Ezen a héten Tenerifén, a nemzetközi sorozatban, az EYBL-en szerepel serdülő A csapatunk, majd a jövő héten a Főtábla I. fordulójával megkezdődik a srácok számára a hazai bajnokság idei legfontosabb szakasza. Ezt megelőzően a gárda három játékosával, Kelemen Attilával, Pichovszky Ferdinánddal és Tényi Előddel beszélgettünk

Kezdjük az elején. Hogyan indultatok neki az idei bajnokságnak, és a selejtezőt követően a középházi szereplésnek?

Attila: Én úgy érzem, hogy nagyon koncentráltak voltunk a középházban. Szerettük volna megnyerni az összes mérkőzésünket, mert a kezdetektől úgy gondoltuk, hogy esélyesek vagyunk arra, hogy az első helyen végezzünk. Sok munka volt abban, hogy ez sikerült is. Össze kellett érnünk, például én is nyáron érkeztem Budafokról, ketten jöttek a Vasasból szintén idény előtt. A szezon elejéhez képest sokat léptünk előre. Az utolsó alapszakasz meccsen kicsit csalódottak voltunk az eredmény miatt, mert a Vásárhelyi Sólymokat korábban sokkal magabiztosabban vertük meg, de annak örültünk, hogy most sikerült egy nagyon szoros edzőmecset játszani a kifejezetten erős körmendi csapattal szemben.

Ferdinánd: A legelején egyértelműen látszott a játékunkon, hogy nem vagyunk összeszokva. Ezt kívülről is jól látható volt, mondták szülők, ismerősök is. Az utolsó 3-4 meccsen volt látható az, hogy már megvan köztünk az összhang a pályán is. Kíváncsi vagyok arra, hogy ha esetleg olyan csapatokkal újra találkozunk, akiktől az évad elején simán kikaptunk, most mire megyünk majd. 

Előd: Amikor elkezdtük a szezont, nem igazán ismertük egymást. Ahogy elkezdtük a pályán is jobban megismerni egymást, úgy több meccset meg tudtunk nyerni. Bár elsők lettünk a csoportban, az utolsó mérkőzés után azért nem voltunk elégedettek, és Tibi sem volt az velünk. A Sopron például ötven ponttal nyerte a középházat, mi nem tudtunk ennyire dominálni a saját csoportunkban. Amiben tudtunk előrébb lépni, az az, hogy az első két negyed mindig jól sikerült, de a harmadik negyedre elbíztuk magunkat, és hagytuk, hogy az ellenfelünk felkapaszkodjon. Ebben már javultunk, de tudjuk, hogy még bőven kell fejlődnünk.

Hamarosan kezdődnek a küzdelmek a főtáblán? Szerintetek mi lehet a kulcsa a jó szereplésnek?

Ferdinánd: A csapatmunka. Ha úgy játszunk, mint tettük a Körmend ellen, mindenki beletesz mindent, összpontosítunk és egyformán akarunk nyerni, akkor talán elsők is lehetünk a csoportunkban.

Attila: A legfontosabb szerintem is az, hogy mindenki akarjon nyerni. Ha ez mindenkiben benne van, akkor sikeresek lehetünk.

Előd: Amiben még javulnunk kell, az a helyzetek felismerése, hogy tudjuk, mikor kell elvállalni egy dobást és aztán azt jól befejezni. Sokszor van, főleg távolról, hogy olyan helyzeteket is rádobunk, amiket nem kellene. Ha megvan a ritmus, akkor általában a dobások is jól mennek, de ez még nincs mindig meg a játékunkban. 

Ezen a héten a nemzetközi színtéren, az EYBL- ben szerepeltek. Ez egy komoly sorozatterhelés, miközben más kosárkultúrákkal méritek össze magatokat. Erre hogyan készültök?

Előd: Külön nem készültünk az EYBL-re. Folyamatosan alakítjuk a játékunkat, tanulunk új dolgokat, de ezek nem kifejezetten az EYBL miatt vannak.

Ferdinánd: Az EYBL igazából azért is jó, mert mindig találkozunk egy másik magyar csapattal. Most a Debrecennel kerültünk össze, ők is egy top csapat, jó lesz lemérni ellenük, hogy mi hol tartunk. (A szervezők végül külön csoportba sorolták a két magyar együttest, így várhatóan nem fognak találkozni egymással a mieink a tenerifei tornán – a szerk.)

Attila: Azért most van tétje az EYBL-nek, mert ha minden meccset nyerünk, akkor továbbjutunk. De nekünk nem ez a fő célkitűzésünk, inkább gyakorlási, felkészülési lehetőség számunkra.

Beszéljünk végül arról, hogy mi az, amivel az évad kapcsán elégedettek lennétek? 

Attila: Szerintem mondhatom, hogy nekünk is, és Tibinek is az a célkitűzése minden edzésen, hogy a végén odaérjünk az országos nyolcba. 

Ferdinánd: Valóban ez volt a cél a kezdetek óta. Ez az elején kicsit messzinek tűnt, most, hogy fent vagyunk a főtáblán, már reálisabbnak tűnik. Néha azért van bennünk izgalom, de egyértelmű, hogy szeretnénk bekerülni. Ha ott tudunk még meccset nyerni majd esetleg, az már csak bónusz lenne. De, a legfontosabb, hogy jussunk be!

Előd: Nem olyan könnyű az út a nyolcig, de ha mindenki száz százalékot beletesz, akkor bejuthatunk. Szerintem sokat fejlődtünk, ha sikerülne bejutni a top nyolcba, akkor onnan már minden öröm, ami jön!

Serdülő A csapatunk a téli szünetben két felkészülési mérkőzést is játszott, ezek kapcsán a vezetőedző, Ménkű Tibor értékelt:

MAFC – Soproni Sportiskola 71-59

„Sajnos a Sopron nem tudott teljes csapattal eljönni, de ettől függetlenül a hadra fogható hét játékosa olyan kosárlabda tudással rendelkezett, amivel nem találkoztunk a középházas meccseink során. Nagyon örülök, hogy a feldobástól a lefújásig sikerült magunkhoz képest jó teljesítményt produkálni, ezzel teljesen elfárasztottuk az ellenfelünket, ami végül győzelmet ért. Köszönöm a Soproni Sportiskolának, hogy így is vállalták a felkészülési meccset!”

MAFC – AKMÉ Körmendi Törpördögök 66-68 

„Egy héttel a Sopron elleni találkozó után a Körmendi Törpördögök teljes U14-es csapata látogatott a Menyecske Arénába, akik ellen ismét sikerült nagyszerűen játszanunk. Mind védekezésben, mind támadásban többször produkáltak olyat a fiúk, ami érett gondolkodásra utal. Támadásban ezúttal sem egy emberre építettünk, hanem gyors labdajáratásokkal kerestük a dobóhelyzetet, ennek az eredménye lett a nyolc sikeres hármas. Védekezésben pedig többször lejárt a vasiak támadóideje, ami azt jelzi, mindenhová oda tudtunk érni. Ellenfelünk a serdülő korosztályt meghazudtoló támadójátékkal játszik, nem véletlen, hogy jelenleg másodikak a nyugati felsőházban. Végül két pontos vereséget szenvedtünk, de nem érheti panasz a fiaimat, mert mindent megtettek a győzelemért ezen a napon. Köszönöm a Törpördögöknek, hogy ezért az egy felkészülési meccsért vállalták a hosszú utat Őrmezőre!”