Nem tudta érvényesíteni a papírformát az Újbuda MAFC az SKSE elleni bajnokin, a bosszantó vereséggel elúszni látszik az esélyünk az alapszakasz-elsőségre. Végig fej fej mellett haladtak a csapatok, de a kulcspillanatokból rendre a felszabadultan játszó nógrádiak jöttek ki jobban, 81-78-as hazai vezetést követően ők szerezték a találkozó utolsó hat pontját, így elszenvedtük negyedik bajnoki vereségünket.

Az egyaránt sérült Bordács Somára és Kovács Leventére sem számíthatott ezúttal szakmai stábunk, míg az SKSE teljes kerettel és önbizalommal telve érkezett Újbudára a Fót elleni fölényes sikert követően. Ennek ellenére a mieink kezdtek jobban Archibald vezérletével, Pápai 2+1-gyel, Polgárdy triplával kezdte a pontgyártást (9-4). Az első negyedben mindkét oldalon az amerikai játékos vitte a prímet, Douglas tizenkét pontig jutott az első kisszünetig, ám ezzel együtt végig a mieink jártak előrebb pár ponttal, a negyedvégi eredmény Komma büntetőjével alakult ki (24-21).

A 12. percben aztán Váits közelijével először vezetett a nógrádi gárda, de nem sokáig, mert Katona triplát hintett válaszul. Ez sem törte meg a vendégeket, Karanfilovszki hármasával újra ők jártak előrébb, paprikássá vált a hangulat, az etap második felében a büntetőké volt a főszerep, akcióból Kalassai révén utoljára a tarjániak találtak be a nagyszünet előtt, Lakits András időkérését követően sem jártunk sikerrel a félidő utolsó támadásából, 38-42-es vendégvezetéssel vonultak pihenőre a csapatok – érezhető volt, hogy javulnunk kell a folytatásra, ha nem akarjuk, hogy kicsússzon a kezünkből a sorsunk az alapszakasz megnyerését illetően.

A fordulás után Biber két ziccerével próbáltunk zárkózni, Polgárdy közelről, Pápai középtávolról volt eredményes, de Douglaséknak mindenre volt válaszuk (48-54). Buzás is megszerezte első mezőnykosarát, Archibald hárompontosával hosszú idő után egyetlen egységnyire zárkóztunk, Misek ziccert rontott, de Katona már nem hibázott közelről, 58-57-nél újra nálunk volt az előny. Légiósunk továbbra is tarthatatlannak bizonyult, Lajsz visszatett egy támadólepattanót, ezzel kiegyenlített (63-63).

Dobópárbajjal indult az utolsó játékrész, besztercei részről Kalassai és Karanfilovszki dobott triplát, de az előző mérkőzésekkel ellentétben ezúttal végre nem maradtunk adósak a felelelttel, Katona Bence vert be egymás után két trojkát, Pintér büntetőivel hat perccel a vége előtt megléptünk hattal (73-67). Rövid időn belül fiatal hátvédünk és a kispadunk is technikait kapott, Hargitai triplájával már újra a 9-0-t futó Dániel-legénység állt jobban. A végjátékra Douglas és Hargitai is kipontozódott, zsinórban nyolc újbudai pontnak tapsolhatott a Gabányi népes közönsége, Archibald tempójával visszavettük a vezetést, Katona szép belépésével 81-78-as MAFC-előnyt mutatott a tábla 65 másodperccel a játékidő vége előtt. A hullámvasutazásnak viszont sajnos még nem volt vége, Vas-Teplán hármasával egyenlítettek a tarjániak, Karanfilovszki nagy labdájából Lajsz ziccerével pedig már ők álltak jobban. Az addig remekül játszó Archibald az utolsó percben kétszer is hibázott, Váits egy pontot a vonalon hagyott, így Pintérnek volt még egy kísérlete  a hosszabbításért, de az kimaradt, így az SKSE ünnepelhetett (81-84).

A fordulópontokból rendre ellenfelünk jött ki jobban, Archibald ugyan az eddigi legjobb meccsét játszotta újbudai színekben, de a végjátékban nem tudott nyerőemberré válni – ezúttal is hiányzott az átütő erő a játékunkból. Mivel a PVSK nagy küzdelemben nyerni tudott a Megyeri Tigrisek otthonában, a legyőzésük és az Óbuda elleni sikerünk mellett a pécsiek Vasas elleni veresége is kellene ahhoz, hogy mi zárjuk az élen az alapszakaszt – innentől kezdve nincs értelme számolgatni, a cél, hogy egy jó mérkőzést játsszunk a listavezető otthonában.

U20-asainknak sikerült egy kicsit kozmetikázniuk a szombati napunkon, hozták a kötelezőt a Beszterce KK ellen (78-66), ezzel két fordulóval az alapszakasz vége előtt egyenes ágon bejutottak az országos döntőbe – szép volt, fiúk!

Újbuda MAFC – Salgótarjáni KSE 81-84 (24-21, 14-21, 23-19, 20-23)

MAFC: Polgárdy 10/3, Archibald 28/3, Buzás 4, Biber 6, Pápai 9. Cs: Katona 13/9, Komma 5, Misek 4, Pintér 2.

SKSE: Karanfilovszki 6/6, Kalassai 10/9, Douglas 27, Hargitai 13/9, Ormai -. Cs: Váits 14, Lajsz 8, Vas-Teplán 6/6, Köcse -, Monye M. -.

Lakits András: Gratulálok a Salgótarjánnak győzelemhez. Egyúttal szeretnénk elnézést kérni mindenkitől, aki kijött ma nekünk szurkolni. Azt gondolom, hogy a teljesítményünk, az attitűdünk és a mutatott játékunk egyszerűen méltatlan és elfogadhatatlan, ahhoz, amit szeretnénk képviselni. Erre a mai hiányzóink se lehet kifogás. Láthatóan hullámvölgyben vagyunk. Úgy érzem, hogy nem voltunk itt fejben, nem akartuk igazán a győzelmet, csak bíztunk abban, hogy majd úgyis összejön. Össze kell szedjük magunkat minden szinten. Azt gondolom, hogy ebből munkával ki tudunk lábalni. Nem történt katasztrófa, a nehezebb útra kerültünk, de ezzel is meg kell küzdenünk, hiszen könnyű út nem vezet ahhoz a célhoz, amit mi kitűztünk magunk elé. Össze kell zárnunk és együtt kell megoldanunk ezt a feladatot. Szeretnénk még egyszer elnézést kérni mindenkitől, aki kijött ma és szurkolt nekünk. Vissza fogunk térni ennél sokkal jobban és ahhoz, ami a MAFC-ot jellemezte. Megyünk tovább és dolgozunk. Nagy feladatok várnak ránk, de küzdeni fogunk érte.

Dániel Péter: Nagy dicséret jár a srácoknak, hiszen az első pillanattól kezdve hittek a győzelemben és minden szembejövő akadályon nagyon rugalmasan túltették magukat. Itt a végjátékban is jól jöttünk ki az adok-kapokból. Azt gondolom, hogy a Piros-csoport legnehezebb terepét sikerült bevennünk. De koncentráltnak kell maradnunk a folytatásban, hiszen nagyon fontos mérkőzések várnak még ránk. Gratulálok a srácoknak a győzelemhez, megérdemelték.