A nyári szünet, egy szabadnap és egy fóti győzelem, avagy 155 nap után végre ismét tétmérkőzést játszik hazai közönsége előtt az Újbuda MAFC: a nagy rivális, 1-1-gyel álló Vasas Akadémia látogat a Hauszmann Alajos utcába. A hazai bemutatkozás mindig különleges, ahogy a piros-kékek elleni budai derbi is – két ok is van tehát, amiért minden szimpatizánsunknak a Gabányiban a helye szombaton 17:30-tól!

Bár a MAFC ősi riválisa az 1950-es évek óta a Budapesti Honvéd, az elmúlt évtizedben mindössze négy szezonban szerepelt egy osztályban a két gárda, és ezen években is rendre más célokért küzdöttek, egyszer sem volt igazán éles a versenyfutás a piros-fehérekkel. A rekordbajnok hiányában a közelmúltban egy másik fővárosi rivális vette át az aktuális legnagyobb ellenfél szerepét: a Vasas Akadémia. Az elmúlt kilenc idényből immár nyolcadszor bajnoki riválisunk a pasaréti gyökerű klub, többször, mint bármely másik együttes (2018-as A csoportból való kiesésünk óta csak az akadémisták és a Kosok tagjai folyamatosan a Piros csoport mezőnyének klubunkon kívül), ráadásul ezen időszak mérlege is kiegyenlített: 14-12 a mi javunkra. Az élvonal eddigi utolsó fővárosi rangadóit is ez a két csapat vívta, a playoutban is találkoztunk a piros-kékekkel, ott ők győztek, két évvel később piros csoportos negyeddöntőben vágtunk vissza, 2021-ben a mieink, 2023-ban aktuális ellenfelünk bizonyult jobbnak a másodosztály 3. helyéért vívott párharcban. A hazai pálya előnye meghatározó a párosításban, az elmúlt 14 tétmérkőzésből tízszer legyőztük az akadémistákat a Gabányiban, ám legutóbb, tavaly októberben ők örülhettek itt (83-87) – szerencsére nem kellett sokat várni a revansra, februárban többszáz szurkolónk támogatásával bevettük a Sport11-et, ezzel élre álltunk a tabellán (63-77).

A két klub filozófiájában közös pont az állandóság, a Vasasra sem jellemző a sűrű edzőváltás és a tömeges játékosmozgás. Bár a legutóbbi kiírás a nagyszerű, 15-1-es kezdés ellenére nem sikerült a tervek szerint budai riválisunknak, a Cegléd elleni negyeddöntőre elfogytak és végül a 7. helyen zártak, a csapat magja Stephen Arigbabu vezetőedzővel együtt hosszabbított. Négyen távoztak tőlük nyáron: Cseh Botond az élvonalba, Szegedre szerződött, Medve Máté visszavonult, Bagó Martin Óbudán, Filipovic Igor külföldön folytatja pályafutását. Az érkezők listáján két név szerepel. Karosi Gergely a TF színeiben szerzett már meccsnyerő kosarat a Gabányiban, a nagykanizsai nevelésű bedobó két évet az élvonalban is eltöltött az ASE színeiben. A 2004-es születésű irányító, Makkos Dávid Zalaegerszegről tette át a székhelyét a fővárosba. Rajtuk kívül egy általunk jól ismert szakemberrel is megállapodtak: korábbi erőnléti edzőnk, Dian Dániel immár a kamaraerdeiek fizikális felkészítéséért felel.

A Lakits-legénységhez hasonlóan az Arigbabu-tanítványok is rangadóval kezdtek, Nyíregyházán volt jelenésük a nyitófordulóban. Kommáéknak sikerült jobban az első negyed, de a másodikban 19 pontot vertek rájuk a budapestiek, így kézbe vették a mérkőzés irányítását. Már 13 ponttal is vezetett a Vasas, ám a Kék Cápák ellenfelük rengeteg (27) eladott labdáját kihasználva nagy hajrával fordítani tudtak, az utolsó másodpercekben Pleesz Ádám dobhatott a hosszabbításért, de nem talált be (74-72). Első hazai mérkőzésükön már jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak, minden negyedet megnyerve arattak 77-56-os győzelmet a MEAFC ellen a piros-kékek. Az már most látszik, hogy továbbra is kőkemény védekezésük az elsőszámú erényük: a kapott pontok átlagát (65) tekintve csak a Kaposvár jobb náluk egy hajszállal, szerzett labdák (11,5) terén is ott vannak az élmezőnyben. Karosi Gergely mindkét találkozójukon jól játszott, 16 pontot és 5,5 lepattanót átlagol, miközben csapata tripláinak közel felét (6/13) ő dobta. Andrássy Géza remek, 23 pontos, 7 lepattanós teljesítménnyel kezdte a szezont Nyíregyházán, ám múlt szombaton nem lépett pályára. A miskolciak ellen egy 2007-es (!) születésű tehetség, Rosta Péter volt a mezőny legjobbja, a 16 esztendősen már 206 centis magasember a padról beállva 19 ponttal, közte két távolival, 5 lepattanóval és 4 kiharcolt faulttal (20 VAL) jelezte, hogy a mieinknek is figyelniük kell majd rá. Karosi mellett Fekete Viktor, Takács Dávid és Pleesz Ádám volt a kezdőcsapat tagja mindkét alkalommal – ám a Vasas pont arról híres, hogy tényleg bárki képes náluk vezérré előlépni a padról beállva, ahogy azt a múlt héten Rosta tette.

A vasasos kötődésű Bordács Soma a tőle már-már megszokott kiváló palánk alatti játékkal vállalt főszerepet a fóti sikerben. „Szerintem egy jó meccset játszottunk a múlt hétvégén, a harmadik negyedben volt egy kis rövidzárlatunk, ezt ki kellene küszöbölni a folytatásban, de ettől függetlenül összességében elégedett vagyok. Minden Vasas elleni mérkőzést óriási rangadó nekünk. Nagyon rendszerezett kosárlabdát játszanak, ha a megbeszélteket be tudjuk tartani, akkor nyerhetünk. Természetesen nagyon várjuk a hazai debütálást, azt szeretnénk kérni, hogy minél többen gyertek ki!” – üzente szurkolóinknak az utánpótláskorában a Vasasnál is megfordult magasember.

A rájátszás során hosszú évek óta nem látott hangulatú mérkőzéseket rendezhettünk a Gabányiban, nagy élmény volt látni, ahogy meccsről meccsre egyre népesebb, hangosabb és látványosabb tábor buzdította a fiúkat – hatodik emberünknek fontos szerepe volt abban, hogy hajszál híján bajnokok lettünk. Idén próbáljuk meg a szezon kezdetétől hozzátenni az aranyéremhez szükséges kicsi pluszt a lelátón is! Szombaton 17:30-ra töltsük meg a Gabányit és teremtsünk legalább olyan hangulatot, mint tavasszal a Nyíregyháza, a Cegléd vagy a PVSK ellen! Jegyvásárlás elővételben az alábbi linken: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/ujbuda-mafc-2024-25-oes-szezon-budapest-gabanyi-laszlo-sportcsarnok-1445245/performance.html , vagy a helyszínen, ahol szezonbérletet is árusítunk.

Mindenki a Gabányiba! Zúgjon a hajrá, MAFC!