Elvesztettük az élvonalbeli tagságunkat

16 május 2018 Szerző:  MAFC
Fotók: Girgász Péter

Hiába küzdöttünk erőn felül a végsőkig, a hosszabbítás végjátékában beszórt extra hármassal a Sopron nyerte a playout második mérkőzését és ezzel együtt a párharcot is

 

Budapest MAFC – Sopron KC 92-95, h.u. (23-18, 19-16, 16-22, 23-25, 11-14)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
V.: Cziffra C., Györffy P. A., Ádám J. (Fekete L.)

MAFC: HOT 21/9, Fodor 14/3, MCCRAY 32/6, Dukics 14/12, Cvetkovics 5/3. Csere: LAKITS 4, Peringer 2, Lakosa -, Misek -.

SKC: PARKER 21/9, Mészáros 10, El-Amin 13, HENDERSON 22, WATKINS 23. Csere: Duvnjak 6, Tóth G. -, Takács N. -.

 

A furcsa hétközi időpont ellenére mind a hazai és mind a vendégszurkolók szép számmal jöttek az osztályozó második mérkőzésére, közel teltház előtt kezdődhetett a számunkra élet-halál ütközet.

Jól indult MAFC - os szempontból a találkozó, Toney labdaszerzésből ziccerezett, Marci pedig szépen találta meg Amint egy kinti dobásra, önbizalommal és nagy akarattal adtuk meg a derbi alaphangját. A túloldalon is bekezdtek a légiósok, Parker tempóból El-Amin közelről dobott kosarat és Watkins hamar tudtunkra adta, hogy lepattanózásban ma is nagyot szeretne alkotni (5 - 7). 

A mi magasemberünk, Duka is hű volt saját játékstílusához, gyorsan be is rámolt egy triplát. Fej-fej mellett haladtunk, alapvetően kifejezetten színvonalas, frappáns megoldásokat mutattak be a csapatok, egy betévedő szurkoló nem biztos, hogy meg tudta volna állapítani, hogy ez a két együttes végzett az első osztály utolsó helyein. Amin második trojkájával és Marci kettesével jutottunk lélegzetvételnyi előnyhöz, Sabáli Balázs azonnal idő kért (14 - 10).

Mészáros és El-Amin hamar egalizáltak, de montenegrói irányítónk, Hot bizony tarthatatlannak bizonyult: a következő 9 egységünkben főszerepet vállalt és remek "all-around" játékával előnnyel fejeztük be az első játékrészt (23 - 18).

Peringer jól szállt be a mérkőzésbe, keményen dolgozott a palánk alatt, így másik centerünk, Nebojsa Dukics többet tudott kint mozogni. Meg is lett ennek az eredménye, Duka hármast vágott, Balázs zsákolt egyett, megint esélyünk nyílt egy kicsit ellépni (28 - 22).

Ráadásul Henderson és a Sopron meg is tette azt a szívességet, hogy könnyű helyzetben több hibát is elkövettek, de nem tudtunk élni a lehetőséggel, ugyanis mi sem tudtunk betalálni, még büntetőkből sem. A két percig tartó kosárínséget Garai Péter unta meg és magához rendelte a csapatát. Jól sikerült a megbeszélés, Duka harmadszor is eredményes volt a 6.75 - ön túlról (31 - 23).

Tiszavirág életű volt a fellobbanás, támadásban továbbra is akadoztunk és a fiatal Mészáros vezette vendégek egy 8-0-ás rohammal kiegyenlítették a küzdelmet. Toney a legjobbkor süllyesztett el egy távolit, de Watkins centerezését nem tudtuk megakadályozni. Az addigi gyenge lepattanózásunk hirtelen feljavult, több kosarat is tudtunk szerezni második esélyből és a mismatch szituációkat kiválóan kihasználó McCray pontjaival újfent sikerült elhúznunk (41 - 33).

Az utolsó percben még mind a két szakvezető egyszer időt kért, de nem igazán sültek a figurák, így maradt a fór nálunk a nagyszünetre (42 - 34).

A második félidőre a Sopron érkezett meg kicsit élesebben, nagyon agresszívan támadták a gyűrűt mind rátörésekből, mind pedig alsó posztos játékokból. Watkins és Parker vitték ebben a prímet, a mi oldalunkon most viszont nem akadt egyértelmű vezér, így szép lassan a nyakunkra kúszott az SKC (50 - 49).

Egy indítással át is vették a vezetést, ám Fodor Marci 2+1-es játéka mégis vendég időkérést eredményezett. Henderson a sokadik soproni támadólepattanót gyűjtötte be, de csak egy pontot tudott összeszedni az akcióból. Amin ugyanakkor szépen olvasta a 2-2 és jó ütemű rátörésével ziccert dobott. Dukics kétszer volt eredményes a vonalról, Parker ellenben egyszer sem, megint nálunk volt a helyzeti előny (57 - 52).

A következő támadásban négyszer (!) szedtük vissza a támadólepattanót, de ezúttal ennek is csak egyetlen pont volt a jutalma. Bandi remek védekezéseinek köszönhetően még két labdánk volt, hogy komolyabb, akár kétszámjegyű fórt építsünk, de Duka elpuskázta a ziccereket. Törvényszerű volt, hogy ezt nem ússzuk meg büntetlenül, két Watkins támadólepattanó nyomán rögtön újra a szorítóban találtuk magunkat (58 - 56).

Fodor - McCray összjátékkal indult a záró(nak hitt) etap, de a palánk alatti karcsú védelmünket többedjére büntette meg Watkins. Gyakorlatilag ismétlődött a történelem, nálunk az előbb említett tandem szállított újabb pontokat, míg a kék mezesek tengerentúli centere második esélyből hozott gól plusz jót. Parker hármasára felrobbant az amúgy sem halk vendégtábor, hárompontos SKC vezetésnél Garai mester lépett az asztalhoz (63 - 66).

Elsőre nem sikerült elállítani a vérzést, El-Amin labdaszerzéséből Henderson robogott végig, de aztán valami megmozdult nálunk. Bandi befutásból szerzett könnyed ziccert és bár erre még Henderson válaszolni tudott, utána Dukának és Aminnak is elsült a keze, visszavettük a kormányt (71 - 70).

Innentől kezdve kéz a kézben haladtunk tovább, McCray büntetőit Parker sarokhármas követte, egyenlő. Amerikai erőcsatárunk elkapta a fonalat, sikeres tempóval végződő 1-1-ére Watkins válaszolt leválás után. Minden labdabirtoklásnak jelentősége volt, ezért is fájó, hogy eladtuk a labdát és a kontrából ki más, mint Ryan Watkins volt eredményes. Amin slisszolt át a vendég védelmen, szemfüles ziccere hatalmas ovációt váltott ki a hazai publikumból (77 - 77).

Henderson vette vállára a Sopront, két egymást követő betöréséből négy egységet tett fel a táblára. Szerencsére rutinos spílerünknek, Fodor Marcinak helyén volt a szíve és az esze, előbb gyönyörű ziccert dobott két ember felett, majd forintos labdával ajándékozta meg Toneyt, aki az ellene elkövetett szabálytalanság ellenére is értékesítette a közelit. Sajnos a ráadás szabaddobás kimaradt és 23 másodperccel a vége előtt soproni labdabirtoklás következett és Sabáli Balázs időt kért, hogy átbeszéljék az utolsó játékot (81 - 81).

El-Amin kapta a játékszert a félpályán és érthetetlen módon megfeledkezett az egyik legalapvetőbb kosárlabda szabályról, hogy bizonyos időn belül kezdeni kell valamit a labdával. Tizenhárom másodperc eltelte után már a játékvezetők sem nézhették ezt tétlenül és befújták az egyértelmű 5 másodpercet, gyermeteg hibának köszönhetően megkaptuk az esélyt a győzelemre.

Garai Péter természetesen felmutatta a T-betűt, hogy felrajzolja a kívánt figurát. Ült a játék, Amin szépen tudott bontani egy 2-2 után, de végül nem tudta begyötörni a labdát kiszorított helyzetben, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első pontjai Toney nevéhez fűződnek, légiósunk jól használta ki, hogy alacsonyabb védő került rá a váltások után. Jól védekeztünk, de ismét engedélyeztünk két lecsorgót a soproniaknak, harmadjára pedig már sikerrel játszottak át minket. A tavaly még nálunk pattogtató Duvnjak McCray figyelmetlenségének köszönhetően labdát lopott és a lerohanásból Parker dobott könnyű ziccert (83 - 85).

Marci egyet tudott csak a helyére küldeni a neki megítélt két büntetőből, Henderson viszont nemes egyszerűséggel betolta Toneyt és szerzett brusztos kosarat. Dukics hármasa lejött, de a hihetetlen nagy szívvel kosarazó Bandi hathatós segítségével visszaszereztük a lepattanót és Toney faulttal együtt dobott közelijének hatására egész egyszerűen felrobbant a csarnok (86 - 87).

A plusz egy büntető kiszédült a gyűrűből, de egy jó védekezés után játszott betörés kiosztásból Fodor vert be embertelen nagy hármast, újra mi vezettünk! Az addig kiválóan védekező Lakits megkapta ötödik személyi hibáját és ezzel cserére kényszerültünk másfél perccel a vége előtt (89 - 89).

Toney nem bonyolította túl, erőszakos rátörése két pontot hozott a konyhára. El-Amin most nem tudott hibátlan maradni a vonalról, egy pontos vezetésünknél McCray érthetetlen módon elsiette a támadást, a kapott sapkából lélekrombóló zsákolást hajtott végre Henderson (91 - 92).

Fodor vállalta magára a sorsdöntő akciót, a soproniak csak szabálytalankodva tudták megállítani. Az első bement, a második kimaradt, 92 - 92 volt az állás és 10 másodperc volt vissza. Parker hozta fel a labdát, majd kissé váratlanul nagyjából 9 méteres távolságból engedett el egy hármast. Minden tekintet a játékszerre szegeződött, amely behullva a gyűrűbe lesokkolta a hazai szimpatizánsokat (92 - 95).

Másfél másodperccel a végső dudaszó előtt Garai Péter időt kért. A helyzet kísértetiesen hasonlított a pár héttel ezelőtti összecsapásunkra, Marci keresztbe átfutva a sarokban kapta a labdát és ugyan úgy fordulásból emelte rá a hárompontos kísérletet. Sajnos ezúttal nem sikerült a csoda, a labda lejött a gyűrűről és ezzel véget ért a mérkőzés és ezzel együtt a párharc is.

Játékosaink könnyeikkel küszködve pacsiztak le az ellenféllel, a soproniak pedig örömmámorban ünnepelték a bennmaradást. Ma nem érdemeltünk vereséget, de a Fortuna vetélytársunk oldalára állt. A szezonnak valamint elsőosztályú  szerepvállalásunknak egyelőre vége és rajtunk a sor, hogy kitaláljuk hogyan tovább.

 

Hajrá Budapest, Hajrá MAFC!

 

Garai Péter, a MAFC vezetőedzője (BB1.hu): - Először is gratulálok a Sopronnak, úgy gondolom nem az övék az utolsó előtti csapat ebben a bajnokságban. Váradi Kornél is egy tehetséges edző volt, Sabáli Balázsról pedig mindenki tudja, hogy Magyarország egyik legjobb edzője. Szépszámú közönség kísérte el ellenfelünket, ők is megérdemlik, hogy Sopronban NB I. A-csoportos csapat legyen. Jóban vagyok az ottani stábbal, vezetőséggel, reméljük, hogy nem lesz még egy ilyen keserves évük, amikor megérzik, hogy milyen amikor kiscsapatnak nézik őket. Ettől is szenvedtek az idei szezonban. Köszönöm az egész csapatnak, sok győzelmet tudtunk aratni, nálunk is volt edzőváltás, az összes külföldink odatette magát 100 %-osan. Nem érheti az ő teljesítményüket egy rossz szó sem, megpróbáltak mindent, így sikerült. A magyarjainknak hullámzó teljesítménye volt, de mindig akadt valaki, aki fel tudta vállalni a munkát, hozzáállásbeli kérdés ezen a meccsen sem volt. Külön szeretném kiemelni mind a mai meccsen, mind pedig az egész évben ötödik légiós helyén játszó Fodor Marci teljesítményét, aki nagyon sokat tett a csapatért, nagyon sokat tanultunk tőle mindnyájan a sportemberi magatartásról. Nagyon rossz érzés úgy kiesni, hogy nem kaptuk meg az esélyt egy harmadik meccsre, de a Sopron nem érdemtelenül maradt bent.

Sabáli Balázs, a Sopron KC vezetőedzője (BB1.hu): - Ebben a meccsben benne volt az egész szezonunk. Az első félidőben nagyon gyengén védekeztünk, kaptunk nyolc triplát, amíg mi egyet sem dobtunk. Aztán egészen más Sopron jött ki a második félidőre, öt perc alatt ledolgoztuk hátrányunkat, de a végén serdülőhibát követtünk el. Megköszönhetjük a jóistennek ezt a győzelmet, mert a játék képe alapján nem biztos, hogy megérdemeltük. Dolgoztam a MAFC-nál is, jó barátságban vagyok ellenfelünk vezetőivel, ezért nem a hagyományos módon élem meg a bennmaradást.

 

Statisztika: http://kosarsport.hu/game/hun_plo/x1718/hun_plo_2

 

A MAFC (Műegyetemi Atlétika és Football Club) története 1897 óta íródik, Újbuda legnagyobb hagyománnyal bíró egyesülete ma már 52 szakosztállyal működik. Legnépszerűbb és legsikeresebb ága egyértelműen a kosárlabda, sokan a MAFC nevet a felnőtt kosárlabda csapattal és a hozzá szorosan kapcsolódó utánpótlás akadémiával, a MAFC Kosársulival azonosítják. Eredményei önmagukért beszélnek: 7 – szeres Magyar Bajnok, 5 – szörös Magyar Kupagyőztes és 24 – szeres Utánpótlás Bajnok.

Csatlakozz Te is a MAFC – Családhoz! 

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree