Az Újbuda MAFC gyakorlatilag végig vezetve győzte le hazai pályán az Óbudai Kaszásokat az alapszakasz utolsó körében, de ez nem ért első kiemelést, mert a PVSK 17 pontos hátrányból felállva nyerni tudott a Vasas vendégeként. Lakits András együttese az első negyedben szerzett hat hárompontossal megalapozta győzelmét, a folytatásban már nem tudtak igazán közel kerülni hozzánk a III. kerületiek. Második kiemeltként negyeddöntőben a 7. helyezett Hübner Nyíregyháza BS-sel találkozunk majd, előtte azonban még a Hepp Kupa budapesti négyes döntőjében leszünk érdekeltek.

Bár már nem volt a saját kezünkben a sorsunk, ami az alapszakasz-elsőséget illeti, szerettünk volna győzelemmel hangolni a szezon legfontosabb részére. Nem változott a kezdőcsapatunk a pécsi rangadóhoz képest, a Kaszásoktól az elmúlt hetekhez hasonlóan hiányzott egy alapember Lakosa Ákos személyében. Pintér révén távoli találattal indult a találkozó, amire Boros felelt 2+1-gyel, Bordács egy támadólepattanót tett vissza, majd Polgárdy is beköszönt kintről. A következő hét pontot azonban az óbudaiak szerezték, így Boros hármasával már ők vezettek (8-10). Polgárdy Ádám vezérletével gyorsan visszavettük az előnyt, 10-12-es állást követően zsinórban 13 MAFC-pontot láthatott a Gabányi közönsége, végül Supola törte meg a sárga-feketék gólcsendjét a periméterről Katona trojkája után. Biber faulttal együtt kezdte meg a pontgyártást egy közelivel, a negyed utolsó másodpercében pedig Archibald süllyesztett el egy triplát – tíz perc játék után már hat bedobott hárompontosnál jártunk tíz kísérletből (29-16).

A kisszünet után Katona szerzett újabb hármast, Biber második esélyből dobott kettese már 37-18-as újbudai előnyt jelentett. Ekkor azonban kicsit megtorpantak a mieink, és bár Lakits András gyorsan időt kért, amikor zárkózni kezdtek a Kaszások, Komma saroktriplával kezdte a pontgyártást, Pápai pedig a festékben harcolt nagyot, lendületbe jöttek a Kaszások, Armaghani egymás után három közeli találattal hét pontra csökkentette a különbséget a félidő hajrájában. Misek középtávolija és büntetője után 48-38-as állással vonulhattak pihenőre a csapatok, eközben a forduló másik számunkra érdekes mérkőzésén, a Sport11-ben sem alakultak rosszul a dolgok, a nagyszünetben 30-26-os hátrányban volt a PVSK.

A Hauszmann Alajos utcában Polgárdy kinti kosarával indult a harmadik etap, Bordács centergólja után időt kellett kérnie Gedei Tibornak (55-40). A folytatásban az óbudaiaktól a fiatal Szabó, a műegyetemisták közül Archibald lépett elő, a negyed derekán Armaghani két hármasával ismét bejöttek tíz alá a vendégek (59-51). Gyorsan beütötték a négy csapathibát az észak-budaiak, sokat büntetőzhettek a piros-feketék, Polgárdy ismét csapatunk élére állt, 75-63-as előnyből várhattuk a záró játékrészt. Eközben a listvazető Vasút egyre nagyobb bajba került a Vasas vendégeként, 50-35-ös fórból kezdhették az utolsó tíz percet a piros-kékek…

Újbudán Boros távolijával a 31. percben felzárkóztak mínusz kilencre a látogatók, ám a következő hat pontot a hazaiak szerezték. A hajrára pihenőt kaptak kezdőötösünk tagjai, mégis növelni tudtuk a különbséget, ami elsősorban Komma Lászlónak volt köszönhető: centerünk faulttal együtt, a 6,75-ön túlról és zsákolásból is eredményes volt. A végjátékban a fiatal Molnár hárompontosának örülhettek az újbudai szimpatizánsok, Katona állította be a 98-79-es végeredményt. Néhány kilométerrel délnyugatabbra viszont sajnos nagy fordulatot hozott a negyedik negyed: a három játékrészen át szenvedő PVSK az utolsó szakaszban átgázolt az addig remekül védekező Vasason, és egy 30-9-es tíz perccel megszerezte az első kiemelést jelentő sikert (59-65). Így az Újbuda MAFC 22 győzelemmel és 4 vereséggel a 2. helyen  zárta az alapszakaszt.

Hiba lenne azonban, ha fővárosi riválisunk váratlan összeomlásanak tulajdonítanánk, hogy nem mi végeztünk a tabella élén: a reguláris szezon hajrájára fordulva kedvezőbb pozícióban voltunk, mint a pécsiek, de Debrecenben, illetve a Salgótarján ellen sem tudtuk érvényesíteni a papírformát. Tragédia nem történt, hiszen tulajdonképpen csak most kezdődik a szezon lényegi része, egyébként idegenben még jobban is teljesítettünk idáig, mint hazai környezetben, többek között Pécsett is győzni tudtunk (a 22-4 pedig csapatunk legjobb alapszakaszmérlege a ’18/19-es kiírás óta).

A negyeddöntőben a 12-14-es mutatóval a 7. helyre befutó, remek második kört produkáló Hübner Nyíregyháza Blue Sharks-szal csapunk össze, a párharc az egyik fél második sikerééig tart és a Gabányiban, a jövő hét első felében kezdődik majd. Előbb azonban még vár egy fontos megmérettetés a fiúkra: a hétvégén a Hepp Kupa négyes döntőjében leszünk érdekeltek a fővárosi BOK Sportcsarnokban. Április 6-án, szombaton 11 órától a Megyeri Tigrisekkel mérkőzünk az elődöntőben, míg a másik ágon a címvédő PVSK a Cegléddel találkozik.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 26. forduló

Újbuda MAFC – Óbudai Kaszások 98-79 (29-16, 19-22, 27-25, 23-16)

MAFC: Polgárdy 22/15, Pintér 7/3, Archibald 9/3, Bordács 4, Pápai 7. Cs: Komma 16/6, Katona 12/6, Biber 9, Misek 5, Buzás 4, Molnár T. 3/3, Herló -.

Kaszások: Boros 20/9, Supola 9/3, Balázsi S. -, Szabó D. 5/3, Armaghani 28/6. Cs: Martinez 8, Jovanovics 6, Pollák 3, Horváth B. -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Úgy érzem, végig kontroláltuk a mérkőzést, mi irányítottuk és az történt, amit mi szerettünk volna. Még ha voltak benne apróbb kilengések is, amiket annak tudok be, hogy próbáltunk új dolgokat gyakorolni, amik kevésbé sültek el jól. Alapvetően azt gondolom, a csapat jól teljesített. Sajnos a többi eredmény nem úgy alakult, ahogy mi szerettük volna, de az a csapat, aki első akar lenni a bajnokságban, annak a saját kezébe kell venni a sorsát és élni a lehetőséggel. Mi ezt nem tettük meg. Emiatt úgy érzem, nem is jár nekünk az első hely. Nem érzem, hogy ez nagyon nagy probléma lenne. Megyünk tovább. Dolgozunk tovább. Készülünk a kupára és a rájátszás első körére. Összességében elégedettek lehetünk a második hellyel az alapszakasz végén. Jó úton vagyunk. Szeretnénk minél jobb eredményt elérni a kupában, hogy utána magabiztosan vághassunk neki a rájátszásnak

Gedei Tibor: Nagyon fizikális, harcos mérkőzés volt. Két célunk volt a győzelem mellett, az egyik, hogy a lepattanóharcot megnyerjük a MAFC ellen, ami sikerült. A másik pedig, hogy ne legyen több eladott labdánk. Nekünk eggyel több eladott labdánk volt. Igazából a mérkőzés különbségét, többek között az alakította ki, hogy tizenhattal több büntetőt dobhattak. Úgy gondolom, hogy nem voltunk ennyire agresszívak, de hát ilyen a kosárlabda. Egyébként gratulálok a MAFC csapatának és mi készülünk a playoutra.