Nagykőrös-MAFC dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 10. forduló

Nagykőrösi Sólymok KE – MAFC 79-95 (18-39, 20-16, 16-21, 25-19)

Nagykőrös: Váits 12, Fehér 4, Timkó 9, Lakosa 14/9, Kocsis 7/3. Cs: Mácsai 9/3, Vámos 11/3, Molnár B. 12, Molnár M. 1, Filep -, Kónya -.

MAFC: Pintér 3/3, Bordács 16 (+17 lepattanó), Tóth 27/3, Biber 8, Buzás 9/6. Cs: Polgárdy 16/12, Matejovics 9/3, Maly 4 (+10 lepattanó), Komma 3, Herló -, Tökölyi -.

Puszta Dávid: Gratulálok a MAFC-nak és Lakits Andrásnak! Jól játszottak és teljes mértékben végig dominálták a mérkőzést! A csapatunknál többekkel el kell beszélgetni, mert a fejekben nincs minden rendben, ez nem a „Sólymok-attitűd”…  Nem akarok csúnya szavakat használni, de ez a mai hozzáállás, és ahogy a mérkőzést kezdtük, nem méltó az eddigiekhez, és nekem ég a képem emiatt. Nagyon gyorsan rendet kell tenni a fejekben, és rendezni sorainkat! A MAFC-nak gratulálok, szurkolóinknak pedig nagyon köszönjük, hogy ilyen mérkőzés után is ott voltak velünk, és tapsoltak nekünk, minden tiszteletem az övék! 

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! Nehéz héten vagyunk túl, sok hiányzónk volt, sérülések, betegségek miatt, nagyon örülök, hogy mindezek ellenére magabiztosan tudtunk nyerni. Annak külön örülök, hogy gyakorlatilag szinte az egész meccsen két fiatal játékosunk is pályán volt, illetve debütálónk is akadt a végén, Tökölyi Marci személyében, aki először játszott a bajnokságban. És azért is nagyon örülök a magabiztos győzelmünknek, mert itt nagyon sok csapat kemény csatákat vív, és amennyire kedveljük a hazai csapatot, annyira talán nem kedvelünk ide járni, mert mindig nehéz meccseink vannak itt. Ezúttal azonban nagyon jó kezdéssel kézbe tudtuk venni a mérkőzést, és végig ott is tartottuk. Nagyon jó, hogy ilyen magabiztos győzelemmel tudunk nekimenni a következő hétnek, melynek végén nehéz feladat vár ránk a PVSK ellen. A Nagykőrösnek sok sikert kívánok, a folytatáshoz!

Betegség miatt három játékosunk sem tudta vállalni a játékot a Sólymok otthonában, Misek és Bősze meccskeretben sem volt, Csapait sem lépett pályára. Így két U20-as, Biber és Pintér is helyet kapott kezdőcsapatunkban. Utóbbi kezdte a pontgyártást szép centermunkával, Tóth betöréséből faulttal együtt született kosár, Váits válaszolt büntetőből, Pintér pedig megdobta a meccs első hármasát. Tóth pillanatai következtek, két középtávoli mellett egy blokkot is kiosztott, a hazaiak pontatlanul céloztak, sorra szedtük a lepattanókat, Biber vissza is pöcizett egyet, 2-14-nél időt kért Puszta Dávid. Második esélyből született a kőrösiek első akciógólja, Bordács felelt rá azonnal, Kocsis büntetőit Tóth újabb 2+1-e követte, Molnár és Lakosa révén tízre zárkózott az ellenfél, jókor jött Buzás saroktriplája. Vámos középtávolija után 7-0-t futott a MAFC, Polgárdy trojkájára már érkezett nagykőrösi kosár (14-30). Záporoztak a kosarak a játékrész végén, Bordács zsákolt, Maly is megszerezte első pontjait, Mácsai kettesével és 18-39-es, fölényes vendégvezetéssel zárult a negyed.

Bordács második esélyből szerzett duplájával tovább nőtt az előnyünk, két gyors hazai kosár után Tóth büntetőzött jól, majd dobópárbaj alakult ki: Polgárdy süllyesztett el egy hárompontost, válaszul Lakosa két távolit is beszórt, de Buzás is megdobta a magáét (28-49). A folytatásban ismét a festékben voltak aktívak a csapatok, Bordács és Biber is szépen termelte a pontokat, de a negyed utolsó perceit elrontottuk, Váits vezérletével egy 8-0-lal zárkózott, ám még így is jelentős hátrányban volt a Nagykőrös az első félidő végén (38-55).

Tóth Péter találataival őrizte előnyét csapatunk a fordulás után, hazai oldalon korábbi játékosunk, Timkó kapta el a fonalat, egy Vámos-triplával pedig rég nem látott közelségbe, 50-64-re zárkóztak a Sólymok. Bordács után Matejovics is hibátlanul büntetőzött, szezonbeli első bajnoki pontjait szerezte. Polgárdy talált be távolról, gólpasszt is kiosztott a bátran játszó Matejovicsnak, az utolsó pillanatban pedig Tóth pöcizte vissza saját labdáját, ezzel ismét húsz fölé növelve a differenciát (54-76).

Polgárdy ott folytatta a zárónegyedben, ahol a kisszünet előtt abbahagyta, ő jegyezte a játékrész első öt pontját. Timkó révén zárkóztak a Sólymok, de 3-asunk újra megvillant, majd Maly robogott végig a pályán, Matejovics pedig kintről célzott pontosan (61-90). Az utolsó percekben a Maly-Herló-Matejovics-Tökölyi-Komma összeállítású, csak saját nevelésű játékosokból álló, kevesebb, mint húsz éves átlagéletkorú ötös volt pályán – Lakits András ekkor már bátran az eredményesség elé helyezhette a fiatalok beépítését célzó filozófiát, ezzel együtt is simán, 79-95-re győzött csapatunk.

A vártnál magabiztosabban, már-már könnyedén gyűjtötték be a két pontot a fiúk Nagykőrösön – tény, hogy tudnak ennél jobban is játszani a Sólymok, de az ellenállás megtörésében kulcsszerepe volt az ellentmondást nem tűrő, taktikailag és a kivitelezést illetően is kiváló kezdésnek. Az összes játékperc közel felét, 91-et hat U20-as játékosunk, köztük a bajnokságban debütáló Tökölyi töltötte a pályán, Matejovics és Maly is remekül szállt be a padról, előbbi egy híján tíz pontig, utóbbi hibátlan mezőnymutató mellett tíz lepattanóig jutott, ami mezőnyposzton a rutinosabbaknak is ritkán sikerül. A Bordács-Tóth kettős is hozta a szokásos számait, mi több, magasemberük VAL-mutató (37), irányítónk pontok (27) tekintetében nyújtotta idei legjobbját, Polgárdy négy hármassal tette sokokdalúbbá támadójátékunkat. Sikerült realizálni a remélt palánk alatti fölényt (32-51 a lepattanóarány), a gólpasszok száma ezúttal alacsonyabb volt (14), ám ez sok szép egyéni villanással párosult. 3 vereség mellett ez volt a MAFC 7. győzelme a szezonban, amellyel a 4. helyre jöttünk fel a tabellán, megelőzve a DEAC U23-at. Jövő szombaton a listavezető, bivalyerős PVSK érkezik a Gabányiba – nagyon nehéz dolgunk lesz, de a legutóbbi két meccs bizakodásra adhat okot.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ