Csapatunk hazai pályán próbált meg egyenlíteni a PVSK elleni elődöntő második mérkőzésén. Az első félidőben végig hátrányban voltunk, ám a harmadik negyedben sikerült fordítani. Kevesebb, mint öt perccel a vége előtt még hét ponttal vezettünk, de a végjátékban nem tudtak mit kezdeni a fiúk a vendégek feljavuló védekezésével, egymás után négy triplát dobtak be, a Gabányiban is győzni tudtak a pécsiek – nagyon nehéz helyzetbe került Lakits András csapata, de továbbra is bízunk a fordításban.

NB I. B, Piros-csoport, elődöntő, 2. mérkőzés

MAFC – Pécsi VSK-Veolia 79-86 (19-25, 25-20, 26-18, 9-23)

MAFC: Tóth P. 20/3, Pintér 9/3, Buzás 10/3, Bordács 2, Komma 21 (+11 lepattanó). Cs: Polgárdy 9/3, Misek 8, Biber -.

PVSK: Halász 4 (+12 gólpassz), Molnár 9/6, Harler 17/3, Bíró O. 20/3, Horti 12. Cs: Antóni 15/15, Bíró L. 6, Tóth N. 2, Németh 1, Takács -.

A párharc állása: 2-0 a PVSK javára.

Lakits András: Gratulálok a PVSK-nak a győzelemhez. Úgy érzem, hogy harmincöt percig jól játszottunk és kézben tartottuk a mérkőzést. Értetlenül állok az utolsó öt percünk előtt. Nem értem, hogyan tudtunk ennyi rossz dolgot csinálni a mérkőzés végén. Megpróbálunk csodát tenni és innen felállni. Nem feltartott kézzel megyünk Pécsre, szeretnénk visszahozni ezt a párharcot.

Szrecsko Szekulovics: Nagyon furcsa mérkőzés volt. Azt gondolom, jól játszottunk, vezettünk, aztán a MAFC fordított és hátrányba kerültünk. Aztán az utolsó három percben jól védekeztünk, így a támadásunk is feljavult, majd sikerült megfordítanunk és megnyernünk a mérkőzést. Nagyon büszke vagyok a csapatra, megmutattuk az igazi karakterünket. Gratulálok a MAFC-nak, nagyon jól játszottak. Óriási mérkőzés volt, hatalmas csata folyt a pályán. 2-0. Megyünk tovább. Nagyon nagy esélyünk van, de jön még a következő mérkőzés. Remélem, kedden, hazai pályán tudunk nyerni és megyünk a döntőbe.

A Jászberény elleni negyeddöntő 5. meccséhez hasonlóan jó hangulatban, büntetőkkel indult a találkozó, Molnár közelijére Buzás válaszolt, Komma ziccerével utolértük a PVSK-t a 3. percben (5-5). Egyik csapat sem kezdett igazán élesen, állandósult a fej-fej melletti küzdelem, főleg a festékből estek a kosarak, a 7. percben 13-13 állt a táblán. Harler faulttal együtt bedobott kettesével ismét a pécsiek jártak előrébb, mégis ők kértek időt először. Sajnos használt is az eligazítás, Antóni két triplát is a helyére küldött, miközben a mieink dobóformája továbbra sem javult, Misek tudott kozmetikázni az eredményen a negyed utolsó másodperceiben (19-25).

Tóth Péter floatere behullott, Harler már három faultnál járt, de továbbra is szenvedtünk támadásban. Komma zsákolásával aztán átszakadt a gát, Polgárdy egymás után két akciót is jól fejezett be, csakhogy a túloldalon Bíró Olivér háromszor is ziccert dobhatott, így nem csökkent a differencia, Lakits szólította magához övéit 14 perc játék után (27-33). Misek vert be egy nehéz középtávolit, ám kaptunk egy újabb Bíró-kettest, Molnár pedig kintről kínálta meg a gyűrűnket (31-38). Buzás tört be bátran, Szekulovics-időkérés következett, Polgárdy végre megszerezte első triplánkat, de Horti révén növelni tudta előnyét a Vasút (36-45). Nem hagytuk annyiban, Tóth begyötört egy duplát, majd besapkázta a rutinos pécsi centert, Buzás egy trojkával talpra ugrasztotta a MAFC-tábort, ráadásul Bíró válasza nem találta el a gyűrűt. Pintér szerzett labdát, ziccerével egy pontra olvadt a baranyai fór, a félidő utolsó vendégakcióját is sikerült kivédekeznünk (44-45).

Álomszerűen indult a harmadik játékrész: Komma nagyot védekezett Hortin, Tóth Péter több, mint 60 perc játék után először vezetéshez juttatta csapatunkat, centerünk visszatette saját pattanóját, irányítónk a sarokból is pontosan célzott – másfél perc sem telt el, amikor Szrecsko Szekulovics megszakította a játékot (51-45). Pintér tovább növelte a különbséget, közelről és távolról is eredményes volt, Horti és Harler hozta közelebb övéit (56-51). Tóth Péter továbbra is remekül tüzelt, nagy energiával játszottunk, de a PVSK nem hagyta magát leszakítani, ismét Bíró Olivér állt a vendégel élére (65-61). Komma zsákolt hatalmasat, a mi Tóthunk 2+1-gyel jelentkezett, a másik Bíró, Levente is hozzászólt a meccshez, de ezzel együtt is a párharc eddigi legjobb negyedét produkáltuk, mert a nagy akarás mellé végre jobb dobószázalék társult (70-63).

Harler tűpontos tempódobása jelezte, hogy még óriásit kell küzdenünk az egyenlítésért, szerencsére a harcosan játszó Polgárdy annulálta a légiós találatát. 3-asunk ellen sportszerűtlen hibát ítéltek, az ifjabbik Bíró büntetőit követően Misek és Komma növelte az előnyt (76-67). Egy pillanatra sem nyugodhattunk meg, mert villámgyorsan visszajöttek mínusz ötre a Párducok. Bordács leblokkolta Bírót, Pintér fejezte be az ellenakciót, Antóni gyilkos triplával felelt, majd Molnár is beleállt a kintibe, Lakitsnak kellett időt kérnie három perccel a játékidő vége előtt (78-77). A fordításért támadhattak a pécsiek, Antóni ezúttal sem hibázott távolról, Harler faulttal együtt volt eredményes, nem tudtunk betalálni, a baranyaiak 10-ese pedig hibázni volt képtelen – 15-0-t futott a PVSK, 1:03 maradt az órán (78-86). Az utolsó másodpercig harcoltak a fiúk, de innen már nem volt visszaút – hiába vezettünk még hét ponttal a 36. percben, ez sem volt elég, mert a végjátékban a vendégeknek minden sikerült, a mieinknek pedig szinte semmi sem (79-86).

Csapatunk nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, színvonalas meccset láthatott a Gabányi közönsége. Elbírtuk, hogy az első félidőben a szerdai, pécsi meccshez hasonlóan végig futni kellett az eredmény után, és a harmadik negyedben úgy tűnt, sikerül a magunk javára fordítani a mérkőzést. 35 percen át jól játszottunk, ám a hajrában sajnos váratlanul teljesen lefagytunk, a nagyot védekező pécsiek pedig éltek az eséllyel. Immár zsinórban négy vereségnél tartunk aktuális riválisunk ellen, úgy, hogy mindannyiszor reális esélyünk volt a győzelemre. Bár nem kérdés, hogy a Vasút a párharc kedden 18 órakor kezdődő harmadik felvonásának esélyese, abban bízhatunk, hogy egyszer minden rossz sorozat megszakad, és teher nélkül játszva sikerül meglepetést okozni.

Köszönjük szurkolóinknak a szombati bíztatást, a fiúk mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy pénteken ismét meccsen léphessenek pályára a Gabányiban! A keddi összecsapás a PVSK YouTube-csatornáján követhető majd élőben: https://youtube.com/@PvskHuPecsiVSK .

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek