Január 22-én, vasárnap 17:00-tól az újonc Phoenix-MT otthonában lép pályára felnőttcsapatunk a Piros-csoport 17. fordulójában.

Lakits András együttese szép győzelmekkel indította az új esztendőt: a salgótarjáni bajnoki, majd a budafoki kupasiker után a BKG elleni hazai évnyitón is megőriztük idei veretlenségünket, az eddigi három idei találkozón száz dobott pont fölött átlagoltak a mieink. A Megyeri Tigrisek újonc létükre nagyszerűen kezdték a szezont, ám legutóbbi hat mérkőzésükből ötöt elveszítettek a bajnokságban, ennek következtében csak a 12. helyen állnak, 5-11-es mérleggel. A lila-fehérek szerdán is pályára léptek, a Hepp Kupában egylabdás végjáték után sikerült megtörniük nyeretlenségüket a bajnokságban közvetlen riválisuknak számító Óbudai Kaszások ellen (72-69).

A két gárda tavaly októberben, az alapszakasz 4. fordulójában találkozott először tétmeccsen. Sokáig szorosan alakult az eredmény, de az utolsó percekre elfáradt a több kulcsemberét is elveszítő rivális, végül 84-66 arányban bizonyultak jobbnak a műegyetemisták. A vendégek szervezett védekezésükkel alaposan megnehezítették az újbudaiak dolgát, ugyanakkor légiósuk sérülése mellett három magasemberük is kipontozódott a hajrára.

Az „odavágó” óta többször is változott Surmann Gábor csapatának összetétele. Az októberben érkező Bonifert Nyíregyházára igazolt a múlt héten, pótlására a szintén 3-4-es poszton bevethető, a Veszprém színeiben korábban már a Gabányiban is pályára lépő Füzit sikerült Fótra csábítaniuk. A hétközi kupameccs után hivatalossá vált két alapember, a rutinos center, Horváth Márton, illetve Santiago távozása is. Az amerikai hátvéd után megürült légióshely azonban már a vasárnapi mérkőzésen sem marad betöltetlen: a Phoenix-MT-nél folytatja pályafutását a veretes magyar A-csoportos múlttal rendelkező James Kinney. A 32 éves irányító a KTE és a ZTE színeiben is pályára lépett a MAFC ellen az élvonalban, mi több, többnyire átlagán felüli teljesítményt nyújtott ellenünk. Később Szolnokon, Sopronban és Jászberényben is megfordult, profi pályafutása jelentős részét hazánkban töltötte.

Bár B-csoportos szinten igazi nagyágyúval erősítettek a Lilák, ezzel együtt sincs könnyű helyzetben aktuális ellenfelünk, hiszen Horváth személyében egyetlen klasszikus centerét veszítette el. Így várhatóan a Varga-Füzi duó veszi majd fel a harcot magasembereinkkel, míg mezőnyposzton kulcsfontosságú lesz a csapata legjobb dobójának számító, ex-MAFC-os Katona limitálása, illetve a két játékmester, Bus és Kinney neve is jól cseng. Egykori NB I/A-s spílerekből egyik oldalon sincs hiány, ám a pillanatnyi forma mellett a bővebb rotáció is az újbudaiak mellett szól, főleg magasposzton lesz több variációs lehetősége vezetőedzőnknek.

Vasárnap 17:00-tól tehát Fóton van jelenése a Lakits-legénységnek. Bár az előjelek kedvezőek, nem szabad félvállról venni a hazai pályán rendre szervezetten játszó Tigriseket. Élő közvetítés nem várható, de a Phoenix Sportcsarnok autóval és vonattal is jól megközelíthető a fővárosból.

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba