Komoly szakmai sikert ért el akadémiánk U12-es edzője, Vittay-Hajnik Ambrus, aki az MKOSZ pályázatát megnyerve nyáron megkezdi a Fiba Europe Coaching Certificate képzését. Mindeközben a junior együttesünket irányító Lakits András és az U13-as csapatot vezető Világos András a szövetség Coach Study Visit Programjában vehet részt

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége még február elején hirdetett pályázatot a FIBA Europe által kiírt nemzetközi edzőtovábbképzésen – FIBA Europe Coaching Certificate (FECC) – való részvételre. A program minden második évben indul, a részvétel lehetősége pedig minden alkalommal megmozgatja a hazai utánpótlásedzői társadalmat, az összes kiemelt akadémia, és neves szakmai műhely edzői jelentkeznek a több fordulós felvételi procedúrára, melyet büszkeségünkre idén egy MAFC-os edző nyert meg. 

A FECC program az utánpótlás-nevelésben dolgozó fiatal edzőkre, szakemberekre fókuszál, azokra, akik jelenleg is és a jövőben is az utánpótlás korú játékosokkal kívánnak foglalkozni. A 2021-ben induló program három továbbképzése 2021, 2022 és 2023 nyarán lesz lebonyolítva az U16-os, az U18-as és az U20-as férfi „A” divíziós Európa-bajnokságokkal párhuzamosan, azoknak utolsó hetében. A résztvevők így végigkísérhetnek egy-egy korosztályt és képet kaphatnak azok fejlődéséről. Az első továbbképzőt a FIBA Europe a 2021. augusztus 13-21. között Szkopjéban (Észak-Macedónia) megrendezendő U16-os férfi „A” divíziós Európa-bajnokság alatt rendezi.

Az Európa legnívósabb utánpótlás edzőtovábbképzéseként számon tartott programba csak a nemzetközi szövetségek delegálhatnak résztvevőket, kétévente 1-3 főt, ám garantált helye minden esetben csak az első helyezettnek van. U12-es csapatunk edzője, Vittay-Hajnik Ambrus elhivatottságát mutatja, hogy nem először jelentkezett a továbbképzésre, és két korábbi harmadik hely után ezúttal bizonyosan résztvevője lehet a 3 éves képzésnek. A végzettsége megszerzésével olyan edzőkhöz csatlakozhat majd, mint a Kecskemét vezetőedzője, Váradi Kornél, a jelenleg a Honvéd Akadémiáján dolgozó Sabáli Balázs, vagy női vonalon a Szekszárd mestere, Djokics Zseljko. 

„Borzasztóan örülök neki, hogy ezúttal sikerült első helyen végeznem az igen kemény felvételi procedúra során. Egyértelmű célom, hogy a sportágon belül a lehető legmagasabb képesítést szerezzem meg. A miénk egy tudás- és képesítésalapú generáció, ráadásul az elmúlt időszakban iszonyú sokat fejlődött a kosárlabda-sportág, szeretnék én is lépést tartani ezzel a változással. Ami miatt többedszerre is nekifutottam a felvételinek, az az, hogy bár sok kosárlabda továbbképzés indul szerte a világban, az utánpótlásnevelésre nagyon kevés fektet valódi hangsúlyt, itt viszont pont az van a tematika fókuszában, hogy minél hatékonyabb legyél ilyen korú játékosokkal. Mint akadémiai nevelőedző, nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatosan bővítsem az eddigi tapasztalataimat, lexikális és szakmai tudásomat, és megismerhessem a FIBA által megalkotott képzési tervet. A tervek szerint mire a FECC képzés végére érek, az egyetemi mesterszakjaimat is befejezem, így 30 évesen már azzal a magabiztossággal folytathatom a szakmát, hogy hazai és nemzetközi tudással is fel vagyok vértezve”– nyilatkozta honlapunknak Vittay-Hajnik Ambrus, aki valóban kifejezetten aktívan igyekszik minél szélesebb körben bővíteni tudását. Januárban fejezett be egy hat hónapos spanyol továbbképzést, nemrég pedig felvételt nyert a Euroleague Head Coaches Board által, a Belgrádi Sporttudományi Egyetemmel közösen indított 8 hónapos képzésre, melynek keretében heti 3 angol nyelvű online előadáson vesz részt, az anatómiától és az élettantól kezdve a technikai és taktikai tudás bővítését célzó előadásokig. 

U18-as együttesünk vezetőedzője, Lakits András, valamint az U13-as csapatunkat vezető Világos András a 2016-ban útjára indított Coach Study Visit Programban (CSVP) vehetnek részt. Ennek az edzőképzési programnak a lényege, hogy fiatal edzők lehetőséget kapnak külföldre utazni, nagyobb egyesületeket, akadémiákat meglátogatni, hogy betekintést nyerjenek az adott klub felépítésébe, szakmai munkájába, és ezáltal minél több tapasztalatot gyűjtsenek, amit kamatoztatni tudnak az itthoni munkájuk során is. Bár a jelenlegi, világjárvány okozta helyzet megnehezíti az ilyen jellegű utazások és látogatások lebonyolítását, mindenki bízik abban, hogy a nyáron reális lehetőség nyílik rá, hogy megoldható legyen a külföldi tanulmányút. 

„A női szövetségi kapitány, utánpótlás-szakágvezető Székely Norbert javaslat engem a programban való részvételre. Meglepett a lehetőség, de természetesen nagyon örültem neki, hogy bekerültem. Az első előadás már lezajlott, ami nagyon érdekes volt, ebben nekem szerepem még nem volt, csak megfigyeltem. Nagyon jó lenne, ha nyárra megnyílna az utazás lehetősége, ennek a programnak ugyanis ez az egyik legfontosabb eleme. Mindenképpen szeretnék megismerni más kosárlabda-kultúrákat, belátást nyerni neves külföldi akadémiák munkamoráljába, lehetőségeibe” – nyilatkozta honlapunknak Világos András. 

Hasonlóan vélekedett a juniorjaink szakmai munkáját irányító Lakits András is. „Azt gondolom, minden lehetőséget érdemes megragadni, amivel az ember fejlődhet, a szakmájában előbbre léphet, újat tanulhat. Ebben a programban az a jó, hogy általa valóban más kosárlabda-felfogást, egy új játékkultúrát ismerhetünk meg, és ezeket ötvözve a saját elképzeléseinkkel, a lehető legtöbbet adhatjuk át a játékosainknak. Mi edzőként, szakemberként válunk többé, a játékosaink pedig a pályán igazolhatják vissza ugyanezt.”

Fotók: Tökölyi Csaba, Girgász Péter