Lakits András együttese szombaton 17:30-tól az újonc Budafokkal játszik a Gabányiban a Piros-csoport alapszakaszának 4. fordulójában. Felnőttcsapatunk a héten folytatta jó idegenbeli sorozatát, Miskolc és Fót után Dunaharasztin, a Hepp Kupa 2. körében is győzni tudtak a mieink. Hazai pályán ugyanakkor még csak egy tétmérkőzést játszottunk ősszel, a BKG elleni vereség után tehát szezonbeli első újbudai győzelmükre készülnek a fiúk. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Zöld-csoport ezüstérmeseként a feljutást osztályozón kiharcoló rivális egy rutinos, szervezett gárda, a MAFC Akadémián is dolgozó Károly Máté tanítványainak a Nyíregyházát már sikerült meglepniük.

A két dél-budai klub rivalizálása több évtized óta tart, ám a közelmúltban többnyire magasabb osztályban szerepeltünk, mint a promontoriak. 2018 és 2020 között azért négy alapszakaszmeccsek játszottak a felek a második vonalban, ezek közül hármat a műegyetemisták nyertek. A Hauszmann Alajos utcában 2020. február 29-én járt legutóbb a Budafok, akkor 94-81-re kaptak Hencsey Tamás listavezető alakulatától,  amelynek kezdőötösből egyedül a nyáron visszatérő Katona Bence tagja a jelenlegi keretüknek is. Bár azóta már közel négy esztendő telt el, azt azért túlzás lenne állítani, hogy csak szökőévente találkozunk a XXII. kerületiekkel, hiszen tavalyelőtt és tavaly is a BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnokban játszottuk a Hepp Kupa nyolcaddöntőjét, előbb hosszabbítás után a hazaiak örülhettek, egy évvel később sikerült visszavágnunk és végül a döntőig meneteltünk a sorozatban.

Bár kétségtelen, hogy a MAFC-ot is rendkívül rosszul érintette a ’20/21-es kiírás idő előtti befejezése, hiszen jó esélyünk volt a feljutásra, azonban a HK-győztes, 5. helyen álló budafokiak még rosszabbul jártak: a járvány okozta gazdasági nehézségek következtében kénytelenek voltak eladni piros-csoportos indulási jogukat az NKA Pécsnek, így az NB II-be kényszerültek, ahonnan csak második nekifutásra tudtak feljebb lépni. A Zöldben viszont egyből sikerült kivívniuk e feljutást, bár alapszakaszgyőztesként 2-0-s előnyből elbukták a döntőt a MEAFC ellen, az osztályozón nagy csatában legyőzték a Veszprémet.

A szakmai stáb az állandóság mellett tette le a voksát, a legtöbb kulcsember hosszabbított. Az amerikai magasbedobó, Kevin Swanson sorsa az utolsó pillanatig kérdéses volt, de végül harmadik szezonját is Dél-Budán kezdte meg, Varga Dániel visszatért Fótról. 1-es poszton túlzás nélkül bárkivel felveszik a versenyt a piros-feketék, hiszen a legjobb eredményeit a Csata vezetőedzőjeként a női vonalon elérő, de játékosként továbbra is aktív Tursics Krisztián mellé leigazolták a Vasastól a Moravcsik-Dormán kettőst – a három irányító egyaránt megfordult korábban a MAFC-nál. Rózsavölgyi Dominik személyében az U20-as kontigensben is találunk újbudai nevelést, de a „leg-MAFC-osabb” budafoki az erős mezőny ellenére egyértelműen a vezetőedző.

Károly Máté ugyanis amellett, hogy évek óta irányítja a a BKK felnőttcsapatát, a MAFC Akadémián is dolgozik, tavaly a kadett országos döntőn 6. helyen végzett együttese, amely idén már az U18-asok között szerepel. Két tanítványára, Viola Dávid és Molnár Tamásra Lakits András is számít, így ők akár pályára is léphetnek  edzőjük (másik) csapata ellen.

A mester azt nyilatkozta a BB1-nek, hogy edzésszám szempontjából nincsen piros-csoportos szinten a Budafok, tanítványai azonban már az első játéknapon megmutatták, hogy nem lehet őket félvállról venni: 75-65-re legyőzték otthon az élvonalból kieső Nyíregyházát. A folytatásban sem álltak messze a sikertől, Fóton hosszabbítás után (81-74), a JKSE-vel szemben pedig 13 pontos előnyt leadva, izgalmas végjátékban maradtak alul (87-90). Swanson továbbra is vezére aktuális ellenfelünknek, idáig 22,3 pontot és 7,7 lepattanót átlagol, mellette egyelőre VAL-mutató alapján a sokoldalú Moravcsik (6,3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) nyújtja a legjobb teljesítményt. Fiatalposzton a Jászberény ellen Horváth és Hajnal is remekül dobott, kettejük 14 triplakísérletéből hét a gyűrűben landolt.

Nem szabad tehát lebecsülnünk a lelkes Budafokot, ezzel együtt mindenképpen győzni szeretnénk a balul sikerült hazai bemutatkozás után – ehhez a fizikális játék lehet a kulcs másodedzőnk, Buksza Péter szerint. „A vasárnapi mérkőzés és a keddi Hepp Kupa miatt sajnos rövidebb és sűrűbb a hetünk, kevesebb időnk van felkészülni szombatra, de úgy gondolom, hogy a Fót elleni győzelem jót tett a csapatnak, és így jó lendülettel, extra motiváltan mehetünk neki a Budafoknak. Kedden a fiataljaink is rengeteg játéklehetőséget  kaptak Dunaharasztin, ahol önbizalmat tudtak szerezni, ők is újult erővel készülnek. A Budafok egy rutinos, jó csapat, nem szabad fél vállról venni őket. Jó mérkőzésre számítok, ahol fizikálisan felül kell kerekednünk hogy meg tudjuk szerezni első hazai győzelmünket”.

Szombaton 17:30-tól tehát minden szimpatizánsunknak a Gabányiban a helye, hiszen a fiúk mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a dél-budai derbi végén megszülessen az évad első újbudai MAFC-sikere. Zúgjon a hajrá, MAFC!