Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi Keleti csoport, 12.forduló

BME-MAFC- ELTE-BEAC 76-65 (27-11; 21-12; 17-26; 11-16)

BME-MAFC: Vargovics 9/3, POLLÁK 12/3, Láng-Miticzky 8/3, Pásztor 3, TÓTH 16/3 Csere: ROZS 17, Kósa 4, Koflanovics 6/6, Vantal -, Horváth -, Bartha-, Kódor. Edző: Weisz-Tiba Klára

ELTE-BEAC: Szabó B. 6/6, Sipos 6, Orczi 3/3, Szász 4, Morauvszki 7/3. Csere: BORSOS 15/6, Szabó I. 7/3, Antal 4, Nagy 5, Deák 3/3, Baroch 5, Ipacs -. Edző: Csányi Zoltán

Ez a mérkőzés a keleti csoport 3-4.helyét volt hivatott eldönteni. Így nagy volt a tét. A csapatok kellő komolysággal is álltak a helyzethez.

A meccs első kosarát egy varázslatos Vargovics passzból Láng-Miticzky szerezte szinte úszva a levegőben. Majd gyorsan egy hárompontost is elsüllyesztett a BME-MAFC kapitánya, nehogy a társai elfelejtsék mi is a mai feladat. Erre az első 1-2 kosárra még válaszolt szépen az ELTE-BEAC csapata, ám ekkor a hazaiak 6 perces 20-0-s rohammal sokkolták vendégeiket. A „hívó szóra” tehát begyújtotta a rakétákat Tóth Kornél (16/3 pont, 11 lepattanó, 5 szerzett labda, 4 kiharcolt fault), aki említésre méltó fizikai erejét kihasználva rendezte a palánk alatti eseményeket, illetve Pollák Árpád (12/3 pont, 4 assziszt), és Láng-Miticzky Dániel (8/3 pont, 2-2 lepattanó-szerzett labda, 3 assziszt), akik tarthatatlanok voltak mezőnyben.  Ehhez társult egy masszív védelem, melynek Pásztor-Vargovics-Tóth adta a gerincét. Csereként jól szállt be Rozs Máté (17 pont, 8 lepattanó, 4 kiharcolt fault), aki rutinjával tovább emelte a házigazdák játékának színvonalát. Az ELTE-BEAC csapatának a negyed végéig egy utolsó másodperces kosár kivételével már csak büntető dobásból sikerült pontot szereznie.

A második negyedben kicsit lassabban, de tovább nőtt a különbség. Az ELTE-BEAC védekezés váltásával csak lassítani tudta a borzasztó nyomást, megállítani nem. Pályára lépett a hideg véréről ismert Koflanovics és a legfájóbb pillanatokban elsüllyesztett 2 triplát, és adott 5 asszisztot, miközben a mellette játszó 4 folytatta a szédítő iramot. Az ELTE-BEAC is kissé felocsúdott az első döbbenetből. Morauvszki, Antal, és Orczi is nagyon jó időben szerzett kosarat.

A harmadik negyedben az ELTE-BEAC egy új meccset kezdett. Mintha egészen más csapat lett volna a pályán. Mindenki igyekezett beletenni a közösbe, és bizony az utolsó 2 percben 12-2-es rohamot futva kellemetlen helyzetbe keverték az addig roppant magabiztos hazaiakat. Ebben a szakaszban Borsos Balázs (15/6 pont, 3 kiharcolt fault, 2 assziszt) ihletett formában játszott. Egész csapatát hátára véve gyártotta a pontokat, és közben kongatta a képzeletbeli vészharangot társainak, hogy itt az utolsó esély fordítani valamit a helyzeten. Kissé megzavarta a hazai csapatot, hogy Pollák kipontozódott, illetve Láng-Mititczky és Pásztor is beszedett egy kisebb sérülést. Ugyan nagyon nem maradt le a BME-MAFC, 17 pontot sikerült összeszorgoskodni, de ezt a negyedet a vendégek nyerték.

A negyedik negyed a fiatal tehetség, Kósa kosaraival indult, akinek a lelátón saját szurkolótábora volt. A rutinos, de szintén fiatal Rozs csatlakozott hozzá pontgyártásban. Hazai részről nem esett sok kosár a végjátékban. A vendégeknél a Borsos-Nagy-Szabó Imre trió szállította a pontokat. Utolsó nagy rohamot indított ekkor az ELTE-BEAC, de a BME-MAFC állta a sarat, és meggyőző előnyt tartott a mérkőzés végéig. Így nem csak sikerült visszavágni az ősszel elszenvedett 4 pontos vereségért, hanem sikerült a tabellát is felforgatni az utolsó pillanatban.

Weisz-Tiba Klára: A srácaim minden meccsen produkálnak egy olyan etapot, amitől még nekem is tátva marad a szám. Aztán persze igyekeznek gyorsan visszarángatni a földre. Nagyon örülünk, hogy sikerült ez a visszavágás, számunkra presztízs értékű volt. Az ELTE-BEAC senki számára nem könnyű ellenfél, nagyon szépen látszik a tudatos szakmai munka, amivel évről-évre lépdelnek előre. Most, hogy lezárult az alapszakasz, és újabb fejezet következik, mindenképpen szeretném megemlíteni nagyszerű kollégámat, Riba Gábort, aki jelentősen hozzájárul a csapat fizikai állapotának elképesztő fejlődéséhez. Az ELTE-BEAC-nak pedig sok sikert kívánok a rájátszásra.

Csányi Zoltán: Az első 2 negyed felejtős játékát némileg sikerült javítanunk a mérkőzés második felében. Nagyon kapkodóak, és pontatlanok voltunk támadásban, védekezésünk meg nagyon nem akart összeállni. Annak viszont örülök, hogy cseréink remekül szálltak be a mérkőzésbe. Készülünk a keresztjátékra, amihez a BME-MAFC csapatának is sok sikert kívánok.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi Keleti csoport, 8.forduló

BME-MAFC- Nyíregyházi Egyetemi SE 83-72 (21-17; 27-23; 20-18; 15-14)

BME-MAFC: VARGOVICS 12, POLLÁK 14/6, Láng-Miticzky 11/3, PÁSZTOR 8, TÓTH 26/3 Csere: ROZS 8, Kósa 4, Koflanovics -, Bartha -, Szántó, Horváth -, Bartha. Edző: Weisz-Tiba Klára

NYESE: VASKÓ 10/9, DEMETER 23/18, SZILASI 12/6, Mokánszki Máté 12/3, Nagy – Csere: Bálint 9/3, Kusnyír -, Mokánszki Milán 6, Verba -.

A mérkőzés döbbenetes BME-MAFC hengerrel kezdődött. 5 perc elteltével 10-0 állt az eredményjelzőn. Vargovics Balázs (12 pont 2-2 lepattanó-kiharcolt fault, 4 gólpassz) vezetésével a hazai csapat szellemes megoldásokkal forgatta fel fenekestől a nyíregyházi taktikát. Hamar csatlakoztak a többiek is, és igyekezett mindenki kivenni a részét a pontgyártásból. Rozs Máté (8 pont, 4 lepattanó, 3-3 kiharcolt fault-gólpassz) megint jól szállt be a padról. 

Néhány keményebb ütközésből már rögtön az elején lehetett látni, hogy ma senki sem fogja olcsón adni a bőrét. Ekkor az egyébként végig jól teljesítő Demeter Ádám (23/18 pont, 6 lepattanó, 3 kiharcolt fault) jelentkezett be a vendégektől, egy triplával jelezve társainak, hogy elkezdődött a meccs. A többiek eszméltek, és újabb triplákkal közel maradtak a budapestiekhez. Leginkább Szilasi Bence (12/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 kiharcolt fault) talált rést az egyébként nagyon színvonalas hazai védelmen. Ebben a negyedben gyakorlatilag egyetlen ziccer kivételével minden kosarukat a triplavonalon kívülről szerezték a nyírségiek.

A második negyed elég változatosra sikeredett. A nyíregyháziak Demeter vezetésével, nagy lendülettel folytatták a felzárkózást. Ez olyannyira sikerült, hogy a 6. percben átvették a vezetést. Ekkor jött azonban a Pollák-Vargovics duó, és 3 perc leforgása alatt fordított a BME-MAFC -4 pontról +8-ra. Pásztor Mátyás (8 pont, 3 szerzett labda 2-2 lepattanó-gólpassz) 100%-os mezőnymutatóval dobott, de védekezésben is kiemelkedő érdemei voltak ezen a meccsen. Pollák Árpád (14/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) pedig 2 triplát is elsüllyesztett a NYESE hálójában, ebben a szakaszban.

A harmadik negyed Tóth Kornél (26/3 pont, 17 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 6 gólpassz, 50!!!VAL) szenzációs szárnyalásáról szólt. Kintről is, bentről is eredményesen játszott. A Horváth-Vargovics páros vezetésével újra látványosan jó védekezés bontakozott ki hazai oldalon. Demeter tartotta meccsben ekkor a Nyíregyházi Egyetem csapatát, akik látszólag nem jöttek zavarba a nagy nyomástól, amit védekezésben kaptak. A két csapat közti különbség azonban szép lassan nőtt.

A negyedik negyedben kissé ráült az eredményre a BME-MAFC csapata, így a nyíregyháziak mindig kellemetlen közelségben tudtak maradni. Jól szállt be Kósa, és a többiek is kiegyensúlyozott formát mutattak. A vendégek utolsó nagy rohamba kezdtek, de a hazai csapat végül mindig visszaverte a támadást.

Weisz-Tiba Klára: Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert nagyon érett játékkal, okosan kosárlabdázva nyertük ezt a mai mérkőzést. A nyíregyháziak tabellán elfoglalt helye nem mutatja valódi erejüket. Sok a rutinos, harcedzett játékos. Ezért is nagy dolog, hogy ilyen szépen és higgadtan játszottunk végig.

Vida Zoltán: Örülök, hogy tudtunk egy küzdelmes, hajtós mérkőzést játszani a BME-MAFC csapatával. Továbbra is sok sikert kívánok nekik.