Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Férfi, Keleti csoport, 15. forduló

BME-MAFC- DEAC 67-55 (19-14; 13-12; 12-20; 23-9)

Budapest, Tüskecsarnok

BME-MAFC: Vantal -, LÁNG-MITICZKY 10/6, BÓR 12/12, ROZS 25/6, SZÁNTÓ 10 Csere: Pásztor 2, VARGOVICS 6, Svéda 2, Horváth M. -, Kósa nj. 

DEAC: Pollák 10, Sólyom-Sipos -, GÁSPÁR 16/6, Fábián 6 Csere: CSOMOR 19/9, Velkey -, Czermann 4.

Az első pillanattól szikrázóan kemény ütközet kerekedett. Nagyjából hasonló formájú csapatok találkoztak, így mindenkinek megvolt a „maga párja”. Egyik csapat sem tudott magassági-, vagy erőfölényt kialakítani egyik poszton sem. Ennek megfelelően a kosarak is felváltva hullottak, egyik csapat sem tudott igazán komoly előnyre szert tenni. Hazai oldalon ismét Rozs Máté(25/6 pont, 13 lepattanó, 31 VAL) ragadta magához a vezérszerepet. Vele szemben Gáspár Mátyás (16/6 pont, 15 lepattanó, 18 VAL) cipelte hátán a vendégeket.

Aztán jöttek a Bór-Láng-Miticzky triplák, majd a Szántó Levi (10 pont, 16 lepattanó, 10 blokk) féle légierő, és a félidő végére bajban volt a Debrecen. Ehhez társult még Pásztor, és Vargovics jól sikerült beszállása. Utóbbi rendesen megkeserítette a vendégek klasszis irányítója, Pollák Balázs életét.

Az egész első félidőben a védekezés, és a kikényszerített hibák játszottak nagyobb szerepet. Mind a hazai, mind a vendégcsapat lövő erejét ismerve a 32-26-os félidei eredmény igen meglepő, és egyben sokat mondó a védekezés színvonalát illetően.

A második félidő elején a DEAC játékosok koncentráltak jobban. Látszott, hogy sikerült rendet tenni a fejekben mesterüknek. Bór Milán villant többször is hazai oldalon, de a Gáspár-Csomor duó révén mindig volt válasz. A 30. percben át is vették a vezetést a debreceniek a fáradni látszó hazaiaktól. Ekkor a BME-MAFC volt némileg bajban. Így időkérés következett. Elég volt a gyors pihenő, és megbeszélés, mert a műszakisok viszonylag hamar visszafordították javukra az állást. Rozs mellé felzárkóztak pontgyártásban a többiek. Vargovics szemtelen kis dobásai az őrületben kergették a védőket. A másik oldalon Gáspár mellé Csomor Péter (19/9 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda) jó dobóteljesítménye társult, illetve Pollák Balázs is be-be talált fontos pillanatokban.

Az utolsó negyed elején még nyitott volt a találkozó kimenetele, de a Rozs-Szántó-Láng-Miticzky trió nem engedett a szorításból, így a DEAC meglepetésre csak 4 pontot hozott össze a záró etapban.

Weisz-Tiba Klára: Ebben a szezonban eddig most voltunk leginkább „csapat”. Nagyon szerettünk volna visszavágni a Debrecenben elszenvedett vereségért. Azt gondolom sikerült. Hab a tortán, hogy kicsit megbolondítottuk a rangsort, így még mindenkinek igyekeznie kell a megálmodott helyezéséért. Gyönyörű ez a sport!

Tankó István: Kemény, és szoros mérkőzésen maradtunk ma alul, a BME kihasználta pocsék dobóformánkat. A vezetést ugyan átvettük, de felemésztett minket. Gratulálok Nekik! Több fronton sűrű program vár ránk, szeretnénk már nem botlani az alapszakasz végéig.