Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi keresztjáték, 1. forduló

BME-MAFC – PTE – PEAC  86-74 (21-26; 29-19; 17-15; 19-14)

BME-MAFC: KOFLANOVICS 6/6, Pollák 8/6, LÁNG-MITICZKY 13/3, ROZS 22, TÓTH 20/3, Csere: Vargovics  9/3, Pásztor 3, Bartha 5, Weidinger, Vas. Edző: Weisz-Tiba Klára

PTE-PEAC: Fülöp 12, Nagy 5/3, SCHUJ 11/6, MEZEI 12, Kovács 4, Csere: BOR 20, KELEMEN 8, Jolsvai, Halkovicsm Németh Zs., Németh Z. Edző: Kmézic Zoran

A mérkőzés nagy téttel bírt mindkét fél számára. Ennek ellenére nem puhatolóztak sokáig az egyetemisták, hanem óriási lendülettel egymásnak estek. Talán a hazaiaknak sikerült jobban a rajt, mert a Rozs-Láng-Miticzky duó egy perc alatt 5 pont előnyt szerzett övéinek. Azonnal időkéréssel törte meg a rohanást Kmézic mester. Ezután Mezei, és Schuj jóvoltából válasz érkezett a BME támadására. Hazai oldalon Pollák süllyesztett el egy triplát, majd Koflanovics rögtön utána még egyet. Nagyon erős nyomást gyakoroltak a BME-MAFC-osok a pécsiekre, de Schuj újabb triplája után a padról érkező Bor Sándor (20 pont, 6 kiharcolt fault, 6 gólpassz) okozott komoly fejtörést a műszakisoknak. Felváltva estek a kosarak. Rozs Máté (22 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault) technikás megoldásait csodálhattuk, majd a padról érkező Vargovics bombázott be egy triplát. PTE-PEAC oldalon pedig Bor cikázott a védők között ijesztő sebességgel. Az első negyedet kis különbséggel végül a PTE-PEAC nyerte meg.

A második negyed Tóth Kornél (20/3 pont, 7 kiharcolt fault, 5 lepattanó) kosarával kezdődött, aki ezen a napon is berepülte a légteret minden lepattanóért. Majd Rozzsal karöltve hatalmas energiákat mozgósítva harcba vitték csapatukat a vezetés megszerzéséért. Koflanovics Kristóf (6/6 pont, 10 gólpassz) zseniális passzokkal hozta helyzetbe társait. Mindegy volt, hogy milyen védekezéssel próbálkozott a Pécs, Koflanovics rendezte sajátjait és mindig lett belőle helyzet. Ebben a negyedben időnként kicsit tanácstalannak tűnt a PTE-PEAC. Azonban harcedzett csapat révén mindig el tudtak helyezni 1-1 kellemetlen kosarat a hazai gyűrűben hol Bor, hol Mezei Máté (12 pont, 7 lepattanó, 5 kiharcolt fault) révén, hogy a BME-MAFC ne tudjon nagyon ellépni. A műszakisok futására Bartha tette fel a pontot, ugyanis padról érkezve hibátlanul, és nagyon hasznosan töltötte perceit a pályán.

A harmadik negyedben sem csökkent a sebesség. Felváltva estek a kosarak annak ellenére, hogy színvonalas védekezést láthatott a nagyszámú közönség. A vendégeknél Fülöp Zsombor fújt riadót, de a pécsiek nem tudtak igazán közelebb kapaszkodni.

A negyedik negyedet Láng-Miticzky Dániel (13/3 pont, 4 gólpassz) hárompontosa indította. Ezzel jelentős 10 pontra nőtt a különbség a hazaiak javára. Majd Vargovics percei következtek, zárásként egy Pollák triplával. PTE-PEAC oldalon Kelemen Benjámin (8 pont, 5 lepattanó, 2 kiharcolt fault) küzdött hősiesen a palánk alatt. 3 perccel a vége előtt kipontozódott Koflanovics, aki addig remekül kézben tartotta csapatát. Ám a két csapat közti különbség nem csökkent. Sőt, Tóth utolsó dobásával végül beállította a 12 pontos BME-MAFC győzelmet.

Weisz-Tiba Klára: Felkészültünk, behúztuk az elsőt. Nem dőlünk hátra, mert Pécsen sem lesz könnyebb dolgunk. Azonban meg kell jegyeznem, hogy az ilyen színvonalú meccsek miatt érdemes egyetemi kosárlabdát nézni. Mindkét csapatot dicséret illeti. A közönségünk pedig fantasztikus volt!

Kmézic Zoran: Erős, jól felkészített csapat ellen játszottunk ma. Nagyon sok hibát vétettünk. Ezeket ki kell javítanunk jövő hétre, ha tovább akarunk jutni.