Junior csapatunk már három hete megkezdte a felkészülést a következő szezonra. A karanténidőszak tapasztalatairól és az azóta eltelt időszak eseményeiről a gárda vezetőedzőjét, Lakits Andrást kérdeztük

Hogy telt a karantén utáni időszak a csapat számára, milyen munkát végeztetek a nyáron?

A karantén után gyakorlatilag azonnal munkához láttunk, és mivel a bajnokságok lezárásra kerültek, már a következő évi junior csapattal kezdtük el az edzéseket. Amíg tartott az online oktatás az iskolákban, addig napi egy edzés volt a programban, aztán a tanév befejeztével, június végéig kettőt is tudtunk edzeni a fiúkkal. Nagyon jól sikerült ez a 6 hetes időszak, ami a bezártság alatt otthon elvégzett munkának köszönhető, a csapat kihozta a helyzetből a maximumot. Rengeteg időt töltöttek otthon a játékosok és több időt hagytak ki, mint eddig bármikor a nyári szünetek alatt. Ennek ellenére tudtunk minőségi munkát végezni rögtön a karantén feloldása után, ami abszolút az elhivatottságuknak volt köszönhető.

Mikor kezdtétek már a konkrétan a szezonra történő felkészülést és milyen munkát végeztek most a mindennapokban? 

Igyekeztem én is a lehető legjobban felhasználni az otthon eltöltött időt, rengeteg különféle módon próbáltuk a fiúkat lefoglalni, képezni vagy csak szinten tartani. Úgy érzem, tényleg kihoztuk a lehető legtöbbet a dologból, mert mentálisan és fizikálisan is olyan, számomra váratlanul jó állapotban voltak, hogy nem kellett “kármentéssel” foglalkoznunk, amikor elkezdtünk edzeni. 

Az egyéni képességek fejlesztése mellett már a nyár elején elkezdtük lefektetni a játékunk alapjait, ami után a fiúk 4 hetes pihenőt kaptak. Erre az időszakra egyéni, otthon elvégzendő programot adtunk nekik, a konkrét alapozást pedig július 27-én kezdtük el. Most a meglévő alapokat próbáljuk tovább fejleszteni, mivel a szokatlan helyzet miatt más ritmusban telt a nyár. Azonnal el tudtunk kezdeni taktikai elemekkel is foglalkozni az egyéni készségek és állóképesség fejlesztése mellett, így aztán remekül tudunk haladni a feladatokkal. 

Közös edzőtáborban is voltatok az elmúlt időszakban. Ott milyen munkát végeztetek? Van még tervben további edzőtáborozás, esetleg felkészülési mérkőzések?

Tiszakécskén voltunk egy ötnapos edzőtáborban, ahol napi 2-3 edzés mellett remekül sikerült építeni az amúgyis kiváló egységet a csapatban. Az alapozás további részét már itthon fejezzük be. Folyamatosan szervezzük az edzőmeccseket, az első hivatalos edzőmeccs augusztus 19-én lesz a Gabányiban, ahol az újdonsült államilag akkreditált Akadémia, a Honvéd U18-as csapata lesz a vendégünk.

Milyen összetételű ez a csapat – gondolok itt arra, hogy hányan maradtak a tavalyi juniorból és hányan jöttek fel a kadettek közül?

Egy teljessen megújult és új alapokra helyzett csapattal vágunk neki az idei szezonnak a junior korosztályban. Több játékos is távozott különböző indokok miatt a klubtól, így a tavalyi csapatból 4 játékos maradt, hozzájuk csatlakoztak a tavalyi bajnokság lezárásakor a 3. helyen álló kadett csapatból. Az eredeti tervekhez képest fordítva kellett megközelíteni a dolgot, és a fiatalok közé kellett beilleszteni az időseket, mivel a “öregek” mellé 11 fiatal került. Bár ez olyan könnyedén ment, hogy időnként azt gondolom, ezek a fiúk titokban valahol már elindultak valami bajnokságban együtt.  Mindenesetre idén bőven megmutathatják majd az oroszlánkörmeiket, mivel a felnőtt csapat fiataljaival együttesen ez a csapat adja majd az U20-as együttesünket is, amelynek szintén én leszek az edzője. 

Mit tudtok a szezonról – kell-e selejtezni és mikor kezdődhet a bajnokság?

Egyelőre nincs információnk a szezonkezdéssel kapcsolatban. Most úgy érzem, az a legfontosabb, hogy mi legyünk rendben, ezért csak magunkkal foglalkozunk. Ha lesz hír a kezdésről, akkor már lehet mással is foglalkozni. Addig igyekszünk a lehető legjobban dolgozni, hogy amikor végre újra játszhatunk, minden forgatókönyvre a lehető legjobban fel legyünk készülve.