Felnőttcsapatunk megszerezte szezonbeli első, hazai győzelmét a Budafok ellen. Bár ismét „beragadtunk a rajtnál”, még az első negyedben utolértük az ellenfelet, a folytatásban pedig egyértelműen a mi akaratunk érvényesült. A Lakits-legénység 26 távoli kísérletéből 13 pontos volt, Polgárdy és Pintér különösen jól célzott – remek diadallal hangoltunk a veretlen Vasas elleni rangadóra.

Tömött oldallelátó és remek hangulat várta a csapatokat a Gabányiban a dél-budai derbin – jó volt látni, hogy közönségünk nem pártolt el tőlünk a BKG ellen elveszített hazai idénynyitó miatt. Lakits András nem változtatott kezdőcsapatán, a budafokiak a fiatal Horváth Áron mellett három új igazolással és az amerikai légióssal, Swansonnal álltak fel a feldobáshoz.

Borzalmasan kezdtük a találkozót, amíg a Budafok már az első másodpercekben megszerezte a vezetést Varga révén, a mieink első kosarára percekig kellett várni, 0-9-nél időt kért Lakits András. Bár ezt követően Pápai közelről betalált a gyűrűbe, a mérkőzés képe nem változott: eladott labdák és fegyelmezetlen visszarendeződés jellemezte a fehérmezesek játékát, Dormán gyorsindításos közelijével már 15-2-re vezettek a vendégek. Nagyon kellett ekkor Buzás saroktriplája, amit a következő támadásból Katona másolt le. Hiába szakította meg a játékot Károly Máté, tovább zárkóztunk, összeállt a védekezésünk és elöl is egyre több volt a jó megoldás, Kovács például gyönyörű félpályás gólpasszt adott a kiugró Katonának. Többször is sikerült lerohannunk a budafokiakat, egy tranzíciós játék után Komma állhatott a vonalra, és büntetőjével kiegyenlített. A túloldalon Siklós dobott be két szabaddobást, amire Misek egy nehéz duplával válaszolt, döntetlenre állt a mérkőzés az első kisszünetben (19-19).

Amilyen rosszul indult számunkra a mérkőzés, olyan jól kezdődött a második negyed: Katona gyors kosarával először vezettünk, aztán Polgárdy pillanatai következtek, egymás után kétszer csent labdát, majd zsákolt, majd egy védőlepattanóval ziccerig ment – a XXII. kerületiek mestere nem volt elragadtatva a látottaktól (27-19). Az időkérés sem törte meg a lendületünket, Misek faulttal együtt hízlalata tíz pontra a különbséget egy szép floaterrel, aztán Pápai fejezett be jól egy kettő-kettőt. Swanson törte meg a vendégek gólcsendjét, Bordács második esélyből talált be, állandósult a tíz egység körüli különbség. Moravcsik duplája után, 35-26-nál időt kért Lakits, aztán Buzás és Polgárdy beemelt egy-egy trojkát, majd Swanson is, de már nem engedtük ki a kezünkből a kétszámjegyű előnyt: Polgárdy egymás után két könnyű gólt dobott, Katona is hármassal jelentkezett, majd ő állította be a félidei eredményt is (49-32) – a második etapot öröm volt nézni a MAFC-szimpatizánsoknak, gyors, kreatív támadójátékunkhoz ekkor jó dobóforma és szervezett védekezés társult, irányítónk pedig egymaga annyi pontot szerzett ez idő alatt, mint a teljes Budafok.

A fordulás után két perc alatt csak két-két pont került a felek neve mellé, aztán Pintérre fújtak személyi hibát és reklamálásért technikait, ám a büntető kimaradt, fiatal hátvédünk pedig bevágott egy távolit, aztán kicsivel közelebbről sem hibázott (56-36). Polgárdy révén tovább nyílt az olló, majd Pápai és újra Pintér pillanatai következtek, két Horváth-büntetővel zárkóztak a vendégek (66-41). Komma saroktriplával és zsákolással jelentkezett, Varga alakította ki 71-47-es negyedvégi eredményt.

A záró etapban három és fél percet kellett várni az első hazai pontra, ezt Kovács szerezte, miután sportszerűtlen hibát harcolt ki 71-57-es állásnál. Ezt követően ismét Polgárdy vette vállára az újbudaiakat, betörésből, labdaszerzésből és a periméterről is eredményes volt, ezzel lezárta a meccset (79-57). Ezt látva Pintérnek is megjött a dobókedve, és beszórt három hárompontost, illetve egy távoli kettest a hátralévő időben. Matejovics ugyancsak feliratkozott a pontszerzők közé, de a legnagyobb tapsot az a Molnár Tamás kapta a kispadról és a lelátóról, aki a Hepp Kupa után a Piros-csoportban is megszerezte első pontjait egy ziccerrel – ezt bizonyára még korosztályos együttese, a MAFC U18 edzője, Károly Máté sem bánta, még úgy sem, hogy ő ezúttal budafoki szakvezetőként tanítványa ellenfele volt. Lucey állította be a végéredményt, 94-70-re győztünk dél-budai riválisunk ellen.

Bár a meggyőző kezdés még várat magára, összességében magabiztosan nyertünk a lelkes és szervezett, de más célokért küzdő BKK ellen. Bíztató a folytatásra nézve, hogy ezúttal kiválóan tüzeltek a fiúk a periméterről, Polgárdy Ádám és Pintér Dávid előlépésével pedig az sem okozott gondot, hogy ezúttal kevésbé volt hatékony Bordács Soma, aki három dupla-duplával indította a bajnokságot. Köszönjük szurkolóink folyamatos buzdítását, legközelebb is nagy szükségünk lesz rá, hiszen ismét hazai rangadó következik, méghozzá minden bizonnyal az eddigi legnehezebb feladat: október 21-én, szombaton a 4-0-s mutatóval a tabella második helyén álló Vasas Akadémia látogat a Gabányiba.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 4. forduló

Újbuda MAFC – Budafok 94-70 (19-19, 30-13, 22-15, 23-23)

MAFC: Polgárdy 25/9, Pintér 21/15, Buzás 8/6, Bordács 4, Pápai 6. Cs: Katona 11/6, Komma 8/3, Misek 4, Kovács 3, Matejovics 2, Molnár T. 2, Biber -.

Budafok: Moravcsik 5, Dormán 7, Horváth Ár. 2, Swanson 14/6, Varga D. 16/6. Cs: Tursics 11/9, Lucey 5/3, Siklós 4, Piukovics 2, Szántó -, Rozs -, Hajnal -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Ahogy szokták mondani: volt itt minden. Borzasztóan kezdtünk, de az első negyed után felnőttünk ahhoz a keménységhez és sebességhez, amit mi tudunk. Ezzel együtt a következő három negyedben is voltak hullámvölgyeink, dolgoznunk kell azon, hogy a későbbiekben ilyenek ne legyenek. Végre jól mentek a kinti dobások is, ötven százalékkal dobtuk a hárompontost, aminek nagyon örülök és amit nagyon vártunk hazai pályán. Meg kell tanulnunk stabilan, jól teljesíteni, mert nem engedhetünk meg magunknak sem ilyen kezdést, sem hullámvölgyeket. Ettől függetlenül minden dicséret megilleti a csapatot, mert a kezdeti bizonytalanságok után szinte tökéletesen dolgoztak a srácok. Örülök, hogy ilyen magabiztos győzelmet arattunk és mindenki pályára tudott lépni. Megyünk tovább, jövő héten nagyon nehéz meccs vár ránk a Vasas ellen, de legalább lesz egy hetünk felkészülni rá. Szeretnénk ott is győzelemmel zárni!

Károly Máté: Gratulálok a második legkedvencebb csapatomnak a bajnokságban. Ellenfelünk abszolút esélyesként kosárlabdázott és végig kontrollálta a mérkőzést. Nekünk volt egy elképzelésünk, ezt a mérkőzés elején egész jól meg is tudtuk valósítani. Több változtatással próbálkoztunk a mérkőzés közben is, amelyek csak ideig-óráig működtek, azért is, mert ellenfelünk nagyon jól reagált ezekre. Az egész meccsre elmondható, hogy a fizikális fölényüket abszolút kihasználták. Sajnos ez az, amivel mi nem tudunk mit kezdeni. Mi már a következő mérkőzésre fókuszálunk, a héten összeszedjük magunkat és a jövő hét végén nyerni fogunk. A MAFC-nak sok sikert kívánok és azt, hogy nyerjék meg a bajnokságot!

Fotó: Mészáros Mihály