség. Ezt még hárommal toldotta meg Lakits, kialakítva a 97-105-ös végeredményt: nyolcpontos előnyből várhatjuk a visszavágót.

A találkozó az alábbi linken nézhető vissza: https://youtu.be/v8fmWOW66WE

A negyeddöntős mérkőzéseinktől merőben eltérő, olykor egy AllStar-gálát idéző találkozót vívtunk Veszprémben, a mindkét oldalon szellős védekezés mellett számos remek egyéni megmozdulást is láthatott a közönség. A negyedik negyedet 34-20-ra nyertük, a végjátékban sikerült kihasználni a „hosszabb” kispadot. Régen dobott 13 triplát, vagy idegenben háromszámjegyű pontszámot a Garai-legénység, Csapai teljesítménye is rég nem látott pozitívum. A párharc esélyei ezzel bőven a műegyetemisták felé billentek el, így jó eséllyel ünnepelhetünk szombaton 17:30-tól. Ha a hatékony támadójáték keményebb védőmunkával párosul, akár nagy különbség is kialakulhat, ellenkező esetben az odavágóhoz hasonló adok-kapok várható. A szurkolók számára mindkét opció kedvező, így a kisebb tét ellenére is érdemes lesz kilátogatni a Gabányiba. Hajrá, MAFC!