Tavalyi NB I-es együttesünk minden magasposzton bevethető tagjával sikerült megegyeznie a vezetőségnek a közös folytatásról – lássuk, kikre számíthat Lakits András 4-es és 5-ös poszton az előttünk álló idényben!

Továbbra is a MAFC színeiben pattogtat a Piros csoport legjobb lepattanózója, Bordács Soma. Az elsősorban 4-es poszton bevethető, 1998-as születésű, 201 centiméteres magasember 2016-ban igazolt Újbudára, mostanra pedig nem csupán csapatunk, de az egész B csoport egyik leghasznosabb játékosává fejlődött. A második vonal előző kiírása során minden mérkőzésünkön pályára lépett, egy kivételével mindannyiszor kezdőként. Az alapszakaszban 2,7 gólpassz mellett dupla-duplát, 14,5 pontot és 11,7 lepattanót átlagolt – utóbbi mutatóban a mezőny legjobbja volt, a VAL-átlagot tekintve pedig meccsenként 28,15 egységgel másodikként zárta a reguláris szezont. A rájátszásban mérkőzésenként megszerzett 9,8 lecsorgó labdája szintén ligarekordot jelentett. „Úgy érzem, mindenki nagyon várja az új szezont, nagyon motivált a csapat és a stáb is. Sokan már a hivatalos alapozás kezdete előtt elkezdték a kondicionális edzéseket, nagyon jó korban lévő, fiatal együttes lesz az idei, így biztosan nagy iramú, kemény mérkőzéseket fogunk játszani. Ezúttal egyértelműen a feljutásra pályázunk, szerintem ez akkor sikerülhet, ha mindenki az egyéni céljai elé helyezi a közös célkitűzést. Idén is nagyon erős ellenfelekkel fogunk küzdeni a bajnokságban, biztosan nem lesz könnyű dolgunk, de remélem, hogy hosszú évek után sikerül visszakerülnünk az első osztályba” – nyilatkozta Bordács, akit továbbra is 13-as számú mezben láthatnak majd a pályán szurkolóink.

Az előző évad nagy felfedezettje, Komma László is marad piros-feketében. A 2000-es születésű, szintén 201 cm magas center viszonylag későn, 20 esztendősen mutatkozott be a felnőtt NB I-ben, amikor a szezon közben kereste meg Garai Péter. Első két MAFC-os idényében kiegészítő emberként számolt vele a szakmai stáb, a tavalyi alapszakaszban is rendre csereként beállva, a játékidő nagyobb részét a kispadon töltve jegyzett 6,6 pontot, 3,7 lepattanót és 0,6 gólpasszt meccsenként. Tavasszal aztán Csapai távozását és Pápai kiesését követően kulcsszerep hárult rá, ő pedig remekül élt a lehetőséggel: a playoffban már 10,9 pontot és 7,1 lepattanót átlagolt, ráadásul a mezőnyben egyedülálló módon mérkőzésenként közel öt rontott dobás után gyűjtötte be a labdát az ellenfél palánkja alatt. Ez a teljesítmény – számos klub mellett – 3X3-as válogatottunk szakvezetésének is felkeltette a figyelmét, így Komma a nyáron a címeres mezt is magára ölthette a Nemzetek Ligájában. 15-ös számú játékosunk (is) derűlátóan nyilatkozott. „Jó megérzéseim vannak a szezonnal kapcsolatban, megkezdtük a felkészülést a héten, mindenki keményen dolgozik. Én személy szerint remekül érzem magam, a nyaram nagy részét a 3×3-as válogatottban töltöttem, ahol jó élményekkel gazdagodtam, nagyszerű embereket ismertem meg, mindemellett a kosártudásom is fejlődött. Optimistán várom a bajnokság kezdetét.”

Tavasszal hazatérését követően hamar véget ért számára az idény, de a következő hónapokban bizonyíthat csapatunkban Pápai Máté. Az 1998-as születésű, 205 centis középjátékos félig-meddig saját nevelésűnek mondható, hiszen még kadettként tette át székhelyét Óbudáról Újbudára. Ez jó döntésnek bizonyult részéről, hiszen a juniorcsapattal országos bajnoki címet ünnepelhetett, a felnőttek között pedig debütálhatott az élvonalban. 2017-ben Amerikába ment tanulni, és a Florida Tech Panthers gárdájánál folytatta pályafutását a tehetséges magasember. Hazatérését és egy rövid oroszlányi kitérőt követően februártól aztán újra a MAFC játékosaként léphetett pályára, ám ujjműtétje miatt ezt csak négy bajnokin tehette meg. Amikor bevethető volt, nem játszott rosszul, 9,5 pontot, 6,5 lepattanót és 1,3 gólpasszt átlagolt, de az előttünk álló idényben szeretne még jobb számokat hozni. „Úgy érzem, nagyon tehetséges és fiatal csapatot sikerült ebben az évben összeállítani, így óriási lehetőségünk van arra, hogy feljussunk az A csoportba” – csatlakozott az előtte szólókhoz a 15-ös számmal játszó Pápai. „Sok időt és energiát fektettem a rehabilitációmba, hogy a tavalyi sérülésemből a lehető legjobb formában állhassak újra pályára, és hogy csapatban és egyénileg is elérhessem azokat a célokat, amiket idén kitűztem magam elé. Köszönet ezért mindazoknak, akik segítséget nyújtottak az elmúlt évben és akik a mai napig támogatnak.”

Utolsó U20-as évére készül Biber Bende. A 2003-as születésű, 203 cm-es, mindkét magasposzton bevethető játékos a kezdetektől a MAFC-ban nevelkedett, így nagy büszkeség a klub számára, hogy a nyáron tagja volt az U20-as B divíziós Eb-n szereplő magyar válogatottnak. Biber talán annak is köszönhette a meghívót, hogy az előző szezonban Pintér Dávid mellett a Lakits-legénység elsőszámú fiataljának számított, és alapszakaszmeccsenként 6,1 pontot, 3,4 lepattanót és 0,8 gólpasszt tett a közösbe, majd a bajnokság második szakaszában is számos magas hőfokú mérkőzésen szerepet kapott a felnőttek között. „Jó társaság jött össze, kiváló a hangulat az öltözőben és a pályán is. Tóth Peti azért nagyon fog hiányozni, de bízunk abban hogy Cseti gyorsan felépül. Nem volt egy hosszú nyaram, mivel az U20-as válogatottban töltöttem a júniust és július nagy részét. Az előttünk álló szezonban egyértelműen a feljutást céloztuk meg és mindenki így áll hozzá már a felkészüléshez is” – erősítette meg a fiatalszabály előnyeit élvező 32-esünk.

Univerzális játékosa lehet keretünknek Matejovics Máté. A 2004-es születésű, 195 centi magas tehetség is a MAFC Kosársulitól került fel a felnőttcsapathoz 2022-ben, az előző idényben tizenkét bajnokin kapott lehetőséget az alapszakaszban, ezeken 3,7 pontot, 0,7 lepattanót és 0,4 gólpasszt átlagolt, majd négy PO-találkozón is beállt. Bár tavalyi U20-as együttesünknek még 4-es poszton volt alapembere, nem kizárt, hogy a jövőben mezőnyposzton (is) számíthat rá a szakmai stáb. „Mindenkin látszik a motiváció, hogy csapatszinten megugorjuk a kihívásokat és elérjük a célokat. Legalább olyan alapszakaszban bízom, mint a tavalyi volt, várom már a felkészülési mérkőzéseket” -tekintett előre a 77-es számú szerelés tulajdonosa.

Lakits András úgy érzi, alsó poszton bárkivel felvehetjük a versenyt a Piros csoportban. „Talán nem túlzás azt mondanom, hogy ha mindenki egészséges, akkor a miénk a legmélyebb és összeségében talán legerősebb klasszikus center sor a mezőnyben. Bordács Soma már évek óta meghatározó magasembere a bajnokságnak, aki tavaly a liga legjobb lepattanózója is volt. Az ő megtartása egyértelműen kulcskérdés volt, nagyon örülök neki, hogy jövőre már a nyolcadik szezonját kezdi nálunk. Mellé szó szerint berobbant a rájátszásban Komma Laci, aki évek óta elképesztő munkát rak abba, hogy jobb játékos legyen; nagyon vártuk, hogy eljöjjön az a pillanat, amikor átszakad nála a gát és kijön belőle az, amiről tudjuk, hogy ott van benne. Ennek köszönhetően bekerült a 3X3-as felnőtt válogatottba, reméljük, a nyáron szerzett tapasztalatait át tudja ültetni majd a hagyományos kosárlabdába is. Melléjük szerettünk volna igazolni egy olyan 5-öst, aki alsó poszton is domináns tud lenni és erre az elveink mentén tökéletes választás volt az év közben érkező, az utánpótlásban nálunk nevelkedő Pápai Máté. Sajnos neki a terveinkkel ellentétben korábban szükséges volt a sérült ujján egy olyan beavatkozás, ami idő előtt véget vetett a szezonjának, de most már teljesen egészségesen végzi a csapattal a felkészülést és biztos vagyok benne, hogy bizonyítani fogja, nem véletlenül tettük le a voksunkat mellette. Végül és egyáltalán nem utolsó sorban továbbra is minket erősít a teljesen saját nevelésű Biber Bende, aki nyáron bekerült az U20-as válogatott keretébe, így jó pár év után újra képviselhette MAFC-os játékos az egyesületet egy Európa-bajnokságon. Ráadásul Bende még jövőre is a fiatalszabály kedvezményezettje, így a B-csoport egyik legértékesebb U20-asa lehet. Bár nem egy hagyományos center, de szükség esetén ezen a poszton is bevethető a szintén saját utánpótlásunkból érkező, ugyancsak U20-as korú Matejovics Máté. Bár utánpótlásban főleg 4-es poszton játszott, sokat dolgozik azon, amit két éve tűztünk ki célnak, hogy a felnőtt csapatba érve már mezőnyposzton számíthassak rá. Ez a munka beérni látszik, én már főleg bedobóként számolok vele.

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egyértelmű célunk ezzel a sorral a festék és a lepattanócsata dominálása, hogy ezáltal nagyobb teret nyerhessünk a mezőnyjátékosainknak. Merészebb terveink között szerepel, hogy akár egyszerre három magasemberünk is pályán legyen, így Soma vagy Laci 3-as poszton is bevethető lenne, ami komoly magasságbeli előnyt is jelenthet anélkül, hogy gond lenne a védekezéssel” – árulta el vezetőedzőnk.

Fotó: MAFC/Girgász Benedek