MAFC-Nagykőrös beharangozó egy szurkoló szemszögéből

Március 27-én, vasárnap 18:00-tól a Nagykőrös elleni hazaival zárja csapatunk a bajnokság első szakaszát. A mieink a 6. vagy a 7. helyen zárják a pontvadászatot, így tovább küzdhetnek az érmekért, míg a Sólymok a legutóbbi fordulóban biztosították Piros csoport-tagságukat, a 10. helyről kezdik majd az alsóházi rájátszást.

A nagykőrösi férfi kosárlabdasport több évtizedes múltra tekinthet vissza, igaz, ez több klub történelméből tevődik össze. A nevét gyakran változtató kőrösi klub  1992 és 1997 között az NB I./A-ban is eltöltött öt szezont, a Falco szurkolótábora pedig saját bevallásuk szerint a kőrösi vendégdrukkereknek köszönhetően állt össze először (valahogy a ’90-es évek elején, talán még B csoportos bajnokin). Vasárnapi ellenfelünket, a Nagykőrösi Sólymok KE-t 2009-ben alapították, 2016 óta szerepelnek a második vonalban. Bár egyszer a negyeddöntőbe is bekerültek, alapvetően kis költségvetésű, szívből játszó, amatőr-félprofi hátterű klubról van szó, céljuk többnyire a biztos bennmaradás. Idén sem volt ez másként, bár egy ideig fej-fej mellett haladtak a MAFC-cal, múlt vasárnapig izgulniuk kellett. Ekkor az üldöző PVSK-t fogadták és nagy hátrányból felállva 78-68-as győzelemmel lefoglalták helyüket a ’22/23-as Piros csoport mezőnyében.

A Sólymoknál csak magyar, jelentős számban saját nevelésű játékosok szerepelnek. Játékuk spontán, felszabadult, figurák helyett örömkosárlabdát játszanak. Vezérük a 16,2 pontot átlagoló Lakosa Ákos, Mester az elsőszámú fiataljuk. Kovács Sándor vezetőedző centerposzton rendszerint az egykor még az  A csoportos MAFC-ot erősítő Timkót jelöli a kezdőbe. Hét játékosuk is eléri vagy megközelíti a kétszámjegyű pontátlagot.

A kőrösi piros-feketék számára jól indult a bajnokság, az őszi idényben több bravúrt is elértek: legyőzték a pécsi NKA-t, túlórára kényszerítették a Honvédot. A 2022-es év kevesebb örömöt hozott eddig számukra, de a Baja-Pápa-TF-PVSK négyes idei legyőzése elegendőnek bizonyult az első tízben maradáshoz. A legutóbbi fordulóban a végére hagyták a döntést, a ki-ki meccs háromnegyedében a vendég pécsiek domináltak. A baranyaiak a 31. percben már 13-mal is vezettek, de a Nagykőrös egy 19-0-s végjátékkal megfordította a derbit. Nem volt igazán kiemelkedő teljesítmény hazai oldalon, Fehér, Lakosa, Molnár Miklós és Mester voltak a legeredményesebbek.

25-30 évvel ezelőtt még élvonalbeli találkozókat is játszott Nagykőrösön a MAFC, de a Sólymokkal közös történelmünkben is találunk drámai csatákat. 2019 őszén a Nagykőrös hazai pályán hajszálnyira volt a bravúrtól: az utolsó másodpercekben döntetlennél büntetőt dobhatott a kőrösi Molnár, de ez kimaradt, a lepattanóból pedig Richmond buzzer középtávolit dobott. 2020 januárjában a Gabányiban feszültek egymásnak a felek, foghíjas csapatunk többnyire csak futott az eredmény után. Az utolsó perc kezdetén még hárommal mentek a Sólymok, de Polgárdy és Csapai is ziccerből talált be, így mi örülhettünk. Nem úgy, mint 2021 utolsó meccsén: a JKSE elleni vereség sokkjából még csak éledező csapatunk a 3. negyedben teljesen lefagyott, Garai Pétert kiállították, a vége pedig sima, 88-66-os hazai győzelem lett. A MAFC-ot több ízben is erősítő Lakosa Zsolt kőrösi nevelés, édesapja és fivére vasárnap is ott lesz a Gabányiban a vendégeknél.

A kőrösiek ezúttal várhatóan a szokottnál is felszabadultabban fognak játszani, de a mieinknek sincs semmi okuk a görcsösségre. Nyílt sisakos, jó mérkőzésre van kilátás, ugyanakkor meglepetés lenne, ha megszakadna a hazai veretlenségünk. Egy darabig ez lesz az utolsó hétvégi MAFC-meccs a Gabányiban, használjuk ki a lehetőséget vasárnap 18:00-tól. Hajrá, MAFC!