Országos Serdülő Bajnokság, Döntő

Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Csoportmérkőzések

2023. május 18.

MAFC/A – Kecskeméti KA/A  57-52 (16-17, 17-9, 11-13, 13-13)

MAFC: Németh 13, Turbucz 5, Laczka, Wendl, Pichovszky 13, Viola 10/3, Szigeti 6, Kis 3, Tölgyesi 4, Vajda 2, Varjas 1, Sopuch.

A kecskemétiek jobban kezdték a mérkőzést, 9-2-re is vezettek, azonban a MAFC időkérése után feltámadt, át is vette egy ideig a vezetést, de az első negyed végén 1 ponttal alulmaradt (16-17). A fővárosiak a folytatásban összeszedettebben játszottak, így a nagyszünetre ők mehettek nyugodtabban (33-26). A második félidőre feltüzelten érkeztek a csapatok – mind támadásban, mind védekezésben a maximumot nyújtották. A harmadik negyed végén 44-39-et mutatott az eredményjelző a MAFC javára. Izgalmakkal teli végjátékot láthattunk, az utolsó percekben csak egy-két pont volt a két csapat közötti különbség. A mérkőzés végén a budapestieknek sikerült diadalmaskodniuk 57-52-re.

A mérkőzésen dupla-duplát ért el a MAFC játékosa Pichovszky, aki 13 pont mellet 11 lepattanót szerzett. Ugyancsak dupla-duplát ért el a Kecskeméti KA játékosa Németh, aki 12 pontja mellé 11 lepattanót szedett.

Vittay-Hajnik Ambrus, a MAFC/A vezetőedzője: Elsőnek szeretném ismét megemlíteni Bácsalmási Gábor nevét, őszinte részvéttel gondolunk a családjára az egész klub nevében. Ma ő is itt lett volna, és azt hiszem, itt is volt. Mindig szeretettel és tisztelettel gondolok rá! Továbbá maximális elismerésem és gratuláció jár a Kecskemét csapatának! Az előszezontól kezdve egész évben hasznos meccseket játszunk ellenük. Igazi klasszikus, nyílt sisakos, őszinte első meccs volt, amely nagyszerű kihívás volt az elsőbálozó játékosoknak. Nagyon örülök, hogy a csapatom végig benne volt a pillanatban, hihetetlen energiát mozgósítottak. Fejlődni szeretnénk a hétvége során, úgyhogy előre tekintve kiáltjuk: Hajrá MAFC!

Bindics Gábor, a Kecskeméti KA/A vezetőedzője: Úgy gondolom, nagyon jó meccset játszottunk a MAFC-cal. Nagyon sokat léptünk előre, de ennyi eladott labdával ilyen kaliberű csapat ellen nehéz nyerni. Úgy dobáltuk ki a labdát, mintha muszáj lett volna. Emellett játszottunk egy nagyon szoros meccset, amihez egy kis extra játék is hozzásegített. Büszke vagyok a csapatomra, elsősorban azért, amiért a megbeszélt dolgokban előrelépés mutatkozott. Gratulálok a MAFC-nak, megérdemelten nyertek!

KASI/A – MAFC/A 93-85 (26-28, 19-27, 26-10, 22-20)

MAFC: Lőrinczi 9/3, Turbucz 4, Németh 11, Pichovszky 11, Wendl 2, Viola 28/12, Tölgyesi 15, Vajda 2, Kis, Semegi-Nyulas 1, Laczka 2, Szigeti.

Az első mérkőzésén elszenvedett egypontos vereség után a KASI a MAFC elleni győzelemmel javított. A nagyszünetben még úgy tűnt, hogy a kaposváriaknak most sem terem babér, a fővárosi csapat ugyanis 10 ponttal vezetett (45-55), köszönhetően elsősorban a remek második negyedének (19-27). A folytatásban azonban óriásit küzdöttek Fodor Dénes tanítványai, akik a harmadik felvonásban nem csak utolérték ellenfelüket, hanem a vezetést is átvették. A végül 28 pontig jutó Drossnak köszönhetően a KASI az utolsó negyedben is tartotta előnyét, és nagyon fontos, 93-85-ös győzelmet aratott.

Fodor Dénes, a KASI/A vezetőedzője: – Ugyan még sok mérkőzés van vissza a tornából, de az egyik legjobbat most lejátszottuk, amihez nagyon jó ellenfél volt a MAFC, gratulálok nekik! Saját csapatomra rendkívül büszke vagyok, ismét mélyről kellett visszajönni, ami a szezonban először sikerült. Erre az energiára van szükségünk a későbbiekben is, hogy versenyképesek legyünk. Köszönjük a szurkolást, óriási energiát adott! Megyünk tovább a cél felé!

Vittay-Hajnik Ambrus, a MAFC/A vezetőedzője: – Gratulálok a Kaposvárnak a győzelemhez! Egy döntő már csak ilyen, hatalmas harc a pályán és azon kívül is. Olyan sok mindent tudnék mondani a csapatom védelmében, és úgy érzem, a megfelelő platformon egyszer el is kell mondanom. Most viszont egy sokkal testhezállóbb és emberileg hozzám közelebb álló feladat vár rám és a csapatomra is, amire becsülettel felkészülünk, és holnap megcsináljuk! Csak a MAFC!

2023. május 19.

MAFC/A – MEAFC-JEZSUITA/A 61-53 (13-4, 18-17, 13-13, 17-19)

MAFC: Pichovszky 17/3, Lőrinczi 9/3, Varjas, Turbucz 4, Szigeti, Németh 17, Viola 9/3, Vajda, Kis 3, Tölgyesi 2, Semegi-Nyulas, Wendl.

Nagyon rosszul kezdte utolsó csoportmeccsét a MEAFC-Jezsuita/A csapata, ugyanis a 6. percben már 11-1-es hátrányban volt a MAFC-cal szemben. A második negyedben 19 pont is volt a két együttes között (29-10), és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A fővárosiak a folytatásban ügyesen őrizték előnyüket, és miután 61-53-ra nyertek, a kvartett élén végeztek, míg a miskolciak a második helyről várhatják a folytatást. A MAFC-nál ketten is megközelítették a húsz pontot: Pichovszky Bertalan és Németh Donát is 17-et szórt, a MEAFC legjobbja pedig egyértelműen Szojka Milán volt 21 ponttal.

Vittay-Hajnik Ambrus, a MAFC/A vezetőedzője: – MAFC, MAFC, MAFC! Szeretnék gratulálni a Miskolcnak a továbbjutáshoz és az egész évükhöz, szemmel láthatóan sokat dolgoznak. Nagyon szeretem a csapatomat, rettenetesen büszke vagyok rá, és hálás vagyok az újabb klasszikus MAFC-os katartikus élményért! A stábomnak is szeretnék köszönetet mondani, nyolcan kísérjük a csapatot, és ahhoz, ami ma itt történt, mindenki kellett, és mindenki hozzá is tudott tenni valami pótolhatatlant. Minden döntőn elérkezik egy nagy pillanat, ami megtörhet, vagy még inkább összekovácsolhat egy csapatot. Nekünk tegnap este jött el ez, és most eufórikus állapotban mondom: mi azt választottuk, hogy még jobban összekovácsolódunk! Úgy érzem, most érkeztünk meg teljesen a tornára. Épp időben!

Gulyás László, a MEAFC – Jezsuita/A vezetőedzője: – Hatalmas siker az nekünk, hogy a négy közé kerültünk! Ugyan kikaptunk az utolsó csoportmeccsen, de tudtuk, hogy nem lehet hullámvölgy nélkül öt mérkőzést lejátszani. Ma sokat hibáztunk, a fejünk már a négy között járt, ám a testünknek még le kellett játszania ezt a meccset. Csak a végére voltak mozzanataink, teljesen megérdemelten nyert a MAFC. Gratulálunk ellenfelünknek, lehet, hogy nem ez volt az idei utolsó találkozásunk!

Elődöntő

2023. május 20.

MAFC/A – Budapesti Honvéd/A 83-78 (14-22, 25-20, 15-14, 29-22)

MAFC: Pichovszky 13, Lőrinczi 21/3, Szigeti 9/3, Turbucz, Varjas, Németh 16, Viola 6/6, Vajda 6/6, Laczka 10, Kis2, Tölgyesi, Sopuch.

Fordulatos, nagy csatát vívott a két fővárosi csapat a döntőbe jutásért – pont olyan volt ez a meccs, amilyennek egy elődöntőnek lennie kell! Az első negyedben a Honvéd dominált, 8 pontos előnyre tett szert (14-22), sőt, a második felvonásban már 13 is volt a különbség (16-29). A MAFC azonban még épp idejében eszmélt ahhoz, hogy ne ússzon el végleg a hajó: szépen lassan visszakapaszkodott a meccsbe, így a nagyszünetben már 39-42 volt az állás. A harmadik negyedben már hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, érezhető volt, hogy az nyeri az elődöntőt, aki jobban hajrázik. Nos, ez a MAFC-nak sikerült, Vittay-Hajnik Ambrus tanítványai ugyanis 83-78-as győzelmet arattak, és ezzel beverekedték magukat a vasárnapi döntőbe!

Vittay-Hajnik Ambrus, a MAFC/A vezetőedzője: – MAFC-MAFC-MAFC! EUFÓRIA, EXTÁZIS, FLOW ki minek nevezi, nekem csak klasszikus, de nagybetűs MAFCOS SZÍV! Szeretném az elismerésemet kifejezni a Honvéd csapatának, nagyszerű játékosainak és szerintem egytől-egyig kiváló edzőinek! Nagyon jó és jövőbe mutató kosárlabdát játszanak, és igen kemény ellenfelek voltak ma is és az egész évben is! Iszonyat szerencsés ez a két csapat, hogy micsoda támogató háttér van mögöttük, 13-14 évesen ilyen hangulatú mérkőzéseket lejátszani kiváltság! Érzésem szerint a korosztályhoz képest igen magas színvonalú meccset láthatott a nagyérdemű, a körülvevő hangulat miatt mindkét együttes játékosainak a megszokottnál jobban kellett támaszkodniuk magukra és egymásra, és kivétel nélkül mindenki jelesre vizsgázott! Bravó! A legmélyebb gratulációm, hálám pedig az elképesztő és káprázatos CSAPATOMNAK, STÁBOMNAK ÉS KLUBOMNAK jár, meg vagyok róla győződve, hogy én vagyok a legszerencsésebb edző a világon! Itt vagyunk, mint egy százszor elhajított kődarab, és holnap is itt leszünk! Finálé! HAJRÁ MAFC!

Fenyődi Szabolcs, a Budapesti Honvéd/A vezetőedzője: – Gratulálok mindkét csapatnak, nagyon magas intenzitású, színvonalas mérkőzést tudtunk játszani! Megmutattuk, hogy a végsőkig képesek vagyunk küzdeni, ezért elképesztően büszke vagyok a csapatomra. Holnap újult erővel fogunk harcolni a harmadik helyért!

Döntő

2023. május 21.

MAFC/A – NKA Pécs/A 55-88 (16-17, 10-21, 10-29, 19-21)

MAFC: Pichovszky 12, Wendl 6, Lőrinczi 7, Szigeti 3, Turbucz, Németh 9, Viola 6/3, Vajda 7/3, Varjas 2, Kis, Laczka 1, Tölgyesi. 

A két csoportgyőztes találkozott a bajnoki döntőben, ami szoros csatát, nagy harcot ígért, de ez a mérkőzés csak az első negyedben volt izgalmas. A MAFC ebben a tíz percben még fel tudta venni a lépést az NKA Pécs csapatával, mindössze egyetlen pont volt a különbség (16-17), a nagyszünetre azonban tekintélyesre duzzadt a házigazdák előnye. Kiváló második negyedet repesztettek ugyanis a vendéglátók, akik ezt a felvonást 21-10-re nyerték, így a félidőben már 38-26-ra vezettek. A látottak alapján sejteni lehetett, hogy nem történik csoda ezen a meccsen – nem is történt. A pécsi akadémisták nagyon jó ritmusban kosárlabdáztak a folytatásban is, ennek köszönhetően folyamatosan nőtt a különbség: végül 88-55-ös győzelmet arattak, amivel megszerezték a bajnoki címet! Fontos megjegyezni, hogy az egész szezonban veretlenek maradtak!

A mérkőzésen az NKA Pécs játékosa, Fekete Ádám dupla-duplázott, 15 pontja mellett 10 lepattanót szerzett.

Vittay-Hajnik Ambrus, a MAFC/A vezetőedzője: – Gratulálok a Pécsnek a győzelemhez és a megérdemelt bajnoki címhez! Sokat és szépen dolgoznak, elismerésem! Óriási szeretettel és büszkeséggel gratulálok a Játékosaimnak, a Kollégáimnak, a CSAPATOMNAK, a kilátogató és otthon maradó Szülőknek és Szurkolóknak, illetve a komplett MAFC-Családnak! Jubileumi szülinapjára mi ezt a szezont, az évek alatt felépített kultúrát és sok gyönyörűen csillogó ezüstérmet tudtunk adni ennek a csodálatos egyesületnek! Hálával tartozunk Mindenkinek, de különösen a csapaton belül egymásnak, hogy ezt így megélhettük. Gyakorlatilag mindent, amit a sport és a MAFC adhat, azt megkaptuk egymástól! Gratulálok az összes csapatnak, játékosnak és edzőnek, izgalmas-érzelmes-szerethető-őszinte döntőt raktunk össze közösen, amelynek minden pillanatát élveztük! Köszönjük a Pécsnek a rendezést! Mindörökké MAFC!

Moosz Milán, az NKA Pécs/A vezetőedzője: – Ezt a bajnoki címet Bolyos Robi barátunknak és családjának szeretnénk ajánlani! A csapattal hamarosan Nagybecskerekre látogatunk, ahol Robi sírján elhelyezzük ezt az érmet. Nagyon sok embernek tartozok köszönettel: elsőként a szerelmemnek, Kingának, aki mindvégig a lelki mankóm volt. Földi Sándor edzői pályafutásom kezdete óta a mentorom, ebben az eredményben az ő keze is benne van! Zalay Zoltán a szakmai „apám”, rengeteg iránymutatást adott, nagy öröm volt vele dolgozni idén, sokat tudtam tőle tanulni. Köszönöm a bizalmat Rátgéber Lászlónak! Úgy gondolom, rácáfoltunk arra a károgók által fenntartott mendemondára, hogy magyar edző az Akadémiánkon vezetőedzőként sosem lesz sikeres! Köszönöm a segédedzőim és egyben barátaim munkáját: Mezei Máté, Rátvay Tamás és Nagy Kevin mind-mind jócskán kivették a részüket ebből a sikerből. Az egész szezon alatt nem sérült meg egyetlen játékosunk sem, ez maga a csoda, és ez Bojan Jaksic érdeme! Németh Károly mentorálásáért is igazán hálás lehetek! A legfontosabb, hogy őszintén azt gondolom, ebből a csapatból több magas szintű játékos is lesz! FOLYTATJUK!!!