Csapatunk rendezte sorait a szombati, jászberényi vereség után, és hazai környezetben végig vezetve szerezte meg második győzelmét a párharcban. Bár a vendégek ezúttal is nagyot küzdöttek, a második félidőben elképesztő formában játszó Komma László vezetésével végül felőröltük őket, így már csak egy siker választja el a Lakits-legénységet az elődöntőtől.

NB I. B, Piros-csoport, negyeddöntő, 3. mérkőzés

MAFC – Jászberényi KSE 93-74 (25-17, 20-18, 22-23, 26-16)

MAFC: Tóth 13/9, Pintér 7/3, Buzás 11/9, Bordács 14 (+11 lepattanó), Komma 21/3 (+19 lepattanó). Cs: Polgárdy 20/15, Biber 4, Misek 2, Matejovics 1, Maly -, Herló -.

JKSE: Csík 3, Mester 2, Kucsora 15/3, Homoki 7/3, Ivosev 8/3. Cs: Olasz 13, Rosics 11/3, Meleg 6, Kovács 5/3, Czirbus 4.

A párharc állása: 2-1 a MAFC javára.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Úgy érzem, ahogyan múlt hét csütörtökön, ezúttal is végig kontrolláltuk az egész mérkőzést, Örülök, hogy ezúttal egy új játékos tudott előlépni Komma Laci személyében nyerő emberré. Extra volt az ő teljesítménye, öröm, hogy tudtunk vele újat mutatni. Megyünk tovább, hiszen még egy győzelem hiányzik a továbbjutáshoz. Az a célunk, hogy ezt már pénteken megszerezzük.


Puskás Artúr: Gratulálok a MAFC csapatának! Sokkal nagyobb dinamikával játszottak, ez főleg a lepattanózásban látszott. Fáradtak vagyunk és kevés játékosunk van, sérüléssekkel is bajlódunk. Ez nem kifogás, ez körülmény. Ettől függetlenül a párharcnak még nincs vége, pénteken Jászberényben találkozunk! Szeretném megköszönni a minket elkísérő szurkolóinknak a támogatást!

Bár az első két pontot Homoki szerezte büntetőből, gyorsan magunkhoz ragadtuk az irányítást, Buzás és Pintér is kintről talált be (7-2). Válaszul 8-0-t futott a JKSE, ám 7-10 után percekig csak a fehérmezesek szereztek kosarat, Pintér faulttal együtt értékesített egy középtávolit, és már 18-10 állt a táblán, amikor Olasz megtörte a berényi gólcsendet a 6. percben. A negyed hátralévő részében a küzdelem dominált, Polgárdy triplája behullott, Biberét kidobta a gyűrű, 25-17-tel zárult a játékrész.

Nem találtuk a ritmust a második etap elején, de Buzás a legjobbkor jelentkezett bravúros hármassal, Ivosev és Meleg révén így is 30-25-re zárkóztak a kék-fehérek. Dobópárbaj alakult ki, amelyből mi jöttünk ki jobban, mert Tóth két távolit is a helyére küldött, de Olasz közelije után újra csak öt volt közte a 18. percben (39-34). A mérkőzés ezen szakaszában számos büntetőt elvégezhettünk, és bár a hatékonyság nem volt az igazi, harcosságunknak és Bordács visszapözicett lepattanójának köszönhetően tízpontos előnnyel zártuk az első félidőt (45-35).

Buzás hármasával, Komma hatalmas zsákolásával és Bordács centergóljával elléptünk tizenhéttel a harmadik etap elején, ám ezzel sem sikerült megtörni a szívós riválist, rövidesen újra bejött tíz alá a JKSE. A 28. percben Komma állította vissza a kétszámjegyű különbséget egy triplával, amit egy második esélyből szerzett duplával és egy büntetővel is megtoldott, de a játékrész vége a kékmezeseknek sikerült jobban (67-58).

A záró felvonás Meleg büntetőjével indult, de a folytatásban az újbudaiak akarata érvényesült: Polgárdy a periméterről volt eredményes, Komma leuralta a festéket, miközben a jászságiak látványosan nem találták a ritmust támadásban. Bibert szabálytalanul sem tudták megállítani, percekig csak a piros-feketék szedtek lepattanót, így amikor Puskás Artúr kevesebb, mint hét perccel a vége előtt időt kért, már eldőlni látszottak a lényegi kérdések (81-62). Bár a hajrá feszültebben alakult, mint azt az eredmény indokolta volna, győzelmünk valóban nem forgott már veszélyben, a végjátékban a keresztjátékban érdekelt U20-as együttesünk számos játékosa is lehetőséget kapott, Matejovics állította be a 93-74-es végeredményt.

Lakits András tanítványai tehát magabiztos sikerrel vették vissza a vezetést a Gabányiban, így ellenfelünk győzelmi kényszerbe került – amennyiben a következő találkozón, idegenben is nyerni tudunk, biztosítjuk helyünket a legjobb négy között. A múlt szombati, jászberényi vereség alkalmával kritikus játékelemek többségében sikerült látványos javulást elérni, különösen a lepattanózás terén volt szembetűnő az előrelépés. Pénteken 19 órától, Jászberényben ugyan várhatóan (még) nagyobb ellenállást tanúsítanak majd a jászfővárosiak, de ha hasonlóan nagy energiával játszanak a mieink, idegenben is reális esélyük van begyűjteni az elődöntőt érő harmadik győzelmet – a párharc győztese egyébként a BKG-t 3-0-s összesítéssel kiejtő, második kiemelt PVSK-val találkozik majd a fináléba jutásért.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek