Az őszi idény egyik legjobban várt mérkőzésére készül a Lakits-legénység: felnőttcsapatunk a hibátlan mérleggel a tabella 2. helyén álló fővárosi riválist, a Vasas Akadémiát fogadja szombaton 16:30-tól a piros-csoportos alapszakasz 5. fordulójában. A közelmúltban számos nagy csatát vívtunk a piros-kékekkel, legutóbb a tavalyi bronzcsatában találkoztunk velük – akkor alulmaradtunk, de most itt a lehetőség a visszavágásra!

Az utóbbi években egyértelműen a Vasas számít felnőtt férfi kosárlabdacsapatunk legnagyobb riválisának: 2016 óta 24 tétmeccsen és 4 rájátszásbeli párharcban találkoztunk a pasarétiekkel – többször, mint bármely más ellenféllel. Ezen időszak mérlege ráadásul rendkívül kiegyenlített. 2017-ben elveszítettük ellenük az élvonalbeli playoutot, de két évvel később már mi nyertük a Piros-csoport negyeddöntőjében, ’21-ben pedig a második vonal bronzérmét szereztük meg a legyőzésükkel. Tavaly májusban ismét ez a két gárda küzdött meg a dobogó alsó fokáért a B-csoport felsőházában, bár a pályaelőny nálunk volt, a Gabányiban és a Sport11-ben is viszonylag sima vereséget szenvedtünk. Az utóbbi hét év tétmérkőzésein 13-11-re „vezetünk” az akadémistákkal szemben, de ebben az is közrejátszik, hogy 13 alkalommal is a Hauszmann Alajos utcában találkoztunk velük, hiszen itt tíz alkalommal győzni tudtunk. Reméljük, hogy ezúttal tovább folytatódik a tendencia, miszerint a hazai pálya előnye meghatározó ebben a párosításban.

A nyári játékosmozgást elnézve úgy tűnhet, hogy gyengült Stephen Arigbabu alakulata, hiszen kulcsemberek távoztak, Moravcsik Áron több, mint hét év után intett búcsút, Radics Gerzson az A-csoportból, Paksról kapott ajánlatot, és a szerb Marcikics sem hosszabbított. A két érkező egyike, Homoki Donát ráadásul súlyos sérülést szenvedett a felkészülés során, a másik friss igazolás, Takács Dániel viszont egyelőre túlszárnyalja tavalyi PVSK-s mutatóit. Az igazán nagy előrelépést azonban egyelőre nem is az új játékmester beépítése, hanem egy saját nevelésű tehetség kiváló teljesítménye jelenti: a 2004-es születésű hátvéd, Cseh Botond tavaly még csupán kiegészítő ember volt, a jelenlegi bajnoki kiírásban viszont 19,3 pontos átlaggal 1vezeti a házi dobólistát. Magasposzton a szintén ős-vasasos Andrássy Géza remekelt az elmúlt hetekben, a klasszikus center 18 pontot és 8 lepattanót átlagol, 28,5-ös VAL-indexe pedig a harmadik legjobb a teljes mezőnyben – óriási csata várható a festékben közte és erőcsatárunk, Bordács Soma (12,5 pont, 15,8 lepattanó, 28,3 VAL) között. A pasaréti műhely idén a korábbinál is több lehetőséget biztosít a fiataloknak, akik közül hárman már debütáltak a szezonban a felnőttek között.

A bajnokságunkban használt sorsolási táblának köszönhetően három olyan bajnoki rivális is van, amellyel mindkét fővárosi gárda találkozott már: a MEAFC-ot és a Fótot hasonlóan magabiztosan győzték le a mieink, mint aktuális ellenfelünk, viszont amíg a piros-kékek végletekig kiélezett csatában nyerni tudtak Szigetszentmiklóson, addig a piros-feketék itthon kaptak ki a BKG-tól. Ennek következtében jelenleg lépéshátrányban vagyunk az akadémistákhoz képest (az Arigbabu-legénység a Kaszások, a MAFC a Budafok ellen aratott még papírforma-győzelmet), viszont ha megverjük őket, előnyünkre szolgálhat a hármas körbeverés, hiszen ezzel félig-meddig a Kosok elleni botlásunkat is kijavíthatjuk.

A váratlanul elveszített hazai idénynyitó miatt tehát még fontosabb számunkra ez a rangadó, mintha a Vasashoz hasonlóan hibátlan mutatóval várnánk, de a piros-kékek természetesen nem fogják olcsón adni a veretlenségüket, igazi „négypontos” meccs következik. Vezetőedzőnk elmondta, jó formában várják a fiúk az összecsapást. „Nagyon nehéz meccs vár ránk szombaton, de ugyanennyire várjuk is már. A Vasas egy nagyon jól szervezett precíz csapat, jó arányban vannak fiatal és rutinos játékosaik. Fontos lesz számunkra, hogy a saját stílusunkat és játékunkat rá tudjuk erőltetni ellenfelünkre és a mi ritmusunkban tudjunk játszani. Úgy érzem, hétről hétre áll össze egyre jobban, amit elképzeltünk, megfelelően fel tudtunk készülni a héten, hazai pályán nem lehet más a célunk, mindenképpen nyerni szeretnénk.”

A Budafok ellen valódi hatodik emberként hajszolta győzelembe csapatunkat az újbudai közönség. Ezúttal talán még nagyobb szükségünk lesz a Gabányi lelátójáról érkező támogatásra, egyértelmű, hogy aki MAFC-osnak érzi magát, annak nem érdemes más programot szerveznie szombat délutánra. A XI. kerületi kosárlabdasport igazán elkötelezett szimpatizánsai akár egy fél napot is eltölthetnek a Hauszmann Alajos utcában, hiszen a 16:30-as felnőtt férfi mérkőzés előtt, 13:45-től U20-asaink, utána, 19:00-tól pedig a női élvonalban szereplő E.ON ELTE BEAC lép pályára, az ellenfél mindhárom derbin a Vasas Akadémia.

Hajrá, Újbuda! Hajrá, MAFC!