Közel fél év után, a hétvégén már újra tétmeccsen, a kadettek selejtezőjén pattog majd MAFC-kezekben a labda. Ennek apropóján Akadémiánk vezetőjét, Kangyal Gergőt és szakmai igazgatónkat, Dinnyés Attilát kérdeztük az elmúlt időszak tapasztalatairól és az évaddal kapcsolatos várakozásaikról

Március közepén fújta le az összes bajnokságot az MKOSZ. Hogy élte meg ezt a helyzetet a klub és miként sikerült átvészelni a karanténidőszakot?

Kangyal Gergő: Rendkívül szomorúak voltunk, amikor a vírushelyzet miatt az MKOSZ beszüntette az edzéseket és lezárta a bajnokságokat, hiszen jó eséllyel minden versenyző csapatunk országos döntőben szerepelhetett volna. Ezzel együtt természetesen megértettük és egyetértettünk a szövetség döntésével, ebben a helyzetben ez volt a helyes lépés.

Fantasztikus volt viszont látni azt, hogy az edzőink milyen elánnal kezdtek azonnal alkalmazkodni a helyzethez és rögtön ötletelni kezdtek arról, hogy miként folytatódjon így a munka, hogyan lehet edzésben tartani és motiválni Akadémiánk növendékeit. Megszervezték az online edzéseket, kidolgozták közösen az otthon végezhető gyakorlatsorokat, létrehozták a „Hazai pályán” elnevezésű versenysorozatot, ami országosan is nagy siker lett. Köszönjük nekik a hozzáállást, és a nehéz időszakban végzett munkát. Köszönjük szépen a szülök segítségét, kitartását és támogatását, nélkülük nem tudtuk volna sikeresen megvalósítani mindazt, amit az edzőink kitaláltak. Az ő segítségükre továbbra is nagy szükségünk lesz, hogy együtt a legjobbat adhassuk a gyermekeinknek. 

Dinnyés Attila: Én ehhez csak csatlakozni tudok. Az edzőink maximálisan helyt álltak ebben a mindenki számára új és nehéz helyzetben. Azt gondolom, jóval többet dolgoztak, mintha a szokott mederben zajlott volna az élet. Folyamatosan kapcsolatban voltak a játékosokkal, zoom meeting-ek segítségével szervezték az edzéseket. Akinek volt lehetősége labdás gyakorlatokra, esetleg palánk is volt a kertjében, azoknak labdás feladatokat adtak, másoknak erősítő feladatokat találtak ki. Nem csak kiadták a gyakorlatokat, hanem folyamatosan ellenőrizték is őket, javították a hibákat, igyekeztek fejleszteni a srácok állóképességét, erőnlétét. Úgy érzem, a várakozásokat messze felülmúló módon vészeltük át ezt az időszakot és ebben a szülői visszajelzések is megerősítettek bennünket. 

Mindazonáltal sokakban maradt hiányérzet a bajnokságok korai lezárása miatt. Főleg azoknál a csapatoknál, gyerekeknél volt ez hangsúlyos, akik a küszöbén álltak vagy reális esélyük volt az országos döntőbe kerülésre. Nekik kimaradt egy meghatározó élmény, egy komoly visszacsatolás szakmailag és eredményben is, az elvégzett munkájuknak így nem érhetett be a gyümölcse. Ezt nyilván fel kellett dolgozniuk lelkileg is. 

Hogyan indult el a felkészülés a nyári időszakban, a leállást követően?

Dinnyés Attila: Rendben el tudtuk kezdeni a munkát az összes helyszínen és az összes korosztályban. Voltak edzőtáborok is, új helyekre is mentünk, és nagyon örültünk neki, hogy minden esetben jól választottunk, az új helyszínek is remekül beváltak, úgyhogy sok szép élménnyel gazdagodtak a srácok. Nagy kérdés volt a leálláskor, hogy mennyi gyereket veszítünk majd esetleg, és jó volt látni, hogy gyakorlatilag nem volt lemorzsolódás, a kicsikhez sokan csatlakoztak, úgyhogy ezek mindenképpen örömteli hírek. 

A közvetlen felkészülés az évadra július végén kezdődött el. Egy-két gyereknél jelentkeztek COVID-gyanús tünetek, ők mind teszten estek át, szerencsére eddig egyetlen pozitív esetünk sem volt, valószínűleg a terhelés okozta fáradtság jelentkezett a gyerekeken. Ez nem meglepő, mi, akik régóta dolgozunk a sportban, mi sem láttunk még ilyen hosszú leállást, amikor gyakorlatilag fél éven át nincs aktív sportélet. A gyerekek óriási elánnal vetették bele magukat újra a munkába, és az edzőmeccseken, amiket eddig le tudtunk játszani, érződött, hogy mennyire hiányzott nekik a valódi játék az elmúlt hónapokban.

Az egyértelmű, hogy nehéz szezon előtt állunk. Milyen gazdasági tervekkel, lehetőségekkel tekintünk a 2020-2021-es évad elé?

Kangyal Gergő: Az előzmények és a vírushelyzet miatt egy nagyon bizonytalan és furcsa szezont kezdünk. Az eddig megszokott munkarendünk, azok témakörei megváltoztak, alkalmazkodnunk kell a körülményekhez, megoldásokat kell kitalálnunk eddig ismeretlen helyzetekre, úgy kell döntéseket hoznunk, hogy tudjuk egyik napról a másikra megváltozhat minden. Ez nehezen teszi tervezhetővé gazdasági tevékenységünket, költségvetési tervünk elkészítését. Egyértelműen látszik már a vírus okozta gazdasági visszaesés, melynek egyik következménye, hogy TAO támogatóink óvatosabbá váltak, hiszen többségük jóval kisebb nyereségre számíthat az idei évben. Sajnos Önkormányzatunk támogatása is jelentős mértékben csökkent, a védekezési költségek többletforrásaihoz szükséges elvonások miatt. 

Természetesen Akadémiánk vezetősége mindent elkövet továbbra is annak érdekében, hogy megoldásokat találjon a felmerülő problémákra ebben a rendkívül bizonytalan időszakban is. Flexibilis, de jóval takarékosabb költségvetéssel, a lehetőség szerinti legnagyobb tartalékképzéssel próbáljuk átvészelni ezt az évet, remélve, hogy rövid időn belül helyreáll a gazdasági környezet.

Szakmai szempontból mire számíthatunk?

Kangyal Gergő: Az első komolyabb problémával már szembesültünk. A három héttel ezelőtti hatalmas esőzést nem bírta a csatornarendszer és az ajtón keresztül elöntötte a víz fő bázisunkat a Gabányi László Sportcsarnokot, tönkretéve a parkettát. Gőzerővel dolgozik mindenki az ideiglenes illetve a végleges megoldáson. Addig is, a kényszerű edzésátszervezések okozta kellemetlenségekért elnézést és türelmet kérünk minden érintettől. 

Dinnyés Attila: A Gabányiban lévő helyzet mellett az iskolai tornatermek használatának szabályozását is folyamatosan figyelemmel kísérjük. Nagyon hálásak vagyunk a tankerületnek és az Őrmezei Általános Iskola vezetésének, mert egyelőre a Menyecske utcai bázisunkat tudjuk használni, ami hatalmas könnyebbséget jelent, különösen, hogy kevés iskolán kívüli, kosárlabdázásra alkalmas terem adódik a fővárosban. 

A legnagyobb nehézséget nyilván mindenki számára a tervezhetetlenség, a bizonytalanság jelenti ebben a mostani időszakban. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a többi egyesülettel, próbáljuk egymással megosztani a tapasztalatainkat, hogy ki hogyan kezeli a felmerülő problémákat. Ez egy vakrepülés most mindenki számára. Készülnünk kell arra, hogy mi történik, ha esetleg nálunk is felbukkan a vírus – ennyi, különböző iskolai közösségből érkező gyerek esetében ez egy reális veszély, mindannyian tudjuk. A mindennapi diskurzusaink része, hogy nyomon kövessük a helyzetet és kitaláljuk, miként reagáljunk a felmerülő nehézségekre. 

Bízom, és mindannyian bízunk benne, hogy lesz bajnokság, lesz sportélet, hiszen ezért dolgozunk, a gyerekek ezért edzenek, hogy utána a pályán is megmutathassák magukat. Nyilvánvaló, hogy az egészség a legfontosabb, de én azért nagyon reménykedem abban, hogy minden nehézséggel együtt szakmailag a legtöbbet ki tudjuk majd hozni az évadból.

Kangyal Gergő: Én sem mondhatok mást, minthogy őszintén reméljük, hogy a bajnokságok elindulhatnak és végig is tudnak menni, és a sok munka után sikeresen és elégedetten zárjuk majd a 20/21-es évünket. Mindehhez sok erőt, kitartást és egészséget kívánok mindenkinek! HAJRÁ MAFC!!!