A 2. fordulóig kellett rá várni, de vasárnap 18 órakor végre csapatunk számára is megkezdődik a szezon: a tavalyi 4. helyezett, a jelenlegi kiírást egypontos miskolci győzelemmel kezdő Megyeri Tigrisek otthonában van jelenése az első játéknapon szabadnapos Újbuda MAFC-nak. A lila-fehérek az előző idényben bizonyították, hogy bárkivel képesek felvenni a versenyt a Piros csoportban, jó erőfelmérőnek ígérkezik számunkra a fóti túra.

Történetünk során csak egyszer kaptunk ki a Tigrisektől, igaz, éppen legutóbbi találkozásunk alkalmával: a Hepp Kupa előző kiírásának elődöntőjében a koncentráltabb Lilák 94-85-re legyőzték a sok hibával játszó újbudaiakat áprilisban a BOK Csarnokban – a PVSK elleni döntőben már nem tudtak újabb bravúrt bemutatni, ezzel együtt klubtörténeti sikert értek el a HK-ezüst megszerzésével. Ezt leszámítva négy piros csoportos MAFC-sikerből áll a felek közös történelme, Fóton 96-84-re, majd tavaly októberben 82-63-ra tudtunk nyerni, ez utóbbi összecsapáson a 7-26-ra végződő harmadik negyed döntött, Bordács Soma volt a meccs embere 13 ponttal és 19 lepattanóval, amelyből tízet támadó oldalon szedett le. Három olyan játékos is pályára léphet vasárnap a Phoenix Sportcsarnokban, aki szerepelt már az aktuális ellenfélnél: a klubunktól két szezon után távozó Buzás Bence és a jelentős MAFC-os múltra visszatekintő, a pályára egy év kihagyás után visszatérő Csapai Péter is a lila-fehérekhez igazolt a nyáron, míg jelenlegi csapatunkból Katona Bencének van kétéves, zöld csoportos ezüstéremmel és feljutással fémjelzett fóti múltja.

A már említett kupamenetelés mellett a bajnokságban is történelmet írtak a Tigrisek az előző évadban az elődöntőbe jutással, ráadásul a 4. hely megszerzésének tényénél talán még nagyobb bravúr annak mikéntje: miután viszonylag simán hátrányba kerültek idegenben, győzelmi kényszerben játszva kétszer is megverték az óriási playoff-rutinal felvértezett, pályaelőnyből induló BKG-t, majd – a mieinkhez hasonlóan – végletekig kiélezett csatára kényszerítették az alapszakaszgyőztes PVSK-t – úgy, hogy Luka Markovics a második mérkőzés hajrájában a kiállítás sorsára jutott, így kihagyta a harmadikat, amely James Kinney számára már a negyedik negyed elején véget ért. A holtszezonban mégis nehéz helyzetbe került Surmann Gábor, mert a kosármagyar magasbedobó és az amerikai irányító is a klubváltás mellett döntött, ráadásul bajnokságon belül: Markovics Kaposvárra, Kinney Jászberénybe tért vissza. Rajtuk kívül a Tichov-Tóth-Varga-Ipacs kvartett távozása is érzékenyen érinthette a klubmenedzsert, a rájátszás során legeredményesebb öt fóti kosaras közül csak Juhos Levente hosszabbított szerződést. Pótlásukra heten is érkeztek, az újbudai kötődésű duó mellett az élvonalból, Paksról tette át székhelyét Fótra Gulyás Milán, a Dancsecs-Gémes duó a TF-nek, Vas-Teplán az SKSE-nek intett búcsút a lila-fehérek kedvéért, akik ismét egy hazánkban már jól ismert irányítónak szavaztak bizalmat légiósposzton a korábban Salgótarjánban és Cegléden pattogtató Dominic Herendic személyében.

Őrült mérkőzést nyert meg a nyitányon a Surmann-legénység Miskolcon: a 14. percben már 44-26-ra vezetett a MEAFC, ám a folytatásban ledolgozták hátrányukat és Gulyás 3,2 másodperccel a vége előtt megszerezte a győztes kosarat, Dancsecs dobása után pöcizte vissza a labdát. A 85 fóti pontból 69-et az új érkezők dobtak, de közülük is kiemelkedett az utolsó két vendégdobást elvállaló két játékos: Gulyás Milán 19 ponttal, 5 kiharcolt faulttal, 2 gólpasszal, a padról beálló Dancsecs András 22 egységgel és 11 kiharcolt személyi hibával vezette győzelemre új csapatát. A rutinos center, Juhos Levente dupla-duplával adott tartást övéinek magasposzton, Buzás 9, Csapai 8 pontot tett a közösbe. 25 kinti dobásból csak hetet értékesítettek a Lilák (fognak ennél jobban célozni távolról, abban biztosak lehetünk), figyelemre méltó, hogy 40-29-re elveszítették a lepattanócsatát, ugyanakkor intő jel lehet számunkra, hogy a borzalmas rajt után óriási tartásról tanúbizonyságot téve fordítani tudtak és behúzták az egy labdás végjátékot.

Katona Bence elmondta, szép emlékekkel tér vissza Fótra, de feltett szándéka, hogy győzelemmel távozzon onnan. „Egy héthetes felkészülésen vagyunk túl, amely során sok első osztályú ellenféllel találkoztunk. Több sérülés és betegség hátráltatott minket, gyakran csak kisebb létszámban tudtunk edzeni, de minden problémára megtaláltuk a megoldást, így összességében sikeres, tanulságos alapozáson vagyunk túl. Nagyon várjuk már a fóti bajnoki rajtot, én mindig szívesen térek vissza volt csapatom otthonába. A Megyeri Tigrisek tavaly megmutatták, hogy számolni kell velük, nyáron szerintem még erősödtek is. Úgy érzem, hogy taktikailag rendben leszünk, szélesedett a repertoárunk az előző szezon óta, célunk, hogy felgyorsítsuk a játékot, Brúnó érkezésével erősödtünk a kinti dobások terén. Lendületes, látványos kosárlabdát szeretnénk játszani, mindenképpen győztesként szeretnénk elhagyni a parkettet.”

Vasárnap 18 órától tehát közel öt hónap után játszik újra tétmeccset Lakits András együttese, rövid utazás után nehéznek ígérkező feladat vár ránk, számítunk szurkolóink bíztatására!