Csütörtöktől vasárnapig Debrecenben rendezik az idei Országos Junior Bajnokság „A” döntőjét, ahol együttesünk a B csoportban a Vasas Akadémia, a Soproni Sportiskola, valamint a Falco KC Szombathely csapatával találkozik majd. Csapatunk teljesítette az évad előtt kitűzött célt, és kvalifikálta magát a mezőnybe, ám a srácok mindenképpen szeretnék szépen zárni az augusztus óta tartó közös menetelést. A döntő előtt a gárda két „végzős” kulcsemberével, Szabó Mátéval és Tóth Vilmossal beszélgettünk

Vágjunk rögtön a közepébe. Tiétek a junior döntő nyitómeccse, ami ráadásul egy fővárosi klasszikus: MAFC-Vasas. Hálás vagy hálátlan dolog első meccset játszani egy döntőn?

Máté: Én alapvetően nem bánom, hogy miénk az első meccs, ad ez valami keretet az egész döntőnek. Pláne, hogy a két klub összecsapásainak tényleg van egy komoly múltja. Kulcsmeccs lesz, remélem, hogy egy jó mérkőzést tudunk vívni, ami megadja a lendületet az egész döntőhöz.

Vilmos: Egy döntőt elkezdeni mindig nehéz, de az első meccset is le kell játszania valakinek. Én is remélem, hogy mi jövünk ki jól ebből a találkozóból.

Saját korosztályotokban nagyon régen, több mint egy hónapja vívtatok utoljára tétmeccset. Jól jön egy ilyen hosszú szünet vagy inkább megtöri a lendületet?

Vilmos: Sokat tudtunk edzeni ebben az időszakban, ami azért jó, mert volt időnk gyakorolni, a saját játékunkat csiszolgatni. A tétmeccsek viszont hiányoztak, de minden csapat hasonló cipőben jár a bajnokság ezen szakaszában. Mi most vívtunk két felkészülési találkozót a Kecskemét ellen, és ugye szerepeltünk az U20-as országos döntőben is.

Április végén volt az U20-as döntő Körmenden, ahol a nyolcadik helyen zártatok. Milyen tapasztalatokat szereztetek az eggyel idősebb korosztály döntőjén?

Máté: Nekem ez volt az első országos döntőm, így mondhatom, hogy meghatározó élmény volt látni, hogy lendületben, tempóban, hangulatban mit jelent egy ilyen típusú megmérettetés. Felkészülésnek mindenképpen jó volt, hogy lássam, mi vár ránk a junior döntőben.

Vilmos: Én az U20-as döntő előtt utoljára négy éve, a serdülő döntőben játszottam öt nap alatt négy meccset. Igazából nem is fizikálisan, inkább mentálisan megterhelőek ezek a tornák. A körmendi döntő egyik legnagyobb tanulsága számomra pont az volt, hogy az első pillanattól kezdve ott kell lenni fejben is a topon. Ott az első meccs elejét elrontottuk, ez pedig rányomta a bélyegét az egész szereplésünkre.

Vilmos, neked már van ebben több tapasztalatod: hogyan lehet egy napon kétszer is felpörögni és maximálisan koncentrálni, ha kell, negyven percen át? Hogyan lehet egy reggeli meccs után egy estire regenerálódni?

Vilmos: Ebben szerintem mindenkinek más válik be. Nyilván meccs után igyekszünk minél hamarabb visszaérni a szállásra, és lepihenni. Van, aki alszik ilyenkor, más filmet néz, vagy az internetet böngészi, kinek mi válik be, mint kikapcsolódás. Bennem általában dolgozik az adrenalin, így aludni nem szoktam tudni, de igyekszem azért kikapcsolni az agyamat, amennyire lehetséges.

Hosszú út vége ez a döntő, hiszen a felkészülés augusztusi kezdete óta 9 hónap telt el. Miként tekintetek vissza erre az idényre így, a döntő előtt?

Máté: Rengeteget edzettünk, dolgoztunk ebben az évben. Az év közepe felé voltak kisebb-nagyobb mélypontok, örülök, hogy közösen küzdve ezekből sikerült kijönnünk, és elértük a nyolcba jutást. Különösen azért öröm, mert ez sajnos idén csak nekünk sikerült a MAFC-os csapatok közül. Összességében, én a szezon eddigi alakulása miatt elégedett vagyok, sok munka eredménye az, hogy most itt tartunk.

Vilmos: Tényleg hosszú szezon vége felé közeledünk, a sok edzés mellett rengeteg meccset is játszottunk a saját korosztályunkban itthon és nemzetközi tornákon, és ugye az U20-as bajnokságban is. Volt sok hullámvölgyünk, voltunk fent és lent egyaránt, de együtt minden nehézségen túljutottunk. A célt valóban elértük, de szeretnénk feltenni az „i”-re a pontot. 

Ha egy momentumot kellene kiemelnetek az idei évből, melyik lenne az?

Vilmos: Én mindenképp a Dombóvár elleni mérkőzést mondanám. 15 pontos hátránnyal fordultunk rá az utolsó negyedre, és onnan tudtunk nyerni. Nem játszottunk jól, de nem adtuk fel egy pillanatra sem. Az a meccs akkora lendületet, hitet adott, ami szerintem segített abban, hogy a végén a nyolcba jussunk.

Máté: Nem kérdés, én is ezt a meccset emelném ki a szezonból. Ezen a szinten ritkán fordul elő, hogy egy csapat 30 ponttal tudjon megnyerni egy utolsó negyedet. Elképesztő csapatmunka volt, mindenki küzdött a másikért és a hangulat a csarnokban fantasztikus volt.

Térjünk vissza a döntőre. Hogyan készültetek? Elemzitek az ellenfeleket, vagy inkább a saját játékotokra készültök?

Vilmos: Tulajdonképpen mindkettő. Egész évben, minden meccs előtt átvettük az aktuális ellenfelünk erősségeit, kulcsjátékosait, azt, hogy mire kell figyelnünk. De szerintem ennél is fontosabb, hogy mi magunk rendben legyünk, a védekezésünk és a támadásunk is működjön, és most is ezt tartjuk leginkább szem előtt.

A csoportmérkőzések során találkoztok majd a Sopronnal és a Vasassal is, őket más ismeritek a bajnokság korábbi szakaszából, a Szombathely együttese ellen idén még nem volt mérkőzésetek. Mit vártok a csoportkörtől?

Vilmos: Nehéz felmérni előzetesen az erőviszonyokat, és én azt vallom, amit sokan, hogy egy meccsen bármi megtörténhet. Esélyesek is elbukhatnak, és esélytelenebbnek tartott csapatok is győzhetnek. A lényeg, hogy minden meccsen a maximumot kell kihozni magunkból. 

Mivel lennétek elégedettek a döntő után?

Máté:  Nem lesz könnyű a döntő, de én nagyon szeretném, ha sikerülne túljutni a csoportkörön és bekerülni a négybe!

Vilmos: Vannak kiemelkedő csapatok a mezőnyben, de egyetértek Mátéval, nagyon szeretnénk bejutni a legjobb négy közé. Álmom az éremszerzés, de ha alsó ágra kerülnénk, az ötödik helyet mindenképp szeretnénk megszerezni.

Mindketten „végzős” juniorok vagytok, azaz ez az utolsó klasszikus utánpótlás megmérettetésetek. Milyen érzésekkel készültök a „búcsúra”?

Máté: Három év munkájára szeretnénk most feltenni a koronát. Abban biztos vagyok, hogy a motivációnkkal nem lesz gond, hiszen sokunknak valóban ez az utolsó utánpótlás állomás az életében, egy korszak lezárása. 

Vilmos: Ezzel persze nyilván nem leszünk egyedül, minden csapat hasonló cipőben jár. Nekünk a kadett döntő sajnos kimaradt az életünkből, azt elvitte a Covid járvány. Abban benne maradt egy jó szereplés, úgy érzem. Ennek tudatában talán még inkább szeretnénk egy olyan eredménnyel búcsúzni, amire jó érzésekkel tudunk majd visszatekinteni később is. 

Országos Junior „A” Döntő, 2022. május 26.-29.

Helyszín: Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok

A „B” csoport: FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely/A, MAFC, Soproni SI KA SKC/A, Vasas Akadémia/A 

Műsor

2022. május 26., csütörtök

9.00 Vasas Akadémia/A – MAFC

19.30 MAFC – Soproni SI KA SKC/A

2022. május 27., péntek

13.00 FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely/A – MAFC

2022. május 28., szombat

Keresztjáték  (10.00/12.00/14.00/16.00)

2022. május 29., vasárnap

Helyosztók (9.00/11.00/13.00/15.00)

A MAFC junior csapata az országos döntőn:

0 Tóth Vajk János

1 Takács Bálint

3 Szabó Máté

8 Molnár Gellért István

11 Sántha Barnabás

12 Tóth Vilmos Károly

13 Pintér Dávid

15 Szász Kevin

17 Vincze Máté

21 Tökölyi Márton Barnabás

22 Komjáti Roland

27 Hadházy-Baráth Ádám

42 Varga Máté

77 Matejovics Máté

Vezetőedző: Lakits András

Másodedző: Besenyői Andrea

Technikai vezető: Papp Zsolt

Gyógytornász: Tiba Fanni