Felnőttcsapatunk augusztus 5-én, múlt hétfőn megkezdte a 2024/25-ös szezon előtti alapozást. Bajnoki ezüstérmes együttesünk legtöbb alapembere vezetőedzőnkhöz hasonlóan szerződést hosszabbított, emellett három játékos és új erőnléti edző érkezett hozzánk: Bazsó Brúnó és Vámos Ádám a Duna túlpartjáról, a Honvédból, Dobos Máté pedig Kecskemétről tette át a székhelyét Újbudára, a fiúk fizikális felkészítését immár Kovács Martin irányítja.

Garai Péter elmondta, nem változtak a célkitűzéseink az elmúlt évekhez képest. „Továbbra is két fontos célunk van. Az egyik, hogy a nálunk játszó fiatalokból A-csoportos játékosokat neveljünk a magyar kosárlabdának. A másik, hogy ehhez ne kelljen klubot váltaniuk – szeretnénk a lehető legrövidebb időn belül visszajutni a legmagasabb osztályba.”

Lakits Andrást arról kérdeztük, hogyan látja a Piros-csoport erőviszonyait másfél hónappal a szeptember utolsó hétvégéjén esedékes bajnoki rajt előtt. „Én is úgy gondolom, hogy egyértelműen meg kell céloznunk a feljutást, ennek megfelelően igyekeztünk igazolni is. Már most látható, hogy ezúttal sem lesz könnyű dolgunk, a Kaposvár nagyon nagy erőket mozgósít az azonnali visszajutás érdekében, a Nyíregyházával, a Fóttal és a Vasassal mindenképp számolni kell, a BKG mindig ott szokott lenni az élmezőnyben – úgy látom, hogy jelen pillanatban ezek a csapatok tűnnek a legerősebb ellenfeleinknek, de van egy-két „sötét ló”, akiktől nem tudjuk, mire számíthatunk. Azt gondolom, hogy elsősorban magunkra kell koncentrálnunk, úgy kell felkészülnünk a szezonra, hogy ne kelljen senkitől tartanunk és mindenki ellen tudjuk a saját játékunkat játszani.”

Fiatal, ambiciózus erőnléti edzővel bővült szakmai stábunk. A 25 esztendős Kovács Martin idén végzett a Testnevelési Egyetemen testnevelő-gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanári szakon, egyetemi tanulmányai mellett számos hazai és nemzetközi képzést elvégzett a témában. Több, mint három éve a Honvéd felnőtt férfi vízilabdacsapatának erőnléti edzője, ebben a szerepkörben világ- és olimpiai bajnok sportolókkal is dolgozhatott, emellett a klub utánpótlás-korosztályainak fizikai felkészítésében is részt vesz. „Az A-csoportból is kaptam ajánlatot, de a MAFC-ot választottam, mert óriási kihívásnak tartom, hogy egy másodosztályból az élvonalba feljutni igyekvő csapat szakmai munkáját segíthetem, illetve a játékoskeret és a szakmai stáb is nagyon szimpatikus volt számomra. Egy egész napos fizikai teszttel kezdtük az alapozást, viszonylag jól teljesítettek a fiúk, de még nagy munka vár ránk, hiszen első osztályú és nemzetközi szinteket tűztünk ki célul, ezzel rendkívül magasra tettük a lécet, de meg akarjuk és meg is fogjuk ugrani. Vannak kiváló fizikális képességekkel rendelkező játékosaink, velük szerintem dominálni fogjuk a Piros-csoportot erőnléti szempontból, erre is szeretnénk felépíteni a játékunkat. Ehhez mindenkitől kiemelkedő fizikai teljesítmény kell, az lesz a cél, hogy a fiatalokat és a fizikálisan még kevésbé erős kerettagokat felemeljük arra a szintre, amivel akár az élvonalban is meghatározók lehetnek.”

Bazsó Brúnó személyében tapasztalt, sokoldalú kosarast igazoltunk. Az 1995-ös születésű bedobó a Falco színeiben mutatkozott be az élvonalban, később megfordult Jászberényben és Nyíregyházán is, az előző kiírásban pedig a 26 év után ismét rájátszásba jutó, végül 5. helyezett Honvédot erősítette. Új igazolásunk az alapszakaszban 21 játékperc alatt 2,9 pontot és 2,5 lepattanót átlagolt, a playoffban 2,9 pont, 2,8 lepattanó és 1 gólpassz került a neve mellé mérkőzésenként. A szombathelyi nevelésű, 195 cm magas játékos nyolc évnyi élvonalbeli tapasztalattal, piros-csoportos bajnoki címmel és Hepp Kupa-győzelemmel a tarsolyában a keret egyik legrutinosabb tagja. „A holtszezonban leültem beszélgetni Garai Péterrel, illetve Lakits Andrással, szimpatikus volt, amit felvázoltak, ezért döntöttem úgy, hogy itt fogom folytatni. Úgy gondolom, hogy több poszton bevethető vagyok, sokféle feladatot meg tudok oldani, próbálok mindenben a csapat hasznára lenni, amiben csak tudok.”

Szintén a rekordbajnoktól érkezett Vámos Ádám. A 2003-as születésű, 199 centis magasember pályafutása a Kőbányai Darazsaknál kezdődött, ahonnan három évvel ezelőtt igazolt a Honvédba. Az előző idényben alapembere volt az U20-as bajnokcsapatnak, minden mérkőzésen pályára lépett, az alapszakaszban 17-szer, az országos döntőn mindháromszor kezdőként, a fináléban átlagait (9,6 pont, 4,7 lepattanó, 13 VAL) felülmúlva 12 egységgel és 6 pattanóval (18 VAL) járult hozzá a házigazda, alapszakaszgyőztes NKA Pécs legyőzéséhez, emellett a felnőtt élvonalban is bemutatkozott. „Azért esett a választásom a MAFC-ra, mert közel állt a feljutáshoz és úgy érzem, hogy ismét a másodosztály meghatározó csapata lehet. Szeretnék minél hamarabb beilleszkedni, hogy minél pontosabban tudjuk végrehajtani a játékainkat. Magamról annyit, hogy 4-es poszton játszom, próbálok agresszív lenni védekezésben és támadásban is.”

Nagy változást hozott az idei nyár Dobos Máté számára, hiszen a 2005-ös születésű tehetség teljes eddigi pályafutását Kecskeméten töltötte. A 200 cm magas, korábbi utánpótlás-válogatott center az előző kiírásban meghatározó tagja volt a KTE-NJE országos 7. helyezett U20-as gárdájának, az alapszakaszban 6,5 pontot, 4,2 lepattanót, 0,9 blokkot és 10 VAL-t átlagolt, a nyolcas döntőn meccsenként 5 pontot és 3,7 pattanót jegyzett. „Budapesten kezdem el az egyetemet, ez az elsőszámú oka annak, hogy ideigazoltam. Nagy múltja van már a MAFC-nak a családban, édesapám is itt játszott még a ’90-es években (Dobos László 1991 és 1995 között szerepelt klubunkban, fiához hasonlóan magasposzton – a szerk.). Úgy érzem, hogy leginkább a védekezésemmel fogok tudni hozzájárulni célunk eléréséhez, a feljutáshoz.”

A B-csoport 2024/25-ös kiírásában is érvényben lesz a fiatalszabály, azaz minden mérkőzésen folyamatosan pályán kell lennie csapatonként egy 2004. január 1-én vagy később született játékosnak. Dobos Máté mellett még négy U20-as tagja a nagycsapatnak: továbbra is piros-feketében pattogtat saját nevelésű hátvédünk, a hárompontosairól és remek védekezéséről ismert Pintér Dávid, a tavaly Szombathelyről érkezett Kovács Levente, aki tökéletesen beilleszkedett és a rájátszásban bizonyította, hogy a legforróbb pillanatokban is lehet rá számítani; valamint 2007-es korosztályunk két vezéregyénisége, az előző szezonban három csapatban is helytálló Molnár Tamás és Viola Dávid.

Bár az élvonalból is érdeklődtek iránta, az előttünk álló évadban is az Újbuda MAFC kulcsjátékosa lesz Polgárdy Ádám – elsőszámú irányítónk az elmúlt idény 37 bajnokijából 33-szor legalább tíz pontot szerzett, 18-szor a huszat is megdobta. Szintén fontos szerepet kap a rotációnkban a másodosztály legutóbbi kiírásának egyik legjobb hatodik embere, Katona Bence, aki 39%-os hatékonysággal a legveszélyesebb kinti dobónk volt az alapszakaszban. Immár hatodik idényét kezdheti meg színeinkben az ős-MAFC-os hátvéd, Herló György. Joggal bízhatnak benne szurkolóink, hogy továbbra is acélosak leszünk a palánkok alatt: aláírta új szerződését a tavalyi szezonban a bajnokságban magasan a legtöbb lepattanót begyűjtő, tizenöt dupla-duplát elérő Bordács Soma, amerikai és A-csoportos tapasztalattal felvértezett klasszikus centerünk, Pápai Máté és a MAFC-os nevelésűként U20-as Eb-t megjárt Biber Bende.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ezüstcsapatunk három játékosa, Amorie Archibald, Komma László és Buzás Bence, valamint Dian Dániel erőnléti edző máshol folytatja pályafutását – immár hivatalos, hogy Laci Nyíregyházán, Bence Fóton, Dani pedig a Vasasnál, míg Amorie szintén hazánkban, az NB I. A-ba visszajutott PVSK-nál.

Hajrá, MAFC!