Hagyományos évértékelő interjúval intünk búcsút a MAFC Akadémia 2023-2024-es évadának – Kangyal Gergővel, az Akadémia vezetőjével, valamint Dinnyés Attilával, a szakosztály szakmai igazgatójával tekintettünk vissza a szezonra

Minden évben az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen gazdasági helyzetben van az Akadémia az adott szezon végén. Kérlek, adj egy kis betekintést a számok világába!

Ami fontos, hogy a 2023-2024-es szezonban is meg tudtuk őrizni a stabilitásunkat,  úgy, hogy a TAO támogatás mértéke csökkent, miközben az infláció hatására minden, így a teremköltségek, utazás, étkezés, szállás, bérköltségek, is drágultak. Nagy hátrányunk, hogy nincs saját infrastruktúránk, éppen ezért jelentős tételt tesznek ki a termek bérleti díjai. Bízunk abban, hogy pár éven belül ebben lesz változás, a Műegyetem frissen megválasztott rektora nyitott arra, hogy ismét szorosabbra lehessen fűzni az egyetem és a klub viszonyát, ami az infrastrukturális nehézségeinket is orvosolhatná, de ez csupán évek múlva jelenthet számunkra előrelépést ezen a területen. 

Idénre valósággá vált az, ami már tavaly, az MKOSZ főtitkárával folytatott személyes beszélgetésekben előkerült: csökkent a TAO támogatások mértéke. Egyértelművé vált, hogy a túlélés érdekében racionalizálni kell a működésünket. Az idei évben a meghatározott TAO keret 35 százalékát tölthettük fel, a többire januárban lesz lehetőségünk, addig kell kihúznunk a jelenleg rendelkezésre álló forrásainkkal. 

Amire büszkék lehetünk, hogy pénzügyi értelemben is sikeres évet zárhattunk, minden szerződéses vállalásunk kifizetésre került, és valamennyi tartalékot át tudunk vinni a jövő évre. Ezen a ponton külön meg kell köszönnöm a szülői közösségünk segítségét, hiszen a nemzetközi tornákon való szereplésünk az ő anyagi áldozatvállalásuk nélkül immár nem jöhetett volna létre. Továbbra is azt tekintjük első számú feladatnak, hogy fegyelmezett költségvetéssel biztosítsuk az akadémia biztonságos működését. 

Az eredménypalettára tekintve két nyolcadik és egy tizedik helyet jegyezhettünk fel a mögöttünk hagyott év során. Milyennek látod csapataink teljesítményét?

Érdekesen alakult az elmúlt pár évünk. Azt látjuk, hogy úgy érkeztek hozzánk a kiemelkedő képességekkel, tehetséggel megáldott gyerekek, hogy az minden második évben eredményez csapatsikereket. Tavaly nagyon jó évet zártunk csapateredmények tekintetében a serdülők ezüstérmével, ahol az idősebbek között voltak a húzóembereink. Ők most a fiatalok közé kerültek a következő korosztályban. A tehetségük itt is megmutatkozik, de utánpótlásban egy év még rengeteget számít. Így az idei év előtt nem prognosztizáltunk jelentősebb csapateredményeket. Kellemes meglepetés volt, hogy a minden évben kitűzünk célt, vagyis, hogy a csapataink legyenek az országos nyolcas döntő közelében, idén is sikerült megugrani. Egy országos döntős szereplés csapatként fontos élmény, de a gyerekek is itt tudják valójában megmutatni magukat és azt, hogy mennyit fejlődtek az évad során. 

U12-eseink gyakorlatilag veretlenül csinálták végig az évet, nagyon ígéretes generáció formálódik ott. Minden túlzás nélkül, ha ebben a korosztályban osztanának érmet, biztosan került volna egy fényesebb medália a nyakukba. Az U14-es gárdánk egy fordulóval a vége előtt kvalifikált a legjobb nyolcba, ami óriási eredmény volt. Az U16 remek formában kosárlabdázott a keresztjátékban és jutott be a nyolcba, bizonyítva, hogy van kraft a társaságban. Bár az országos döntők nem hoztak sikert, de jó meccseket játszottak a fiúk, hogy mást ne említsünk, a kadettek a négy közé jutásért vívott meccsen három perccel a vége előtt még tíz ponttal vezettek a későbbi bajnok Honvéd ellen. 

Ami a csapateredményeken túl még nagyon fontos, hogy a kiemelt tehetségeinktől szép ívű fejlődést láthattunk az évad során. Évek óta igyekszünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az egyéni képzésre. A csapateredményeket sosem tehetjük zárójelbe, hiszen ez fontos a gyerekeknek, szülőknek, edzőknek, az egyesületnek, de az szövetségi elvárás egyértelműen abba az irányba tolódott el, hogy játékosokat kell nevelni a sportág számára, ez pedig a finanszírozási rendszerben is visszaköszön. Itt egyre inkább az kapja a hangsúlyt, hogy hány korosztályos vagy felnőtt válogatottat, NBI A vagy B csoportos játékost neveltünk az elmúlt években.  Éppen ezért kell ezt a vonalat még tovább erősítenünk, hogy ezeknek az elvárásoknak, ami az anyagi túlélésünk alapját is jelentheti, minél magasabb szinten meg tudjunk felelni.

Milyen személyi változások várhatóak a következő évadra?

Az első szó mindig a köszöneté kell, hogy legyen, mert a mögöttünk hagyott évadban is fegyelmezetten, magas színvonalon és rendkívül odaadóan dolgoztak a kollégáink, edzőink, mindenki, aki az Akadémia kötelékébe tartozik, azért, hogy sikeres évet zárhassunk. 

A személyi kérdéseket egy gratulációval kezdeném, hiszen két friss diplomást edzőt köszönthetünk Kelemen Barbara és Balsay István személyében, akik idáig TF-es hallgatóként voltak nálunk, de jövőre már edzői státuszban folytatják. A nálunk töltött éveik alatt valódi MAFC-osokká váltak, így örömmel üdvözöljük őket immár teljes jogú családtagjainkként. 

Két kollégánktól válunk meg az évad végeztével, akik mindketten egy-egy évet dolgoztak kötelékünkben. Varga Anna erőnléti edzőként segítette idén a munkánkat, nagyon sokat köszönhetünk neki, valójában csak a házon belüli átalakítások miatt nem folytatódik most a közös munkánk, de bízom benne, hogy a jövőben még fogunk együtt dolgozni. Maurer Csaba rutinos, tapasztalt edzőként kapcsolódott be tavaly nyáron a klub életébe, ám szakmai elképzeléseink, irányvonalaink nem passzoltak egymáshoz, így mindkét fél úgy látta jobbnak, ha elválnak útjaink. Köszönjük neki, hogy fiatal kadett gárdánkat bevitte a legjobb nyolc közé, értékes döntős szerepléssel lettünk gazdagabbak. 

Két távozónk mellett két régi-új kollégát is üdvözölhetünk az Akadémia stábjában. Pusztai Sára korábban és idén is dolgozott már előkészítő csapatainkkal, a jövő évben U12-es korosztályunkat irányítja majd. Vele a MAFC családi vonala is erősödik, hiszen sokan tudják róla, egyik legrutinosabb edzőnk, Besenyői Andrea lánya. Másik visszatérőnk Hencsey Tamás, aki korábban junior, előtte pedig felnőtt gárdánkat irányította. Egy éve hazatért Körmendre, de visszahúzta a szíve a MAFC berkeibe, így a jövő évben azt a vonalat erősíti majd, amit a fentiekben felvázoltam: elsősorban egyéni képző edzőként kiemelt tehetségeinkkel dolgozik majd, Világos András kollégánk mellett, mellette pedig Ménkű Tiborral karöltve az Akadémia erőnléti munkája is hozzá tartozik majd. 

Úgy érzem, emberileg és szakmailag egyaránt egy jó stábbal várhatjuk a 2024-2025-ös szezont, mely elé ismét nagy várakozásokkal tekintünk. Előtte azonban mindenkinek jó pihenést kívánunk, augusztusban gőzerővel indítjuk a következő évadot!

Dinnyés Attila, a MAFC Akadémia szakmai igazgatója

„Azt gondolom, hogy elégedettek lehetünk az idei évaddal. Nehezen indult a szezonunk, még mindig érzékeljük valamennyire a COVID utóhatásait, a korosztályok tekintetében is kicsit hátrányban voltunk, hiszen a húzóembereink most zömében a fiatalabbak között voltak saját korosztályukban. Mindennek tükrében úgy érzem, hogy a kadettek és a serdülők között elért nyolcadik hely, valamint a juniorok tizedik helye is abszolút a várakozásokon felüli eredmény, a legkisebb akadémiai korosztályban pedig egészen kiemelkedően szerepeltünk. 

Meg kell említenem az U13-as és az U15-ös korosztályunkat is, akik szintén nagyon szép évet tudhattak magukénak, hiszen mindkét csapatunk feljutott a főtáblára. A serdülőktől ez különösen azért volt szép eredmény, mert abban a csapatban többen még a gyerek korosztályba tartoznak, így optimistán tekinthetünk előre az ő jövő évi szereplésükre. Az U15-ös csapatunk szintén a főtáblára került, ott a kadett A együttessel nagyon szoros szimbiózisban dolgoztak, megvolt az átjárás a két csapat között, de így tudtunk mennyiségben és minőségben is megfelelő játéklehetőséget adni mindenkinek. Azt gondolom, hogy nagyon sokat profitálhattak a játékosok abból, hogy erős mezőnyben pallérozódhattak ebben az évben, ezt remélhetőleg jövőre tudják a kadett korosztályban kamatoztatni. Ki kell még emelnem az előkészítő korosztályunkat, ahol Nagy Kriszta vezetésével óriási munkát végeznek az edzőink, széles bázisra építhetünk, ezt jól mutatta, hogy a nagy hagyománynak örvendő MAFC-BEAC Alsós Kupán idén is rengeteg csapat versenyzett minden hónapban a Gabányi parkettjén. 

A jövő évet tekintve is komoly várakozásaink vannak, úgy érzem, az idei év alapot adott arra, hogy optimistán tekintsünk előre. Nagyobb hangsúly kerül a játékosok egyéni képzésére, az erőnléti munkára, miközben pszichológus és gyógytornász is segíti folyamatosan a játékosaink előmenetelét, ennek érdekében a stábban is több változást eszközöltünk. Az a feladatunk, hogy minél több játékost jutassunk el a válogatottságig, majd az NBI-es karrierig.

Az MKOSZ döntése alapján a MAFC Akadémia területi központtá vált, így számos kisebb egyesülettel fogunk együtt dolgozni a jövőben. Mintául szolgálhat ehhez az évek óta sikeres együttműködésünk a Budafokkal, ahonnan játékosok és edzők is sikeresen kapcsolódtak be a MAFC kötelékébe. Az a célunk, hogy olyan megállapodások szülessenek ezekkel az egyesületekkel, amiből mindkét fél, és legfontosabb célként, a magyar kosárlabdázás profitálhat.

Mielőtt azonban az új évet útjára indítjuk, mindannyian szusszanunk egyet. Köszönöm edzőink, munkatársaink, játékosaink egész éves munkáját, a szülői közösségünk töretlen támogatását. Jó pihenést kívánok a nyárra!”