European Youth Basketball League, U20, 1. forduló, Kolozsvár

Csoportkör

November 22.

MAFC – College Basket 79-85 (23-15, 17-25, 21-24, 18-21)

MAFC: Szabó 4, Lőrincze 15/9, Tóth VK 10/6, Pintér 28, Matejovics 10. Cs: Tóth VJ 2, Sántha 2, Tökölyi 2, Hadházy-Baráth 6, Takács.

November 23.

Orange 1 Bassano – MAFC 51-73 (11-19, 13-18, 10-8, 17-28)

MAFC: Szabó 3, Lőrincze 23/9, Tóth VK 11/6, Pintér 21/6, Matejovics 3. Cs: Tóth VJ 2, Molnár 2, Sántha, Takács, Tökölyi 5/3, Divinyi-Tóth 3, Hadházy-Baráth 3.

November 24.

MAFC – CS Dinamo Bucharest 63-71 (24-12, 14-21, 13-13, 12-25)

MAFC: Szabó 14, Lőrincze 14/6, Tóth VK 8/6, Pintér 7, Matejovics 11. Cs: Molnár 2, Sántha 5/3, Tökölyi, Hadházy-Baráth 2.

Helyosztó, az 5. helyért:

C.S. U-BT Cluj Napoca/ Kolozsvár (román) – MAFC 59-55 (14-9, 16-15, 12-10, 17-21)

MAFC: Szabó 6, Lőrincze 6/3, Tóth VK 14/12, Pintér 14/9, Matejovics 8. Cs: Tóth VJ 2, Molnár, Sántha 3/3, Tökölyi, Hadházy-Baráth 2.

Lakits András: Az U20-as EYBL első körében Romániába Kolozsvárra utaztunk. Sajnos a COVID helyzet miatt a megszokottól eltérő volt a lebonyolítás. Több csapat helyett mások ugrottak be, 9 helyett 8 csapatos volt a mezőny, így körmérkőzések helyett két csoportra osztottak minket, majd az utolsó napon az azonos helyezést elérő csapatok játszották a helyosztókat. Mi az U18-as csapatunkkal utaztunk, hozzánk hasonlóan sok csapatnak ez a korosztály adta a gerincét, kiegészítve pár idősebb játékossal.

Az első napon az olasz COLLEGE csapatával játszottunk. Kiváló erőkből álló együttes, sok külföldi játékossal. Nagyon fizikális, gyors iramú mérkőzés volt, nehezen igazodtunk ehhez a játékstílushoz. Amikor ez sikerül, vissza is tudtunk kerülni a mérkőzésbe, és egészen a végjátékig egál meccset tudtunk játszani. Sajnos az utolsó percben két gyilkos triplával ellenfelünk eldöntötte a mérkőzést, így nem maradt győzelmi esélyünk a végére.

A második napon a szintén olasz Orange 1 Bassano volt az ellenfelünk. Azt gondolom, ők voltak a legjobb szerkezetű csapat az egész tornán, előző napi ellenfelünkhöz nagyon hasonló stílusban kosárlabdáznak. Azt kértem a csapattól, hogy abban a felfogásban próbáljunk játszani 40 percen keresztül, mint ahogy azt tettük az előző napon a második félidőben, és próbáljuk a mi játékunkat ráerőltetni az ellenfélre. Ez szinte tökéletesen sikerült, jó játékkal, kiváló védekezéssel sikerült magabiztosan csapatként nyerni. Több jó egyéni teljesítmény is akadt, de mindenki hozzá tudta rakni a sajátját a csapat teljesítményéhez.

A harmadik napon a Dinamo Bucharest ellen léptünk pályára. Megfelelő arányú győzelem esetén akár a csoport első helyén is végezhettünk volna. Ennek megfelelően kezdtük a mérkőzést, agresszívan védekeztünk és a támadásunk is jól működött. Ellenfelünk aztán védekezést váltott, és bár számítottunk rá, mégis megzavart bennünket. Sok rossz döntést hoztunk, lelassult a játékunk, és ebből nem tudtunk megújulni. Anegyedik negyedre egyenlő lett az eredmény, majd ellenfelünk megfordította a meccset, így a csoport harmadik helyén végeztünk, és másnap az ötödik helyért játszhattunk, a rendező U-BT Cluj Napoca ellen.

Utolsó nap lévén látszott már a csapatokon a fáradtság. Sok pontatlan kinti dobás jellemezte a játékunkat, így nehezen találtunk fogást az ellenfelünkön, mert ez a játékunk egyik alapja. Szerencsére a román csapaton is érződött a fáradtság, így egy igazi brusztolós mérkőzést vívtunk, minden pontért nagy küzdelem volt. Akartak a fiúk, a szívük vitte őket előre, de a sok pontatlanságot nem bírta el a játékunk, így a hatodik helyen végeztünk.

Összeségében elképesztő hasznos négy napot töltöttünk Kolozsváron, minden mérkőzésből rengeteget profitálhatunk. Nagyon örültem, hogy minimális kilengésekkel fel tudtuk venni a nemzetközi mezőny ritmusát és szoros meccseket játszottunk, úgy, hogy minden meccsen voltak győzelmi esélyeink. Több olyan játékosom is volt, akitől többet kaptam, mint amit előzetesen vártam. Próbáltuk megtalálni azokat az embereket, akikkel teljes, komplett rotációnk lehet, ez volt az egyik rejtett célja ennek a tornának. Bár ez csak részben sikerült, sok olyat láttam a fiataloktól, amikre később építhetünk. A meghatározó embereink jól vitték a hátukon a csapatot, de, ahogy a fiúknak is mondtam, nagy szükség van azokra az emberekre, akik pluszt hoznak majd a padról, ezen még sokat kell dolgoznunk. 

Két különdíjasunk is volt: Pintér Dávid és Lőrincze Dominik is külön elismerést kapott a szervezőktől, abszolút megérdemelten. Szerettem volna kiemelni egy harmadik játékost is, aki hozzáállásával, mentalitásával és teljesítményével erre már évek óta rászolgál: Tóth Vilmos a kérésemre bekerült a hétvégi felnőtt csapat keretébe, és nagy örömömre a korábban már bemutatkozó Pinyó és Lölö után ő is pályára léphetett a felnőtt csapatunkban. 

Igyekszünk a négy nap rengeteg tapasztalatát beépíteni a játékunkba, és az itt tanultakkal tovább fejleszteni magunkat. Szeretnénk megőrizni a jó formákat mindkét fronton és elérni a céljainkat az U18-as és U20-as bajnokságban, emellett pedig továbbmenni a megkezdett úton, hogy egyre több játékosunk kerülhessen oda a felnőtt csapatunkhoz.