Szombaton egy több mint két hónapos sorozatot indít útjára kadett csapatunk. A nyolcmeccses „utazás” célállomása egyértelműen az országos nyolcas döntő, lehetőség szerint a tabella minél előkelőbb helyét megszerezve. A rájátszás kezdete előtt a csapat vezetőedzőjét, Károly Mátét kértük arra, értékelje egy kicsit a szezon eddigi alakulását és természetesen a további esélyekről is kérdeztük

Kezdjük először a legaktuálisabb témával, hiszen a múlt hétvégén az EYBL második fordulójában voltatok érdekeltek Csehországban. Hogyan értékeled a szerepléseteket?

Ismét nagyon hasznos erőfelmérő volt! Egy meccset nyertünk, hármat elvesztítettünk, de mindegyik szorosabb találkozó volt. Edzői szemmel nézve egy-egy ilyen vereség sokkal hasznosabb, mert jobban rávilágít a gyengeségeinkre, mint egy sokpontos győzelem. 

Aminek nem örültem, hogy ugyanazok a hibák is újra előjöttek, amik már az első fordulóban is megmutatkoztak, vagyis, hogy nem vagyunk elég kemények, keveset ütközünk. Hazai viszonylatban is alacsony szerkezetű a csapatunk, de a nemzetközi mezőnyben még több magas játékossal találkozunk, így a kizárások, ütközések fontossága még jobban kirajzolódik. Ezekben most is sok hibát láttunk, pedig, ha ebben tudunk változni, az azonnal eredményeket hozhat.

Mi az, amiben előrelépést láttatok?

A támadórendszerünk egyértelműen alakul, itt a kulcs a türelem, hogy tényleg végigjátsszunk egy-egy figurát, mert akkor a helyzeteink is megvannak.   

Azt gondolom, hogy ez a második fordulóra arra mindenképpen jó volt, hogy mindenkiben tudatosuljon, mi az, amit mi tudunk és akarunk képviselni a szezon további részében. Ahhoz, hogy sikerrel tudjunk venni az akadályokat a rájátszásban és be tudjuk verekedni magunkat az országos nyolcas döntőbe, tudnunk kell, mi az identitásunk, mi az, amit csinálnunk kell. Nyilván az ellenfeleink is tisztában vannak a gyengeségeinkkel, például a rengeteg eladott labdánkkal, amit csak türelemmel, pontossággal, keménységgel tudjuk kompenzálni. 
Most, az EYBL-en is szembesültek a srácok vele, hogy ezek hogyan működnek, és hogy a védekezésben is kompenzálnunk kell a fizikális és magassági különbségeket, még több keménységgel, megfelelő mennyiségű ütközéssel, üres mozgásokkal. 

Edzői oldalról nézve a vereségek „jótékony” hatása, hogy felszínre hozza a hibákat, játékos szemszögből nézve ugyanakkor a sok vesztes meccs azért nem tesz jót a közösségnek, a játékosok önbizalmának.


Ha sok ilyen van, az nyilván romboló. Most, az EYBL-en nagyon kellett, hogy nyertünk egy meccset, és ne 0-4-es mérleggel zárjunk. A hazai alapszakaszban sok nagyarányú győzelmünk volt, a Play Off-ba 3-3-as mérleggel mentünk be. Ez jó, mert a Honvédot magunk mögött tudtuk tartani, cél, hogy ezt a helyet meg is őrizzük. A csúcs a 4-2-es mérleg lett volna véleményem szerint. Azzal számoltunk, hogy a Rátgéber Akadémiától kétszer kikapunk, a többi meccset pedig tudjuk hozni. Ehhez képest az elején kikaptunk a Zalaegerszegtől, ami váratlan volt, de ma már azt mondom, kellett az a kijózanító pofon ahhoz, hogy aztán itthon elkapjuk a Pécset és nagyarányban verjük a Honvédot. 

Az EYBL selejtezőről sokpontos győzelmekkel jutottunk tovább, az első forduló vereségei megmutatták, hogy mennyire nem vagyunk még készen. A bajnokságban a Dávid Kornél elleni magabiztos sikert követte az egerszegi vereség, ami kellett ahhoz, hogy utána egy extra sorozatot építsünk fel. Egészen december végéig tartott a lendület, szép győzelmekkel. Utána jött egy mélypont. A Honvéd elleni, idegenbeli hatpontos vereség benne volt, nagyon hasonló kaliberű a két csapat, bármelyikünk irányába billenhetett volna a mérleg.

Ami utána történt, az az érdekesebb, hiszen jött egy tét nélküli időszak. A fiúk tudták, hogy akár nyerjük azt a három meccset, akár veszítjük, a rájátszásba mindenképp a 3-3-as mérleget visszük magunkkal. Itt egyértelműen gödörben voltunk, nehezen tudtak a srácok mit kezdeni ezekkel a találkozókkal. A kérdés az, hogy a hullámvölgy mindenképpen jött volna vajon, vagy a tétnélküliség nyomta rá a bélyegét erre az időszakra?

Szerinted melyik történt?

Szerintem mindkettő benne lehetett. Biztos, hogy volt, akinek a fejében ott motoszkált a tétnélküliség – nyilván nem mindenkiében, de ha páran így állnak hozzá, az már elég, hogy az összteljesítményen meglátszódjon. Volt egy Vasas B elleni vereségünk, és bár a másik két találkozót megnyertük, nem olyan minőségű játékkal, amit szerettünk volna látni. Most úgy látom, egyetértésben Ménkű Tibi edzőtársammal, hogy talán nem volt baj az a Vasas B elleni vereség, és a mostani EYBL pofonok sem, mert úgy tűnik, hogy a csapat összességében ismét elindult felfelé. 

Azt is hozzá kell tenni, hogy ebben a januári időszakban más edzésmunkát is végeztettünk a csapattal. Nem időzítettünk formát, ellenben a kondicionális munka nagyobb hangsúlyt kapott. Ez törvényszerűen csökkenti a teljesítményt. Most megint más irányt kell majd vennünk, hogy újra javuló formát mutasson a csapat. Ezek tudatos döntések, hozzá tartoznak a szezon felépítéséhez.

Ti nyilván tisztában vagytok ezekkel az összefüggésekkel, tudjátok, hogy mit miért tesztek és annak mi lesz a következménye. Mennyire tudják ezt a játékosok, és mennyire kell nekik ezzel foglalkozni?

Ez egy összetett kérdés. Az egyik oldalon fontos, hogy megerősítsed a gyerekben, hogy azért nem megy mondjuk a dobás, mert más terhelést kapott azon a héten. Ugyanakkor azt is tudatosítanod kell benne, hogy ezt tudja kompenzálni, és ne kibúvókat keressen a rossz teljesítményére. 

Mennyire bíznak egyébként vakon a játékosok bennetek egy ilyen „rázósabb” időszakban? A sikert nyilván könnyű megélni, az igazi próbatételek a nehezebb időszakokban jönnek.

Ebben is volt egy hullámvölgy, ami egyértelműen összekapcsolódott a félévi hajtás időszakával. Ezen most túl vannak, és mi is hangsúlyozzuk nekik, hogy most már újra itt van a bizonyítás ideje. Alapvetően kérdés nélkül teszik a dolgukat, ha kétség merül fel, igyekszünk a helyén kezelni. 

Azt mondtad, hogy úgy érzed, elindult felfelé a csapat. Ezt miből tudod leszűrni?

Látok rengeteg tudatosulást, ami nagyon jó 16 éves korban. Korábbi edzői tapasztalataim alapján ez nem feltétlenül jellemző erre a korosztályra, éppen ezért jó azt látni, hogy itt már többekben ott van ez a tudatosság. Csapatfejlődést mindenképpen érzékelek, taktikában, technikában, fizikálisan egyaránt.

Ha visszagondolsz az augusztusi alapozás kezdetén kitűzött célokra, akkor ott tartotok most, ahol terveztétek?

Nagyjából igen. Eredmények tekintetében egyértelműen. Tibivel egyetértésben azt látom, hogy jó az út, amin járunk. A következő időszak egyértelmű meghatározója az lesz, hogy miként fejezzük be a rájátszás nyolc mérkőzését.

Milyen célokkal vágtok neki a Play Off-nak?

Az most már alapvető célkitűzés, hogy a hetedik-nyolcadik helyen nem végezhetünk. A hatodik már döntőt érő helyezés, de azért én ezt egy másik megvilágításból közelíteném meg. Három csapat kiemelkedik ebből a nyolcas csoportból: a Vasas, az NKA Pécs és a Sopron. Ők azért a mezőny előtt járnak. Az országos döntő új lebonyolításában nagy jelentősége van annak, hogy a rájátszást hol zárjuk. Ha nem tudunk előrébb végezni a hatodik helynél, akkor ugye a harmadik helyzettel játszunk majd a négy közé jutásért, ez pedig a papírforma szerint a fent említett három csapat valamelyike lesz. Az lenne a cél, hogy sikerüljön a negyedik-ötödik helyen zárni, mert akkor számunkra reálisan verhető ellenféllel találkoznánk a döntőben. 

Számolgattok?

Nyilván vannak forgatókönyvek a fejünkben, de ezekkel nem szeretnénk extra terhet tenni a játékosok vállára egyetlen találkozó előtt sem. Ismerjük az ellenfeleket, tudjuk, hogy ki mire lehet képes, és azzal is tisztában vagyunk, hogy nekünk mire van szükségünk ahhoz, hogy odaérjünk a negyedik-ötödik hely valamelyikére. Persze az is meg fogja határozni az esélyeinket, hogy milyen összeállításban tudunk pályára lépni. A szezon ezen szakaszában már bizony a rehabilitációs stábnak is komoly szerepe van. Az elmúlt időszak éppen ezért arra is hasznos volt, hogy lássuk, ha bizonyos láncszemek kiesnek a gépezetből, akkor kik tudnak előrébb lépni, átvenni a megüresedett szerepeket. Jó volt látni azt, hogy adott mérkőzéseken eddig kevesebbet játszók is komoly értéket tudtak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. 

Azt mondhatjuk összegezve, hogy a nyolcba jutásotok reálisan nézve nem forog veszélyben. 

Alapvetően azt gondolom, ha nagy meglepetések nem történnek, akkor a jelenlegi negyedik helyről nekünk már el kell érni a nyolcas döntőt. Nagyon közel vagyunk, a valódi kihívást abban látom, hogy tudjunk olyan eredményt hozni a rájátszásban, ami esélyt teremt egy jó szereplésre az országos döntőben. Leginkább viszont azt szeretném, hogy a sérültjeink mihamarabb térjenek vissza, és maradjon töretlen a játékosok egyéni fejlődés a szezon végéig.

EYBL, 2. forduló, Pardubice (Csehország), 2023. február 17.-20.

IBAM – MAFC 87-72 (21-24, 22-18, 24-9, 20-21)

MAFC: Viola 14, Lestyák 2, Halász, Molnár 24/12, Müller 7/3. Cs: Gyenes, Deme 3/3, Biber 14, Mattányi 4, Szijártó 2, Szilágyi 2, Upor.

Tundja Yambol – MAFC  80-60 (10-9, 37-15, 13-16, 20-20)

MAFC: Viola 15, Halász 4, Mattányi 6, Molnár 19/6, Müller. Cs: Gyenes 4, Deme, Biber 4, Szijártó 2, Szilágyi 4, Turcsányi 2, Upor.

MAFC – BUBA Basketball 76-91 (20-30, 14-20, 18-25, 24-16)

MAFC: Gyenes 7, Viola 13, Mattányi 5/3, Molnár 6/6, Müller 6. Cs: Deme 2, Halász 2, Biber 8, Szijártó 4, Szilágyi 10, Turcsányi 9/3, Upor 4.

Admirals – MAFC 55-71 (14-18, 17-19, 12-17, 12-17)

MAFC: Viola 9, Biber, Lestyák 2, Molnár 20/15, Szilágyi 14. Cs: Gyenes, Deme 2, Halász 3, Mattányi 5/3, Szijártó 6, Turcsányi 2, Upor 8/6. 

A kadett A csapat mérkőzései a rájátszásban

2023. február 25., 16.00   MAFC/A – Soproni SI KA SKC/A  (Menyecske Aréna)

2023. március 4., 12.30    Vasas Akadémia/A – MAFC/A  (Vasas Pasaréti Sportcentrum)

2023. március 11., 16.00  MAFC/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A  (Menyecske Aréna)

2023. március 18., 11.00  DEAC KA U16/A – MAFC/A   (Debrecen, Tóth Árpád Gimnázium)

2023. március 25., 15.30  Soproni SI KA SKC/A – MAFC/A   (Sopron, Krasznai Ferenc Egyetemi Sportcsarnok)

2023. április 15., 16.00  MAFC/A – Vasas Akadémia/A  (Menyecske Aréna)

2023. április 22., 15.00  Zsíros Akadémia Kőbánya/A – MAFC/A  (Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok)

2023. május 6., 16.00  MAFC/A – DEAC KA U16/A  (Menyecske Aréna)

Fotók: EYBL Facebook oldal