Lakits András együttese érvényesítette a papírformát a tartalékos DEAC U23 ellen a Gabányiban. A fiúk a szezon során először tudtak igazán jól elkezdeni egy bajnokit, tíz perc játék után már 16 ponttal vezettünk. A folytatásban még felzárkóztak a nagyot küzdő debreceniek, de a harmadik negyed ismét a miénk volt, így a hajrában már nem kellett izgulnunk – hullámzó játékkal, de magabiztosan gyűjtöttük be a két pontot.

Bár tudtuk, hogy a debreceni akadémisták adott esetben minden bajnoki ellenfelükre veszélyesek lehetnek, ezúttal mégis annak tudatában léphettek pályára a Lakits-tanítványok, hogy kötelező győzniük: a sérült Neuwirth Bence és a betegséggel bajlódó Kenéz Csaba mellett – valószínűleg a szombati DEAC-Kaposvár élvonalbeli találkozóra való tekintettel – a házi dobólistát vezető Ságodi Róbert sem utazott el Újbudára, míg hazai oldalon továbbra is Komma László volt az egyetlen hiányzó. Pintér Dávid bizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt, amikor a jó kezdés fontosságát emelte ki a mérkőzés felvezetőjében, egy saroktriplával juttatta előnyhöz övéit, majd kisvártatva Polgárdy követte saját nevelésű hátvédünk példáját. A felszabadultan játszó hajdúságiak azonban gyorsan felvették a ritmust támadásban, és Czermann közelijével 8-8-nál utolérték a MAFC-ot. Ekkor azonban szigorítottunk védekezésünkön, elöl pedig Bordács szemfüles kosaraival játszottuk át a vendégek zónáját, Polgárdy labdaszerzéséből Buzás dobhatott könnyű gólt (16-8). Kádár Tamás időkérése sem változtatott a meccs képén, Polgárdy újabb távolit süllyesztett el, Katona floatere faulttal együtt is pontos volt, Kovács is dobatott egy üres ziccert Buzással, miközben a feketemezesek egymás után adták el a labdákat az agresszív újbudai védelemmel szemben. Végül Csizmadia törte meg a DEAC-gólcsendet zsinórban 19 (!) MAFC-pont után, magabiztos, 29-13-as hazai előnnyel ért véget az első negyed.

Turán triplájával indult a második szakasz, Katona és Misek válaszolt egy-egy közelivel. A folytatásban jelentős előnyük tudatában kissé könnyelművé vált a mieink játéka, a lelkes cívisvárosiak pedig többször is átrohantak rajtunk. 33-22-nél időt kért Lakits András, úgy tűnt, Biber triplájával visszaverjük a felzárkózási kísérletet, de nem így lett, sorra kaptuk a közeli kosarakat, miközben támadásban is elbizonytalanodtunk. Várszegi 2+1-es akciójával már csak négy egység volt a különbség a 16. perc végén (39-35), ekkor Buzás süllyesztett el fontos visszalépős hárompontost, aztán Pintér fejezett be közelről egy gyors támadást. Pápai Máté a legjobbkor talált magára, feltett egy ziccert, aztán egy középtávolit küldött a helyére, az első félidőt pedig egy újabb gyönyörű Buzás-trojka zárta, sikerült tíz pont fölé növelnünk a különbséget a nagyszünetre (51-39).

A fordulás után ismét a legszebb arcát mutatta csapatunk: szervezett védekezést és okos közeli találatokat láthatott a műegyetemistáktól a Gabányi közönsége. Pintér egymás után kétszer célzott pontosan kintről, időt kellett kérnie a vendégek mesterének a játékrészt derekán (64-43). Ez sem segített a fehér-feketéken, rövid időn belül háromszor is eladták a játékszert a labdafelhozatal közben, Buzás még beérte egy könnyű ziccerrel, Polgárdy és Bordács viszont látványos zsákolással büntetett. Hiába próbáltak Varga Sándor vezérletével visszakapaszkodni az akadémisták, nyugodtan várhatta a záró felvonást a dobokkal és kereplővel felszerelkezett MAFC-tábor (76-54).

Katona növelte a differenciát a festékből, aztán kintről, a Bankó Martin-Varga Boldizsár kettős révén gyűjtögették pontjaikat a látogatók, Misek négyből négy büntetőt értékesített (89-65). Lakits András a múlt szombati, ceglédi találkozóhoz hasonlóan ismét kipróbált egy korábban még soha nem látott ötöst a végjátékban, ezúttal Kovács-Viola-Herló-Matejovics-Pápai összeállításban fejeztük be a mérkőzést. Viola Dávid beállását követően rögtön kiharcolt két dobást, egyet pontra is váltott, korosztályos csapattársai nagy tapssal fogadták társuk első Gabányiban szerzett felnőtt NB I-es kosarát. Matejovics állította be a végeredményt Pápai labdájából, nem született meglepetés, de nincs okuk szégyenkezni a nagyot küzdő debrecenieknek sem (94-72).

Bár a második negyedbeli rövidzárlat nélkül még simább lehetett volna a mérkőzés, összességében ezzel együtt is sima meccsen szerezte meg ötödik bajnoki győzelmét az Újbuda MAFC. A palánk alatt kiegyenlítetté tudta tenni a küzdelmet, a lepattanócsatát meg is nyerte (26-37) a Debrecen, ám a gólpasszok arányában jelentős volt a különbség (26-9), 23 labdát adtak el a vendégek, ebből 14-et a távolról ismét jó százalékkal (9/21) tüzelő piros-feketék szereztek meg. A szabad hétvégét követően mozgalmas hét vár a fiúkra, hiszen jövő hétfőn Monoron játszanak a 16 közé jutásért a Hepp Kupában, vasárnap pedig a TF-Budapest régi-új otthonában, a Ludovika Arénában van jelenésük bajnokin.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 7. forduló

Újbuda MAFC – DEAC U23 94-72 (29-13, 22-16, 25-15, 18-18)

MAFC: Polgárdy 14/6, Pintér 11/9, Buzás 12/6, Bordács 18, Pápai 6. Cs: Katona 10/3, Misek 8, Biber 6/3, Matejovics 6, Kovács 2, Viola 1, Herló -.

DEAC: Varga S. 8, Turán 14/6, Várszegi 9, Hegedüs 5/3, Czermann 6. Cs: Varga B. 12, Tóth 7, Csizmadia 6, Bankó 5/3, Czipka -, Sólyom -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, örülök, hogy végig kézben tartottuk a meccset és magabiztosan nyertünk. Voltak azért hullámvölgyeink, a debreceni fiatalok szerintem elég jól játszottak a hiányzóik ellenére is. Most szabad lesz a hétvégénk, tudunk kicsit pihenni, de a jövő héten már újult erővel vágunk neki a munkának. Örülök, hogy tudtunk javítani a hazai mérlegünkön, gratulálok és sok sikert kívánok a Debrecennek.

Kádár Tamás: Először is gratulálok a MAFC-nak, megérdemelten győztek. Részünkről kár azért a két hullámvölgyért, ami megpecsételte a sorsunkat. Lepattanózásban összességében jól dolgoztunk, viszont az agresszív védekezés ellen nem nyújtottunk jó teljesítményt, ami az eladott labdáink számán is meglátszik, ennek következtében szenvedtünk vereséget.