December 28-án és 29-én nemzetközi tornán vettünk részt, ahová a kiváló eredményekkel rendelkező Zsíros Akadémián kívül neves külföldi klubok, a Vienna United és az Inter Bratislava is meghívást kaptak. A szokásostól eltérő módon most nem volt alkalmunk felkészülni ellenfeleinkből és felépíteni az edzéseken azt a játékot, amit a pályán látni szeretnénk, mert edzőkollegáimmal együtt úgy ítéltük meg, hogy ráfér a srácokra bő egy hét pihenő az igencsak eseménydús 2021-es szezon végéhez közeledve. 27-én azért tartottunk egy hangolódó edzést, aminek célja elsősorban az volt, hogy minél több dolgot átismételjünk, és hogy a fiúk újra jó barátságba kerüljenek a labdával a megérdemelt karácsonyi szünetet követően. 

MAFC – Vienna United 46 – 73 (9 – 19, 14 – 17, 8 – 25, 15 – 12)

MAFC: Turcsányi 21/3, Szekeres 10, Varjas 4, Deme 3/3, Semegi-Nyulas 2, Lassányi 2, Czárán 2, Izmendi 2, Viola, Wendl, Németh, Irk, Pichovszky

Pfandler Bence: A torna első mérkőzésén a Bécs csapata ellen szálltunk ringbe, akik a korosztályhoz képest rendkívül szervezetten játszottak, és extra egyéni teljesítményeket vonultattak fel. Ezeknek köszönhetően végül ők állhattak a dobogó legfelső fokára. A srácokon látszódott, hogy elszántak, de hamar kiderült, hogy egy edzés nem volt elegendő arra, hogy előrukkoljunk a szünet előtt tapasztalt formánkkal. A támadásunk kissé esetleges volt, nem tudtunk megfelelő tudatossággal kombinatív kosárlabdát játszani a bécsiek szorító védelmével szemben. Ez a statisztikán is meglátszott, rekordszámú eladott labda került a csapat neve mellé, és a gólpasszok száma is jelentősen visszaesett. Ezek nem értek minket meglepetésként a rövidre sikerült felkészülésünkre tekintettel, aggodalomra adott okot azonban, hogy a párharcokat nem sikerült megfelelő arányban megnyerni. A mérkőzésen így nem sikerült a Vienna United csapatát megszorongatnunk, a győzelmük egy pillanatra sem forgott veszélyben. 

MAFC – Inter Bratislava 60 – 68 (16 – 25, 17 – 19, 13 – 12, 14 – 12)

MAFC: Turcsányi 22, Deme 6, Szekeres 6/3, Németh 5, Irk 4, Pichovszky 4, Semegi-Nyulas 4, Viola 3/3, Lassányi 3, Hujber 2, Varjas 1, Atwood, Wendl, Izmendi

Pfandler Bence: Búslakodásra nem volt idő, még aznap délután alkalmunk volt bizonyítani, hogy a délelőtt mutatott játéknál előrébb tartunk. Az Inter Bratislava csapata ellen a szezon egyik legkoncentráltabb melegítését mutatták be a srácok, mindenkiben égett a bizonyítási vágy. Ennek megfelelően jól kezdtük a meccset, védelmünk jól zárt, de a dobások kipattantak támadó oldalon. A szlovák csapat az első negyedben végül többször is utat talált a gyűrűhöz, 10 pontos előnyt alakítottak ki. Itt fordulópont történt a meccs dinamikájában, mert a MAFC-os fiatalok keménységben szintet léptek, innentől kezdve érzéseim szerint mi irányítottuk a mérkőzést. A csapatvédekezésünk nem engedett könnyű kosarat a Bratislava együttesének, pontról-pontra egyre közelebb küzdöttük magunkat ellenfelünkhöz. Amikor már úgy tűnt, hogy a lélektani előny egyértelműen hozzánk kerül, mindig volt egy kihagyás védekezésben, ezért nem tudtuk átvenni a vezetést, és ellenfelünk ügyesen menedzselve előnyüket végül 8 pontos győzelmet aratott. Bár a támadásunk továbbra sem brillírozott, nem lehettünk csalódottak, mert védekezésben és karakterben szembetűnő volt a fejlődés a délelőtti találkozóhoz képest. Emellett jó volt látni, hogy a csapatunk meghatározó tagjai előreléptek, és vállalták a feladatok rájuk eső részének a felelősségét. 

Zsíros Akadémia – MAFC 64 – 66 h.u. (12 – 23, 21 – 11, 13 – 13, 13 – 12, 5 – 7)

MAFC: Turcsányi 25/3, Deme 14, Lassányi 6, Viola 5, Németh 5/3, Szekeres 4, Irk 2, Izmendi 2, Semegi-Nyulas 2, Pichovszky 1, Varjas, Czárán, Wendl

Pfandler Bence: Szerda délelőtt a Zsíros Akadémia ellen mérkőztünk meg. Nagy motivációt jelentett a srácoknak, hogy visszavágjanak a budapesti riválisunknak, akit az év során még nem sikerült legyőznünk. Nagy tempóban kezdődött a mérkőzés, támadásaink rendre ültek, szép akciókat vezettünk és ezúttal a kétesélyes dobások a gyűrű belsejébe pattantak. Védőoldalon agresszívan kezdtünk, nem engedtünk könnyű kosarakat ellenfelünknek, de a büntetőket jó aránnyal értékesítették, így nem tudtunk igazán meglépni a Kőbányától. Az egész mérkőzés meglehetősen hullámzó volt, mindig sikerült ellépnünk pár ponttal, de ellenfelünk agresszív letámadása ellen olyankor nem találtuk az ellenszert és mindig visszahozták egál körülire az eredményt. Az utolsó negyedre a hangulat a tetőfokára hágott, az egész MAFC-os alakulat egy emberként, hatalmas hangorkán közepette védekezett, mindenki önmagát nem féltve vetődött a labdákra, mégis 1 perccel a vége előtt a Zsíros Akadémia vezetett 4 ponttal. Ekkor a már extázisban játszó csapatunk higgadt tudott maradni támadásban, Deme Dani és Turcsányi Nándi klasszis befejezései révén hosszabbításra mentettük a találkozót. Akárki a pályára került, kihozta magából a maximumot a hosszabbításban, így igazi csapatmunkával megnyertük a meccset – 2 ponttal több állt a lefújás után a MAFC neve mellett az eredményjelző táblán. Fontos győzelem volt ez számunkra, mert bebizonyosodott az edzői stáb számára, hogy az a karakter, amit mi előzetesen elképzeltünk a csapatnak, működik, és idővel egyre csak erőteljesebb lesz. Meggyőződésünk, hogy ezzel a mentalitással bármely csapat ellen fel tudjuk venni a versenyt a bajnokságban. 

MAFC – Inter Bratislava 54 – 65 (9 – 15, 21 – 19, 12 – 20, 12 – 11)

MAFC: Szekeres 9, Viola 8/6, Németh 7/3, Lassányi 6, Irk 5/3, Varjas 4, Czárán 4, Izmendi 4, Hujber 3, Deme 2, Semegi-Nyulas 2, Tarjányi, Turcsányi

Pfandler Bence: A torna zárásaként még egyszer megmérkőzhettünk az Inter Bratislava együttesével. Turcsányi Nándi, aki később hazavihette a Csapat Legjobbjának járó címet, sérülés miatt nem játszott az első négy percet követően. Ez nagy érvágás volt a csapat számára, de mezőnyjátékosaink erőn felett teljesítettek, és az elvárásokat magasan felülmúlva igyekezték pótolni Nándi szerepét a csapatban. Végül a győzelem nem jött össze, de derekasan helytálltak a srácok, büszkén hagyhatták el a pályát. Szinte minden statisztikai mutatóban javulás volt látható az korábbi találkozóhoz képest, hatalmas gratuláció jár a fiúknak a meccsen mutatott teljesítményükhöz. Meglátásom szerint minden meccsen sikerült előrelépni az előzőhöz képest, folyamatos fejlődés volt látható csapatunk teljesítményén, ezt a tendenciát nem áll szándékunkban megtörni 2022-ben sem.

Összegzés – Vittay-Hajnik Ambrus: Abszolút megérte „beáldozni” a hosszú téli pihenőt, nagyon hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk be az év utolsó napjaiban. Természetesen szüksége volt a srácoknak a regenerációra, ezért szokatlan módon, 8 nap érdemi munka nélkül, mindösszesen egy felkészülő edzéssel vetettük bele magunkat a kupába, de ezt sem bánom, mert az első mérkőzést leszámítva ez semmit sem befolyásolt, és a hosszú, őszi erőltetett menet után friss, mosolygós, motivált srácokat kaptunk vissza! Játékosok mellett edzőket is nevelünk, ezért Bencének ez már a többedik tornája volt, amit ő vezénylet le és szemmel láthatóan ő is szintet lépett, nagyon szépen érik be a munka, amit belerak az edzősködésbe. A tornán belül is folyamatosan fejlődtünk, de elmondható ez az egész első félévről, ami mindig nagy öröm a szakmai stábnak. Fontos megértenünk, hogy ez a kemény mennyiségi és minőségi munka hozadéka és ezzel a tudással felvértezve 2022-ben sem lehet más a célunk: még többet, még jobban, még nagyobb elszántsággal! Ha ezt a „fogadalmat” teljesítjük, szuper élmények várnak ránk a szezon második felében! Hajrá MAFC!