Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi Keleti csoport, 1. forduló

BME-MAFC– DMSE  85-48 (15-8, 28-9, 21-14, 21-17)

2021. október 12., Budapest, Tüskecsarnok

BME-MAFC: Koflanovics 4/3, Bór 2, Láng-Miticzky 5/3, Horváth 4, Sebők 3 Csere: BARANYI 22, SZÁNTÓ 21, SVÉDA 14/3, Rados 5, Vantal 3/3, Csapó 2. 

DMSE: Soliman 6, Komlósi 7/3, Kovács 7, Kukucska 4, CSIRPÁK 10/3 Csere: Herczku 6, Bakos 4, Nádasi, Szabó 1, Szilágyi 3/3. Edző: Kovács István

A BME a mérkőzés elejétől fogva gyors tempót diktált ellenfelének, és próbálta ráerőltetni akaratát a vendégcsapatra.  A palánk alatt ugyanakkor a műszakis alakulat uralta a légteret. Szántó (21 pont, 18 lepattanó, 6 assziszt, 5 blokk, 43 VAL) és Baranyi (22 pont, 15 lepattanó, 4 assziszt, 34 VAL) mind védekezésben, mind támadásban rendkívüli módon dominált. 

A játék során nagyon sok volt a ki nem kényszerített hiba. A két csapat 15, illetve 18 labdát adott el, ellenben a szerzett labdák száma mindössze 6 vs 12 volt. A második negyed végére a hazai csapat bizonyult erőszakosabbnak, így jelentős előnyre tettek szert. A padról jól szállt be Svéda (14/3 pont, 7 lepattanó, 3 kiharcolt fault, 15 VAL), valamint Vantal, és Rados is, akik új lendületet vittek a hazaiak játékába. A vendégek Kovács rutinos megoldásaira, és Csirpák (10/3 pont, 8 lepattanó, 14 VAL) pontjaira támaszkodtak ekkor, és próbáltak meccsben maradni. 

A második félidő kissé nyögvenyelősen indult a BME szempontjából. Bár ebben a negyedben is sok pont esett, mégis elég rossz dobószázalékkal lövöldöztek a hazaiak – igaz, ebben a vendégek is hasonlóan teljesítettek. Időnként megvillant Komlósi (7/3 pont), aki agilis játékával vetette észre magát.

A másik oldalon Szántó „elszabadult”, és vadul zsákolgatott egy-egy jó passzból. A BME összesen 24 gólpasszt jegyzett a mérkőzés végére. Jól szállt be Csapó is, aki agresszív védekezéssel, és támadásban jó megoldásokkal igen hasznosan töltötte a neki jutott időt.

Weisz-Tiba Klára (BME): A mai meccsen próbáltunk kicsit összecsiszolódni, hiszen vannak játékosaink, akikkel most találkoztunk először. Talán ennek is volt köszönhető a sok hiba, nem abban a ritmusban játszottunk, amit majd a későbbiekben szeretnék látni a srácoktól. A védekezésünkkel kifejezetten elégedetlen voltam, ezen gyorsan javítanunk kell. Mindenesetre örülök a győzelemnek, túlestünk a rég nem látott keleti csoport első megmérettetésén. Gratulálok a DMSE-nek, kitartóan állták a sarat.

Kovács István (DMSE): Először is, gratulálok a hazai csapatnak. Ha három évig játszunk, akkor sem tudtunk volna 50 pontnál többet dobni. A különbség megérdemelt. Sok sikert kívánok a BME-nek.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Férfi Keleti csoport, 2. forduló

BME-MAFC– Szegedi RSC  89-55 (31-11, 22-14, 16-14, 20-16)

2021., október 19., Budapest, Tüskecsarnok 

BME-MAFC: Svéda 7/3, BÓR 21/3, LÁNG-MITCZKY  13/9, BARANYI 16, SZÁNTÓ 12 Csere: Koflanovics 2, VANTAL 10, Horváth 4, Kovács 4, Csapó 0. Edző: Weisz-Tiba Klára

Szegedi RSC: Bella 9/9, Kass 3, Csornai 9/3, Sajgó 7/3, Cservák 7 Csere: Kamenik 7/3, Szabó 9/9, Balogh 2.

A mérkőzés elején a szegedi egyetemisták kissé fent maradtak a buszon. Mire észbe kaptak, 8-0 állt az eredményjelzőn. 1-2 labdaszerzés, 1 zsákolás, 3 könnyű kosár, 1 tripla és máris tetemes előnyre tett szert a hazai csapat. Bór Milán (21/3 pont, 3 szerzett labda) egymaga több pontot szerzett ebben a negyedben, mint az egész szegedi csapat. A vendégeket ekkor jobbára Cservák vette a hátára, hogy meccsbe lendüljenek, de a BME száguldását az első negyedben így sem sikerült megfékezni.

A második negyedben folytatódott a rohanás. Szántó (12 pont, 12 lepattanó, 3 blokk), és Baranyi (16 pont, 17 lepattanó, 3 gólpassz) nyomasztóvá tették a BME palánk alatti fölényét. Hozzájuk csatlakozott Láng-Miticzky (13/9 pont, 2 lepattanó), és Bór Milán magabiztos dobásaikkal. A negyed második felében viszont rendre sikerült a hazai kosarakra válaszolgatni a szegedi csapatnak.  

A második félidőben sokkal kiegyenlítettebb volt a játék. A hazaiak védekezése puhult, sok figyelmetlenséget követtek el, a vendégek pedig rendre büntették a hibákat. Bella (9/9 pont, 6 lepattanó, 2 gólpassz), és Szabó (9/9 pont, 3 lepattanó) triplaesőt zúdítottak a kissé eltompuló hazaiak nyakába, Kamenik (7/3 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 4 gólpassz) pedig jelezte, hogy vannak még ebben a csapatban rejtett tartalékok.

Vantal (10 pont) állt élre ekkor pontszerzésben a BME oldalán. Koflanovics (8 gólpassz) varázslatos passzaival, és Horváth (4 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) fáradhatatlan mezőnymunkájával nem is engedtek át egyetlen negyedet sem az egyre bátrabban játszó szegedi egyetemistáknak.

Weisz-Tiba Klára (BME-MAFC): Átütő erővel kezdtünk, minden fronton magabiztosak, és veszélyesek voltunk. Aztán szépen lassan felengedtünk, és játszottunk egy egál közeli második félidőt. Szeretném elérni, hogy figyelmünk 40 percen keresztül kitartson, remélem, a srácaim is partnerek lesznek ebben. Köszönjük a Szegednek, hogy olykor az orrunkra koppintottak.

Kiss Zsolt (Szeged): Gratulálok a BME csapatának, sokkal jobban játszottak, mint mi. Az első negyedben nagyon megilletődötten kezdtünk, és ezt jól használta ki a magassági fölényben lévő hazai csapat. Remélem meccsről meccsre fejlődni fogunk. További sok sikert kívánunk a BME-nek.