Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Férfi, Kelet, 9. forduló

BME-MAFC- MEAFC 70-81 (20-18; 14-15; 18-25; 18-23)

2022. február 22., Tüskecsarnok

BME-MAFC: Svéda 4, Láng-Miticzky 8/6, Bór 4/3, ROZS 22/3, SZÁNTÓ 12 Cs: Koflanovics 10/6, Pásztor 4, Baranyi 6, Horváth Cs., Horváth M., Rados.

MEAFC: Sándor 10/6, KOZÁK M. 23/9, Kozák B. 11/3, Bíró 1, RAGÁLYI 20/12 Csere: ASSZÚ 10, Orliczki 2, Szőke 2, Nyíri 2, Taskó, Molnár. 

A mérkőzés kissé nyögvenyelősen indult. Mindkét csapat idegesen kezdett, és legalább 2 percet kellett várni az első kosárra. Végül miskolci szempontból indult szerencsésen a pontgyártás, és gyorsan össze is hoztak egy 7-0-s rohamot. A hazaiak edzője rögtön időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben. Ez sikerült, ugyanis pár perc alatt 11-12-re módosult az állás. Szántó Levente (12 pont, 16 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 5 blokk) tarthatatlan volt, és a védőpalánk alatt is gyakorlatilag beterítette a légteret. Ekkor a vendégcsapat mesterének kellett rendet tennie saját csapatában, így újabb időkérés következett. Ez után fej-fej mellett haladtak a csapatok egy kifejezetten színvonalas negyedet produkálva. A negyed végén Rozs Máté (22/3 pont, 13 lepattanó, 6 kiharcolt fault) szemfüles lepattanózásának, és kosarának köszönhetően a budapestiek 2 pontos vezetésével térhettek pihenőre a csapatok.

A második negyed parádés BME játékkal indult. Betalált Bór, és Láng-Miticzky, illetve Pásztor szenzációs energiával érkezett a kispadról. 13 pontos hazai vezetés alakult ki. Ekkor egy újabb miskolci időkérés után védekezést váltott a vendég csapat. Ezzel kisebb zavart okozott, majd Kozák Márton (23/9 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével 2 perc alatt felzárkózott a MEAFC. Így 1 pontos hazai vezetéssel ért véget az első félidő.

A harmadik negyedben Kozák Bertalan (11/3 pont, 4 lepattanó), és Ragályi Levente (20/12 pont, 11 lepattanó) vette hátára a miskolci egyetemistákat, melyre Rozs, és Koflanovics (10/6 pont, 3 szerzett labda) próbált válaszolni. De ebben a szakaszban nagyon sok ziccert hibázott a BME, így szépen lassan kezdett ellépni a MEAFC.

Az utolsó negyedben a vendégek rendre megtalálták a rést a BME-MAFC védelmén, és demoralizáló kosarakat szereztek, míg a műszakisok sorozatosan hagyták ki a legkönnyebbnek látszó ziccereket is. Kozák M. nem kegyelmezett ebben a negyedben. Vagy ő dobott, vagy társait hozta helyzetbe jó passzokkal. Folyamatosan nőtt a különbség a két csapat közt. A BME-seknek még maradt annyi erejük az utolsó percre, hogy szépítsenek kicsit az eredményen, de a vendég győzelem ekkor már nem volt veszélyben.

Weisz-Tiba Klára: Sajnos úgy érzem több volt ebben a meccsben. A srácok nagyon igyekeztek, mindent megcsináltak, amit kértem. De egy ilyen erős csapat ellen nem hagyhatunk ki ennyi ziccert. Azt hiszem a 28/81-es dobószázaléknál nincs miről beszélni. Gratulálok a MEAFC-nak! Szeretnénk velük találkozni a döntőben is.

Béres Dávid: Egy jó meccsen vertünk meg egy erős BME-t. A harmadik negyed végéig teljesen fej-fej mellett haladtunk, és nyitott volt a küzdelem. Aztán ritmust tudtunk váltani, így nyertünk.