Kis híján nagy meglepetést okozott Kaposváron a foghíjas Újbuda MAFC: Polgárdy és Bazsó nélkül felálló, hét emberrel küzdő csapatunk szervezett zónavédekezésével alaposan megzavarta a listavezetőt. Bár a második negyedben ellépett 13 ponttal a KKK, a mieink visszajöttek a meccsbe, a 39. percben Katona triplájával még vezettek, az utolsó másodpercekben pedig kétszer is dobhattak az egyenlítésért – bár a győzelem elmaradt, a mutatott játékra és a küzdőszellemre lehet építeni.

Élvonalba illő körülmények fogadtak minket a Kaposvár Arénában, ahol két alapemberünk, Polgárdy Ádám és Bazsó Brúnó nélkül próbáltuk meglepni a veretlen éllovast. Lakits András meghúzta a váratlant, zónavédekezéssel indított Kovács-Katona-Vámos-Bordács-Pápai összeállításban kezdő csapatunk, Pápai és Bordács révén jól is kezdtünk. Trammell büntetői után Kis Raul vette vállára a hazaiakat, de mi is elkaptuk a fonalat támadásban, Kovács, Bordács és Pápai is feltett egy-egy ziccert (7-10). A kaposvári magasbedobó második hármasával egyenlített, Kovács egy büntetőt dobott be, aztán Vámos zárt le egy kisebb gólcsendet a sarokból (10-14). Gyorsan jött a válasz Rosicstól, ám Katona is beemelt egy távolit, amit Bordács toldott meg egy ponttal, a kaposváriak kosármagyar hátvédje mindkét dobását értékesítette, majd második esélyből egy trojkát is elsüllyesztett. Puska közelijével utolérték a mieinket a fehérmezesek, Pintér középtávolijára Rosics felelt kintről, Kovács egyenlített a vonalról (22-22).

Bordács nagy blokkot osztott ki Antalicsnak, Pápai ziccerével ismét vezettünk, ám ekkor futott egy 7-0-t a KKKK Markovics és Paár kosaraival, Lakits kért először időt (29-24). Ez sem használt, Markovics nagyon elkapta a fonalat, újabb nyolc pontjával már 13 volt közte, nagyon kellett Pintér két hárompontosa (38-31). Katona annulálta Völgyi ziccerét, Trammell villanásaival ismét tíz egység lett a differencia – úgy tűnt, kezdte megszokni eleinte jól működő védekezésünket a Kaposvár (43-33). Nem koncentráltak eléggé a mieink, de szerencsére ellenfelünkből is hiányzott a gyilkos ösztön, mi tudtunk kilábalni a gödörből Pápai Máté remeklésével (47-41). Az utolsó perc kaotikusra sikerült, de végül tovább faragtuk a hátrányt, Pintérrel szemben szabálytalankodtak dobás közben, Katona pedig technikaiért dobhatott, 47-44-gyel vonulhattak pihenőre a felek. Bár a házigazdák ezúttal is nagy energiákat mozgósítottak, jó húzásnak bizonyult az újbudaiaktól a zóna, a játékelemet kevésbé ismerő fiatal amerikai irányító, Trammell mindössze 5 pontnál járt, 24 kinti kísérletből csak 6-szor találtak be Markovicsék, a túloldalon a büntetőzés jelentett sokadszor fájó gyenge pontot: 19-ből csupán 10 szabaddobásunk volt pontos.

A harmadik szakaszt is jól kezdtük, Bordács közelről, Kovács és Pápai távolról célzott pontosan, 52-52-nél újra döntetlen állt a táblán. Trammell nem hibázott a büntetővonalról, Bordács feltette Kovács labdáját, fiatal irányítónk könnyű ziccerével pedig már nálunk volt az előny! Megzavarodtak a somogyiak, Antalics eladott labdáját Bordács büntette 2+1-gyel, elöl javított a fiatal center (56-59). Pápai nagyon harcos volt a festékben, Markovics második esélyből válaszolt, Katona szépen játszotta meg Bibert, de a kaposvári 10-es nem hagyta leszakadni övéit. Mindig volt, aki előre lépjen a mieink közül, 60-63 után Pintér tette meg ezt egy távolival és egy büntetővel. Rosics állt a Kaposvár élére, egy ziccer után két hárompontost is beszórt, ezzel egymaga fordította meg az eredményt a negyed hajrájában (68-67).

Sokat számított, ki szerzi az utolsó játékrész első pontjait, Pintér dobhatott kettőt egy ügyes alapvonali bedobást követően, az egyik volt pontos. Markovics nem hibázott a sarokból, Kovács hozta ziccerbe Bordácsot, többször is nagyot védekeztek a műegyetemisták, hamar beütöttek négy csapathibát a zöld-fehér mezesek, Kovács közelijével ismét mi álltunk jobban, ám a túloldalon sajnos sportszerűtlent fújtak nagy kedvvel játszó játékmesterünkre (71-72). Trammell számunkra a legrosszabbkor talált magára, zsinórban öt pontot szerzett, aztán Paár állhatott a vonalra (77-72). Katona dobott elképesztően fontos kettest dudaszóra, Antalics kipontozódott, Pápai beütötte a negyedik hibáját, Kis mindkét szabaddobását elrontotta, egy remek Katona-triplával fordítottunk három és fél perccel a vége előtt! Kovács kettőből egy büntetőt értékesített, Trammell egyenlített, Kis javított a vonalról, de jött egy újabb hatalmas trojka Katonától! Trammell szépen tört be, 0-sunk újabb két tiszta kísérlete kimaradt, Markovics duplájával hárompontos hátrányba kerültünk 22 másodperccel a vége előtt. Pintér és Katona is próbálkozhatott a hosszabbításért, ám sajnos egyikük sem talált be, Markovics zárta le a meccset, hősies küzdelemben maradtunk alul Kaposváron (87-82).

A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/qaRvyggG3k0?si=A5VWXm83EQ8jtP4a .

Bár természetesen csalódottak vagyunk az elszalasztott lehetőség miatt, játékban nagyot léptünk előre az előző fordulóhoz képest a legerősebb ellenfelünk otthonában. A klubunkhoz nem kötődő magyar kosárlabdabarátok közül bizonyára kevesen gondolták, hogy két alapemberünk nélkül az utolsó pillanatig nyílt, remek színvonalú mérkőzést tudunk játszani a KKKK otthonában, de sikerült kizökkenteni ritmusukból a hazaiakat, 41 távolit emeltek rá, de ebből csak tíz volt pontos. Egyrészt nagyon bosszantó, másfelől bíztató, hogy még bőven van kiaknázható potenciál a mieinkben támadásban: 28 büntetőkísérletből 13 kimaradt.

Három kőkemény budapesti mérkőzéssel folytatjuk: jövő szombaton a DEAC-ot fogadjuk a bajnokságban, három nappal később a Kaszások látogatnak a Gabányiba Hepp Kupa-meccsen, november 3-án pedig a BKG vendégei leszünk a városmajori MTK Sportcsarnokban – itt az ideje szurkolóunk segítségével visszatalálni a győztes útra!

NB I. B Piros csoport, alapszakasz, 4. forduló

Kometa Kaposvári KK – Újbuda MAFC (22-22, 25-22, 21-23, 19-15)

Kaposvár: Trammell 19/3, Paár 7/3, Kis R. 12/6 (+11 lepattanó), Markovics 23/6, Antalics 2. Cs.: Rosics 18/12, Puska 4, Völgyi 2, Fehérvári -, Pucz -.

MAFC: Kovács 14/3, Katona 16/9, Vámos 4/3, Bordács 14 (+18 lepattanó), Pápai 16/3. Cs.: Pintér 16/9, Biber 2.

Braniszlav Dzunics: Egy olyan szoros meccset játszottunk, amit a végjátékban tudtunk megnyerni. Így billent a mérleg az egylabdás meccsen, nekünk sikerült győzni. Azt gondolom, hogy a végén a védekezésünk rendben volt. Támadásban az egész meccset rossz ritmusban játszottuk. Kialakítottunk sok üres dobást, amit katasztrofális százalékkal dobtunk. Eddig ez nem volt jellemző ránk, de valószínű, hogy az ellenfél védekezése is tett hozzá ehhez. Azt gondolom, számunkra hasznosabbak az ilyen meccsek, mint a mai. Nem utolsó sorban szeretném ismét megköszönni a szurkolóknak, mert ma is fontos szerepet játszottak a győzelemben.

Lakits András: Gratulálok a Kaposvárnak! Elégedettség nincs bennem. Akkor lennék elégedett, ha nyertünk volna. Büszkeség van bennem, mert a csapat hét emberrel egy nagyon mély alakulat ellen játszott. A találkozó nagy részében betartotta a csapat azt, amire készültünk. Amiatt, ahogy a múlt héten játszottunk, nem érdemeltünk volna győzelmet, a mai játékunk viszont megérdemelt volna egy sikert. Hiszek benne, hogy ha így folytatjuk, akkor ez a mentalitás győzelmeket fog érni. Egy picit ott látom a hibáinkat, hogy sok második esélyt hagytunk a Kaposvárnak és büntetőket hagytunk ki. Ennek ellenére egy ilyen erős gárda ellen meccsben tudtunk maradni, ami a csapat erejét mutatja. A fáradtságnak és a kevés embernek tudom be, hogy átengedtünk 15 támadólepattanót és kihagytunk 13 büntetőt. 75 százalékos büntetőzéssel már nyertünk volna. Ez az 54 százalék borzasztó gyenge. Talán fáradtak a fiúk, hiszen nagyon küzdöttek. Büszke vagyok rájuk, megérdemelték volna a győzelmet, de ha így dolgoznak tovább, biztos vagyok benne, hogy sikert fog hozni.

Antalics Dániel: Gratulálok a MAFC-nak! Tényleg jól játszottak, megszorongattak bennünket. Úgy érzem, a végén tudtunk csapatként játszani, és azt az energiát, amit kértek tőlünk az edzők, azt tudtuk hozni. Így pedig a végjátékban be tudtuk húzni ezt a találkozót.

Katona Bence: Van bennünk elégedettség. Kemény meccsre számítottunk mindenképp, mivel megfogyatkoztunk. Így teljesen új stratégiát kellett felépíteni a héten, amire három napunk volt. Büszke vagyok a csapatra. Itt játszani mindenkinek nehéz lesz, nagyon erős hazai pályán a Kaposvár. 39-40 percig abszolút ki-ki meccset láttam a pályán. Lehet, hogy az döntött, hogy hosszabb volt a hazai kispad, de büszke vagyok a csapatra, amiért mindent megtettünk a pályán.