Szombaton 17:30-tól két azonos, 8-10-es mérleggel álló csapat találkozik a Gabányiban, az NB I./B Piros csoportjában. Az összecsapás kimenetele jelentősen befolyásolhatja a rájátszásért folyó küzdelem alakulását, aki itt nyer, lépéselőnybe kerül. 18 forduló után a 7. TF-BP-nek 9, a 8-10. Óbuda-Nagykőrös-MAFC triónak egyaránt 8, a 11. PVSK-nak 7 győzelme van. Az első hat helyezett elhúzott, az utolsó három lemaradt ettől a bolytól, így valószínű, hogy ebből az öt csapatból kettő jut majd a 8 közé.

Az Óbuda a tavalyi szezonban jutott fel a Zöld csoportból, nyáron komoly változások történtek a keretükben. Vezetőedzőjük a tapasztalt Armanghani Saeed, akinek első magyar csapata játékosként éppen a MAFC volt, 1985 óta él hazánkban. Jó szerkezetű, rutinos csapatot alakított ki, amelyben szezon közben is történtek személyi cserék, a napokban például leigazolta a Honvéd fontos magasemberüket, Czirbus Józsefet. Helyére a szezon eddigi szakaszát a TF-ben töltő, MAFC-nevelésű Bartos Bálintot igazolták, aki várhatóan a Gabányiban lép majd pályára először új csapata színeiben. A téli szünetben szerződtették a Rátgéber Akadémia tavalyi légiósát, Szedin Karavdicsot. A szlovén magasember remekül teljesít eddig, 6 meccsen 19,5 pontos átlaggal a Kaszások legveszélyesebb dobója, aki meccsenként több, mint 8 lepattanót is átlagol. Szintén figyelni kell majd a Czura-Fekete hátvédpárosra, melynek mindkét tagja bő 16 pontot átlagol, előbbi a gólpasszokért és a kiharcolt faultokért, utóbbi a triplákért felel a sárga-feketéknél. Éles helyzetben többnyire Vas-Teplán vagy Kalassai tölti be a fiatalposztot Óbuda fiainál, fontos kiegészítő embernek számít Mészáros, Bencsik és a lepattanóspecialista Boinitzer is. 

Remek formában van a III. kerületi gárda, hiszen legutóbbi öt bajnokijukból négyet megnyertek: győzni tudtak Salgótarjánban, majd otthon tartották a két pontot a Nagykőrös, a PVSK, majd legutóbb, szerdán a Pápa ellen is. A szép sorozatban csupán egy jászberényi vereség rondít bele, de az is abszolút vállalható, 97-80 arányú. Az őszről bepótolt pápaiak elleni bajnokijuk szinte gálamérkőzéssé vált: a bakonyiak nem tanúsítottak nagy ellenállást, így 104-72-es hazai győzelem született, 11 játékos is dobott kosarat a Kaszásoktól. A búcsúzó Czirbus mellett Fekete, Czura és Karavdics szerzett kétszámjegyű pontot, kulcsembereik pihenni is tudtak. A szombati meccsre is teljes kerettel készülnek.

Ősszel hosszabbítás után maradt alul a MAFC Óbudán, a 4. negyed végén labdánk volt a győzelemhez, a hosszabbítás utolsó másodperceiben pedig egy triplával kiharcolhatta volna csapatunk a következő 5 perces túlórát; azonban mindkétszer kivédekezték támadásunkat a hazaiak, akik így 83-80-ra nyertek. Ez a találkozó volt Hencsey Tamás utolsó meccse felnőttcsapatunk kispadján. Azon a mérkőzésen hiányzott a hazaiaktól Fekete, viszont jó teljesítményt nyújtott a Peruncsics, Ruják, Horváth hármas, akik már nem tartoznak a Kaszások kötelékébe.

A tabella alapján nincs esélyes, a közelmúltbeli forma és a legutóbbi egymás elleni eredmény óbudai sikert sejtet, de van egy nagyon fontos tényező, amely mellettünk szól: a helyszín. Az őszi edzőváltás óta 5 mérkőzést játszottunk hazai pályán, amelyből csupán a JKSE ellenit vesztették el a fiúk. A tabella második helyezettje elleni egypontos fiaskó mellett 4 fölényes sikert aratott a hazai csapat: mindannyiszor legalább 20 pont volt a különbség és meghaladta a 90-et a MAFC dobott pontjainak száma. A két csapat egymás elleni mérlegében is markáns eltérés látszik a helyszín függvényében: Óbudán kiegyenlített a párharc (8 hazai és 7 vendéggyőzelem), míg a XI. kerületben egyoldalú (13-szor nyert és csak egyszer kapott ki csapatunk). Garai Péter nem véletlenül nyilatkozta, hogy aki komoly tényező szeretne lenni, annak minden hazai mérkőzést meg kell nyerni. Nem lesz könnyű, mert a héten betegségek és civil elfoglaltságok miatt csupán egyszer tudott 5 az 5 elleni játékot gyakorolni a piros-fekete csapat, ám a cél így sem lehet más, mint a 2022-es hazai veretlenség megőrzése. A Gabányi erőd jellegében nagy szerepe van a MAFC szurkolótáborának is, így amennyiben szeretnénk, hogy folytatódjon a sorozat, nekünk, szurkolóknak is hozzá kell tenni a magunkét.

Töltsük meg a Gabányit szombaton 17:30-tól!

Hajrá, MAFC!

#mafcarmy