Szombaton 17 órától Cegléden, az új Gál József Sportcsarnokban lép pályára az Újbuda MAFC a piros-csoportos pontvadászat 6. fordulójában. A tavaly abszolút újoncként a 8. helyen végző CKE alaposam megerősítette a keretét a nyáron, a klubvezetés a négy közé jutást tűzte ki célul. Siska János gárdája egyelőre nem a várakozásoknak megfelelően teljesít, ám semmiképpen nem szabad fél vállról vennünk az első hazai győzelmükre hajtó sárga-kékeket.

Mivel a CKE történetének csupán a második piros-csoportos idénye az idei, mindössze három tétmérkőzést játszottunk idáig ellenük, a mérleg pedig az Oroszlánok felé billen. Először 2020-ban, a Hepp Kupa negyeddöntőjében találkoztak a felek, Hencsey Tamás alakulata meglepő, 83-67-es vereséget szenvedett a Zöld-csoport listavezetőjének otthonában. Tavaly decemberben már bajnokit játszottak a műegyetemisták Szolnokon, a ceglédiek ideiglenes otthonában, amelyet meg is nyertek 101-93-ra. Idén márciusban azonban visszavágott a Gabányiban a Siska-legénység, a 95-83-as újbudai sikernek kulcsszerepe volt abban, hogy a Cegléd a nagy hajrával elcsípte a negyeddöntőt érő 8. helyet az alapszakasz végén.

A CKE a reguláris szezonban utolsó hét mérkőzéséből hatot behúzott, a rájátszásban viszont már nem tudott párharcot nyerni, de a 8. helyezés is klubtörténelmi sikert jelentett, így nem meglepő, hogy a vezetőedző, Siska János megtarthatta pozícióját. A holtszezonban nagy volt a jövés-menés a Pest megyeiek háza táján, bár több kulcsember távozott, mégis erősödött a gárda a szakértők szerint. A legnagyobb fogás a 463 mérkőzésnyi A-csoportos rutinnal felvértezett Csorvási Milán szerződtetése volt, a Kaposvárról igazolt magasember az Orgona-Olasz duóval együtt a mezőny egyik legerősebb tagjává teheti a Ceglédet magasposzton. Külső posztra a Herendic-Dragasevics kettős érkezett Salgótarjánból, illetve az U20-as kontingens is jelentősen megerősödött. Ennek megfelelően a célkitűzés is változott, a négy közé jutás reményében kezdte a bajnokságot a mind a hét edzőmeccsét megnyerő Siska-legénység.

Az elmúlt hónap azonban rémálomszerűen alakult aktuális ellenfelünk számára: a CKE a PVSK elleni csarnokavató elvesztését követően Óbudán egyetlen ponttal győzni tudott, azonban a folytatásban újabb három vereség következett a MEAFC, a BKG és legutóbb a Megyeri Tigrisek ellen. A Fóton elveszített találkozó különösen fájó lehet sárga-kék szemszögből, hiszen a vendégek már-már nyert helyzetben, 72-77-es állásnál támadhattak két perccel a játékidő vége előtt, ám ezt követően csak egy pontot szereztek, viszont háromszor is eladták a labdát, amit könyörtelenül megbüntettek a lila-fehérek.

Velkey, Olasz, Dragasevics és Csorvási is tíz pont fölött átlagol, a vezetőedző szerint mégis hiányzik egy vezér, egy irányító a csapatából – erre a szerepre Herendic tűnik a legalkalmasabbnak, aki a fótiak ellen remekül játszott, 38-as VAL-mutatóval zárt és egy gólpasszra volt a tripla-duplától, de a többi kulcsemberhez hasonlóan hullámzóan teljesített az utóbbi hetekben. A védekezéssel sem lehet elégedett a szakvezetés, a ceglédiek 448 kapott pontja a harmadik legtöbb a mezőnyben.

Bár aktuális riválisunk pillanatnyilag utolsó előtti a táblázaton, Bordács Soma szerint nem lesz könnyű dolguk az újbudaiaknak az új Gál József Sportcsarnokban. „Nagyon nehéz mérkőzésre számít mindenki, hiszen a Cegléd helyezése a tabellán egyáltalán nem mutatja meg azt, milyen játékerőt képviselnek és milyen jó játékosok alkotják a csapatot. Megpróbálunk minél jobban felkészülni belőlük, hogy kijavíthassuk a múlt héten elszenvedett vereségünket. Ha jól és agresszívan tudunk védekezni, akkor abból sok gyors, könnyű kosarat szerezhetünk, ezzel megkönnyíthetnénk a dolgunkat” – nyilatkozta a legjobb lepattanózók listáját 16,8-as átlaggal fölényesen vezető erőcsatárunk.

Az Oroszlánokat 1-4-es mérlegük mellett az is különösen veszélyessé teheti, hogy még nem nyertek bajnokit, amióta ismét birtokba vehették otthonukat, a Vasút mellett a BKG győzte le őket felújított arénájukban. Azonban a Vasastól elszenvedett vereség után a mieinket sem kell külön motiválni a ceglédi túra előtt: nem titok, hogy a 3-2-esnél jobb kezdésben reménykedtünk előzetesen, egy újabb pontvesztéssel nagyon nehéz helyzetbe kerülnénk. Szombaton 17:00-s kezdettel tehát két győzelmi kényszerben lévő gárda csap össze az Alföld kapujában, aki nem kíséri el a fiúkat, az a hazaiak jóvoltából élőben követheti a derbit a YouTube-on, az alábbi linken: https://youtube.com/@cegledike?si=rISMJ3X2SDn_sPPG .

Hajrá, MAFC!