Több, mint egy hónapos bajnoki szünet után, a hétvégén, utolsóként a kadettek országos megmérettetésére kerül sor, ahol örömünkre kadett A csapatunk képviselheti egyesületünket. Az elmúlt egy hónapról, a Debrecen elleni mérkőzésről és előzetes várakozásairól is kérdeztük a csapat vezetőedzőjét, Károly Mátét

Visszakerestem, utoljára május 6-án léptetek pályára a bajnokságban, épp a Debrecen ellen játszottátok az utolsó rájátszás mérkőzést. Mivel telt számotokra az elmúlt egy hónap?

Igyekeztük tartalmasan tölteni, bár nem tagadom, nehéz a bajnokság végén egy ilyen hosszú időszakot jól lefedni. Próbáltuk változatos edzésmunkával és edzőmérkőzések beiktatásával fenntartani a motivációt a csapatban. Szimuláltuk a döntő hetét is, olyan módon, hogy egymás utáni napokra tettük az edzőmérkőzéseket. Úgy érzem, jól reagált a csapat arra, amit kitaláltunk, építettünk be új elemeket a játékunkba, és azt láttuk, hogy megmaradt a koncentráció a fejekben. A lebonyolítás miatt az első napon el fognak dőlni a lényegi kérdések, vagyis, hogy ki játszhat éremért és ki folytatja az alsó ágon. A srácoknak óriási motivációt ad, hogy előttük van egy kiemelkedő eredmény lehetősége. 

A negyeddöntős ellenféllel, a Debrecen csapatával kétszer is találkoztatok a rájátszásban, az idegenbeli találkozón 12 pontos vereséget szenvedtetek, hazai pályán viszont 5 ponttal ti bizonyultatok jobbnak. Mit lehetett szakmailag leszűrni azokból a találkozókból, amit most tudtok esetleg hasznosítani?

Szeretném leszögezni az egyik legfontosabbat, hogy a Debrecen legjobbja, aki az év nagy részében sérüléssel bajlódott, ezeken a találkozókon nem szerepelt, a döntőn viszont ott lesz a pályán. Ez azért nagyban árnyalja a képet, vele együtt egy jóval erősebb csapat vár majd ránk a pécsi döntőn. Visszatekintve ezekre a mérkőzésekre, az idegenbeli találkozón szinte végig tudtunk vezetni, az utolsó játékrészben fordított a Debrecen. Érthető okokból, volt bennünk csalódottság a lefújást követően. A hazai mecset viszont végig kontroll alatt tudtuk tartani, így véleményem szerint megérdemelt sikert arattunk. Fontos, hogy az utolsó élményünk pont az ellenük aratott győzelem, erre tudunk építeni, mentálisan is. A papírforma most egy kicsit inkább mellettük szól, így, hogy kiegészült a keretük, de ez nem azt jelenti, hogy feltett kézzel mennénk.

Nagyon szép szezont futott idáig a csapat, hiszen azt a célt, amiről beszéltünk előzetesen, a rájátszás 4.-5. helyének elérését, sikerült teljesíteni. 

Igen, mindenképpen szerettük volna elkerülni a döntőben a három nagycsapatot. Ezt gyakorlatilag már a Zsíros Akadémia ellen aratott második sikerünkkel elértük, úgyhogy jó ideje tudjuk már, hogy a Debrecen lesz az első ellenfelünk a döntőben.

A rájátszás előtt, amikor beszélgettünk, külön is kitértél arra, hogy sokan bajlódnak sérüléssel a csapatból. Hogy áll most a társaság egészségügyi szempontból?

Az egyik legfontosabb, hogy Benő, azaz Lestyák Benedek vissza tudott térni, és a fontos győzelmekből már ki tudta venni a részét. Müller Andor is felépült, jól is játszott az utóbbi találkozókon. Nagy öröm, hogy Biber Zsiga is tud már velünk edzeni, hosszú kihagyás után, meglátjuk, hogy a döntőben be tudjuk-e vetni. Mattányi Márton az, akire sajnos a kéztörése miatt nem számíthatunk, de rajta kívül mindenki egészséges és hadra fogható.

Már beszéltünk a lebonyolítás mikéntjéről, vagyis arról, hogy nincs csoportkör, hanem egyetlen mérkőzésen dől el, ki jut a felső- és ki az alsóházba. A negyeddöntő nyilvánvalóan sok mindent meghatároz majd, de mi az, amivel elégedett lennél a hétvége végén?

Ha számszerűen kell meghatározni az eredményesség kritériumát, akkor egyértelmű, hogy a négybe jutás óriási siker lenne. Ha úgy alakul, hogy az alsó ágra kerülünk a negyeddöntőt követően, az lesz a célunk, hogy az 5. helyet megszerezzük, azaz két győzelemmel tudjuk lezárni a döntőt. 

Összességében, azt gondolom, hogy a csapat egyértelműen rengeteget lépett előre minden téren a szezon során, sok szép eredménynek örülhettünk közösen. Maga a nyolcba jutás is beillik ebbe a sorba, így akárhogyan is alakul majd a nyolcas döntő, csalódottak már semmiképpen sem lehetünk az idei teljesítményünkkel. 

Országos Kadett Bajnokság, Döntő

2023. június 9.-11., Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Pécs

Menetrend:

Június 9., péntek

10.00 DEAC KA U16/A – MAFC/A

12.30 Soproni SI KA SKC/A – AKMÉ Körmendi Törpördögök

15.30 Vasas Akadémia/A – Budapesti HOnvéd SE/A

18.00 NKA Pécs/A – KASI/A

Június 10., szombat

Helyosztók az 5.-8. között (10.00, 12.30), elődöntők (15.00, 17.30)

Június 11., vasárnap

Helyosztók (9.00, 11.30), bronzmérkőzés (14.00), döntő (16.30)

A mérkőzések a Hunbasket.TV felületén élőben lesznek követhetőek:

https://www.hunbasket.tv/merkozesek/2661/fiu-kadett-donto