TFSE – BME-MAFC 92-82 (31-24, 17-15, 18-26, 26-17)

Budapest, Alkotás u. L2 csarnok, 80 néző. V.: Nepp, Novák. 

TFSE: Dékány 2, Laman 13/3, POLGÁRDY 32/9, Király 6, HORVÁTH G. 16/9. Csere: HERLÓ 13/9, COHILL 10, Pataki. Edző: Boros Zoltán. 

BME-MAFC: KOFLANOVICS 12/12, Horváth Cs. 6, Láng-Miticzky 13/6, ROZS 23/3, SZÁNTÓ 12. Csere: Vargovics 4, PÁSZTOR 6, Vantal 3, Bór 3/3, Svéda, Horváth M. Edző: Tiba Klára. 

Szűknek bizonyult a TF átmeneti otthona, óriási volt az érdeklődés a negyeddöntő visszavágója iránt, amelyet 6 pontos előnyről kezdhetett a BME gárdája. Nagy iramú játékkal és egy sajnálatos sérüléssel indult az összecsapás: szép kosara után Dékány Imre, a hazaiak játékosa szerencsétlenül fogott talajt, vagy ellenfele lábára esett, s kifordult a bokája.

A hazai együttes inkább külső mezőnysorának tagjai, Laman Richárd, Polgárdy Ádám és a cserepadról beszálló Herló György, a vendég BME pedig a Rozs Máté-Szántó Levente center kettős révén szerezte pontjait. A szakasz közepén a hazaiak elkapták a fonalat, sorra szórták a triplákat: 9-9 után 5 támadást is távoli találattal zárva egy 15-6-os rohammal már ők álltak továbbjutásra. A túloldalon a később fontos triplákat is szerző Horváth Gergely fizikai erejét használva „féken tartotta” a nála jó másfél fejjel magasabb és végül 12 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Szántót. A negyed hajrájában Rozs és a triplával jelentkező Koflanovics Kristóf révén egy 7-2-es futammal összevetésben ismét a BME volt a jobb, de a szakasz hazai kosárral, s 7, összesítésben pedig 1 pontos TF vezetéssel zárult.

 A második etap kevesebb kosarat és nagyobb küzdelmet, valamint hullámzó játékot hozott. A szakasz első 7 percét 15-8-ra nyerve 10 pont fölé növelte előnyét a Polgárdy vezette TF. A vendégeket a padról beszállva ügyes, szemfüles kosarakat szerző Pásztor Mátyás próbálta versenyben tartani. A félidő hajrájában egy 7-0-s rohammal a BME gárdája összesítésben 1 pontra jött föl – szünetben 3, a mérkőzésen 9 egység volt a vendégek hátránya.

A második félidő elején valóságos „szőnyegbombázást” tartva, egy 13-2-es 4 perccel átrohanva ellenfelükön nemcsak a párharc, a visszavágó állását is megfordították a BME-sek. A szakasz közepén újabb triplákkal már 5, összesítésben pedig 11 ponttal vezetett a BME. A negyed második felében a TF-et Eric Cohill dinamikus játéka, néhány erőszakos betörése rázta föl – egy 9-2-vel a meccsen visszaszerezte a vezetést a TF. Az etap hajrájában Rozs szinte egymaga tartotta versenyben a BME csapatát – a negyedik negyednek 1 pontos TF, de összesítésben 5 egységnyi BME-vezetésről vágtak neki a felek. Ezt 8-2-vel indítva már összevetésben is a TF állt jobban. Ezt követően – bár egy ízben 10 pont fölé nőtt a hazai előny – végig a bűvös 6 pont körül „billegett” az állás. A végjátékban Polgárdy révén jobban büntetőztek, továbbá kicsit pontosabban játszottak a hazaiak, így végül ők jutottak a négyes döntőbe.  

Boros Zoltán: – A második negyed közepéig nagyon jó ritmusban játszottunk, jól dobtunk, megfordítottuk a párharcot, és még némi előnyt is szereztünk. Akkor azonban megtört valami. Egyénieskedni kezdtünk, és ellenfelünk ezt remekül kihasználva ügyes támadások végén szerzett bravúros triplákkal fordított. Ha nem is támadtunk folyamatosan jól, nagyot küzdöttünk, a hajrában pedig helyén volt a srácoknak az eszük és a szívük. Gratulálok csapatomnak a négyes döntőbe jutáshoz, ellenfelünknek pedig a jó játékához, hiszen két nagyon színvonalas, jó mérkőzést játszottunk ellenük! 

WeiszTiba Klára: – Egy álommal lettünk szegényebbek a mérkőzés után. Nagyon sok könnyű kosarat kaptunk, borzasztó gyengén védekeztünk, nem is emlékszem, a szezon során kaptunk-e a kilencven pont fölött. Rutinosabbaknak kellene lennünk az ilyen légkörű, jellegű párharcok megnyeréséhez. Gratulálok a TF csapatának! 

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_60

Továbbjutott: a TFSE 163-159-es összesítéssel.

Forrás: MKOSZ