Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi rájátszás, 1. mérkőzés

BME-MAFC- Mosonmagyaróvár UNI-Győr 76-79 (13-19; 16-18; 22-24; 25-18)

Budapest, Camugo, 50 néző, V.: Hervay Tibor, Novák Bence

BME-MAFC: Vargovics 0, POLLÁK 23/9, Láng-Miticzky 0, Pásztor 2, Tóth 8 Csere: ROZS 25, Kósa 3, KOFLANOVICS 9/9, Schaul -, Horváth -, Kódor 6, Bartha nj. Edző: Weisz-Tiba Klára

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: KÁMÁN 17/6, BAKON 12/6, GEIGER 12, KÁMÁN K. 8, Hágen 8 Csere: GOSZTOLA 14/3, Garancz 5, Szabó 3/3, Jakab-Varga T.-Varga Z.-Piukovits nj. Edző: Laky Tibor 

A rájátszás első mérkőzése a tétnek megfelelően sok kapkodással kezdődött mindkét oldalon. Bár az első kosarat a hazai csapat dobta, mégis a vendégek nyugodtak meg előbb, és szereztek 7 pontos előnyt Bakon Csanád (12/ pont, 2 lepattanó, 2 kiharcolt fault, 2 gólpassz), és Kámán Kristóf (8 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz 4-4 kiharcolt fault-gólpassz) jóvoltából. A BME-MAFC csapatából 7 percig csak Pollák Árpád (23/9 pont, 5-5-5 lepatanó-kiharcolt fault-szerett labda) jelentett veszélyt a gyűrűre, s ez bizony rányomta a bélyegét a hazaiak játékára, mely egyre kapkodóbb, és idegesebb lett. Rozs Máté (25 pont, 14 lepattanó, 3-3 kiharcolt fault-gólpassz) becserélése hozott némi változást pontgyártásban. 

A második negyedben a Pollák-Rozs duó cipelte a hátán az igencsak nyöszörgősen döcögő BME-MAFC szekeret, majd beköszönt egy rendkívül értékes triplával Koflanovics Kristóf (9/9 pont, 6 gólpassz), akinek támadójátéka ezen a meccsen is higgadtságot hozott a pályára. A Mosonmagyaróvár közben nagyjából végigcserélte játékosait, és aki pályára lépett fontos kosarat dobott. Geiger Bálint (12 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) látványos 1-1-ei néha kellemetlen helyzetbe hozták az általában stabil hazai védelmet. A mosonmagyaróvári srácok óriási lelkesedésének köszönhetően állandósulni látszott a 8-10 pontos vendég előny.

 A harmadik negyedben hasonlóan folytatódtak a dolgok. Hazai oldalon az első 6 percben nagyon kevés kosár esett. Egy kivételtől eltekintve megint Pollák vállalta a vezér szerepét. Rendkívül fontos volt ebben az időszakban Pásztor Mátyás védekezésben, és palánk alatt végzett munkája. Míg a másik oldalon mindenki bele tudott tenni a közösbe pontok tekintetében is. A karmester, Kámán Bálint (17/6 pont, 9 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 10 eladott labda) amellett, hogy nagyon ponterős volt, szépen hozta helyzetbe társait is. Mellette Gosztola Gábor (14/3 pont, 5 lepattanó, 3 kiharcolt fault) volt elemében.

Aztán jött egy Koflanovics tripla, majd pályára lépett a hazaiaknál az eddig kevés lehetőséghez jutó Kódor Tamás, és új alapokra helyezte a BME-MAFC támadójátékát. Komoly fejtörést okozott a mosonmagyaróváriaknak a 2 méter fölötti játékos megfogása. A különbség ugyan még mindig 10 pont volt, a játék képe azonban némileg változni látszott.

A negyedik negyed Hágen lelkes játékával indult vendég részről, majd újabb a világ végéről eldobott Koflanovics triplával folytatódott hazai oldalról. Kemény játék, rengeteg fault volt mindkét csapat számláján. Egy kis ideig felváltva estek a kosarak, vagyis inkább büntetők, majd Rozs Máté percek következtek. A BME-MAFC kiválósága egymaga termelt 8 pontot 2 perc alatt ébresztőt fújva a hazai csapatnak. Pollák büntetőivel együtt sikerült is 6 pontra felzárkózni, de Gosztola újra, és újra borsot tört a hazaiak orra alá. Így ugyan nagyon közel kapaszkodott a BME-MAFC gárdája, de meccset nyerni végül nem tudott.

Weisz-Tiba Klára: A mosonmagyaróvári csapatot rajtunk kívül eddig egyetlen csapat tudta 80 pont alatt tartani. Ez nagy dolog, de ma kevés volt a győzelemhez. Rengeteg olyan hibát vétettünk, ami a rájátszásban már nem fér bele. A következő lépésnek azt szeretnénk, ami szintén nagyon kevés, mindössze 2 csapatnak sikerült idén, mégpedig legyőzni őket. Jó, hogy ilyen közel tudtunk jönni a végére, így a folytatás teljesen nyílt. Meglátjuk mennyit tudunk előrelépni egy hét alatt, és ez mire lesz elég idegenben.

Laky Tibor: Várható volt, hogy a 4 közé jutásért már éles mérkőzések lesznek. Gyakorlatilag azt kaptuk, amire számítottunk. Mindkét csapatnak gratulálok a teljesítményéhez. Továbbra is fenntartom, hogy ez a bajnokság ennél azért többet érdemelne, mint amit mi kapunk folyamatosan. Találkozunk a visszavágón!