Harmadjára sikerült

26 április 2018 Szerző:  MAFC
Fotók: Baumgartner Péter

A középszakaszbeli harmadik hazai mérkőzésünkön végre sikerült győzni, így egy hónap leforgása alatt harmadízben fektettük két vállra a Jászberényt

 

Budapest MAFC - Jászberény 85-80 (27-13, 17-22, 19-25, 22-20)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, 600 néző
V.: Praksch P., Söjtöry T., Minár L.

MAFC: HOT 24/12, FODOR 14/12, MISEK 9/3, DUKICS 11/6, CVETKOVICS 19/3. Csere: Lakosa 3, Peringer 2, Lakits 3.

JKSE: NELSON 22, WALLACE 17/3, RAKICS 14/6, Lucsics 12/3, Sejfic 6. Csere: Bazsó -, Kerpel-Fronius B. 4, Cseh 2, Molnár M. -.

 

 Érdekes előjelekkel készülhettek a felek a mérkőzésre, mindkét oldalon történt egy - egy meghatározó esemény, amiről nem lehetett előre tudni, hogy jó vagy rossz hatással lesz a csapatra. A Jászberény az elmúlt hétvégén aratott győzelmével biztosította az élvonalbeli tagságát jövőre is, ez eredményezhet kiengedést, lazítást vagy akár egy felszabadult, teher nélküli játékot is. Nálunk Toney sérült meg a Sopron ellen, meghatározó játékosunk kiesésének következménye szintúgy lehet összeomlás vagy minden eddiginél nagyobb egység és plusz motiváció.

A feldobás után hamar kiderült, hogy melyik forgatókönyvek érvényesülnek, mi rendkívül élesen és agilisan kezdtük az összecsapást, Dusan sziporkázásával 11-2-re elhúztunk a fejüket csak kapkodó berényiektől. Nikola Lazics azonnal időt kért (11 - 2).

Nem törte meg a ritmusunkat a rövid szünet, Amin triplája már zsinórban a hatodik akciónk volt, amiben pontot szereztünk és a különbség kétszámjegyűvé duzzadt. Wallace révén egyszer-egyszer sikerült pontosan támadnia a JKSE - nek is, de alapvetően nem találták az ellenszert a teljes fordulatszámon pörgő védekezésünkre. Amin ellenállhatatlanul játszott, két újabb kosara utáni cseréjét követően elégedetten nyugtázhatta a hamar összeszedett tetemes előnyt (20 - 6).

Dusan tempójára Rakics válaszolt közelről, Marci viszont triplát vágott az ellentámadásból. A fiatal Peringer váltotta Dukicsot és rögtön pontokat is szerzett magasemberünk. Misek beállításával már színmagyar ötössel rohamoztunk tovább, de két tiszta hármasunkat is elhibáztuk, így Molnár és Rakics akcióival valamelyest csökkentették hátrányukat a vendégek (27 - 13).

 

Kevésbé hatékony és látványos percekkel indult a második felvonás, a láthatóan alapos fejmosást kapott kék mezesek felszívták magukat védőoldalon és ez nálunk kapkodást és egyénieskedést váltott ki. Szerencsére a saját térfelünkön mi is szigorúan tartottuk az alakzatot, csak a lepattanókkal gyűlt meg néha a bajunk. A 2-3-as eredménnyel hozott három perc Garai Péternél telítette be a poharat és vezetőedzőnk felmutatta a T-betűt (29 - 16).

Rakics ziccerét Levi egyenlítette ki hasonló formában, majd Bandi varázsolta Dusanhoz a labdát és szerb centerünk nem is hibázott közelről. Lucsics pillanatai következtek, a JKSE légiósa rendkívül agresszívan dolgozott a palánk alatt és ennek a munkának kiharcolt faultok és pontok formájában aratta le a gyümölcsét. Misek adott ekkor tartást nekünk, csapatkapitányunk középtávolról süllyesztett el szép tempót, majd szemfüles labdával lepte meg Amint, aki az akcióból két büntetőt harcolt ki és tett a helyére (37 - 23).

Kerpel-Fronius kétszer szedte vissza a saját dobása után lecsorgó labdát és harmadjára már nem hibázott az évekkel ezelőtt még nálunk is pattogtató csatár. Sajnos nem ez volt az egyetlen mulasztásunk a kizárásoknál, a következő három JKSE kosárból kettőt szintén második esélyből szereztek a vendégeink, akik harcosságban egyre inkább fölénk nőttek. Nagyon kellet Amin higgadt befejezése és Zsolti vagány játéka, hogy visszatornásszuk a fórt tíz fölé, de a koncentrációnk nem tartott sokáig és Lucsics két villanásával ("természetesen" a második támadólepattanóból következett) kilencre olvadt az előnyünk (44 - 35).

Úgy folytatódott a második félidő, ahogyan az első befejeződött, azaz a berényiek támadólepattanóból szerzett kosárral nyitották a harmadik tíz percet. Sejfics duplájával és Lucsics triplájával már kezdett forrósodni a talaj a lábunk alatt, de Fodor Marci épp időben hűtötte le a kedélyeket egy hatalmas hármassal. A Hot - Fodor hátvédpárosunk ráncba szedte a támadásainkat és a jó érzékkel választott figurák végén rendre megtalálták az üresen maradt társaikat. Ez a vérbeli irányítómunka egy 11-4-es MAFC - os futást eredményezett, amelynek során minden kosarunkat gólpassz előzte meg az előbb említett duótól (55 - 46).

Wallace vette vállára a kék-fehéreket, a tengerentúli spíler két perc alatt gyakorlatilag egymaga kiegyenlítette a találkozót. Az amerikai játékos igazi mindenes volt, lepattanókat és labdát szerzett valamint rövid időn belül betalált többször a vonalról, közelről és távolról egyaránt, egyértelműen az ő klasszisa volt ekkor a különbség a két együttes között (55 - 55).

Dukics fújt riadót a mieinknek, robosztus centerünk a 6.75-ön túlról célzott hibátlanul, majd kettőből egy büntetőt is a gyűrűbe juttatott. Nelson öt egysége jelentett kapaszkodót a Jászberénynek, de Amin válaszul szinte egy az egyben lemásolta Duka iménti produkcióját, így egy lélegzetvételnyivel továbbra is előrébb jártunk riválisunknál (63 - 60).

 

A harmadik játékrészhez hasonlóan a negyedik etapot is jobban kezdte a JKSE, Nelson és Cseh szépségdíjas összjátéka még a hazai nézők elismerését is kiválthatta. Tetézte a bajt, hogy Rakics távolról köszönt be, így először a mérkőzésen vezettek a vendégek (63 - 65).

Két szépen kijátszott, tiszta hármasunk is kimaradt, de Dusan ügyes palánk alatti játékával mégiscsak sikerült egalizálnunk. Fodor egypontosával újfent nálunk volt a fór, sőt Bandi (a tőle megszokott) látványos labdaszerzéssel megindított támadását ezúttal triplával tudtuk megkoronázni. Hotra fújtak sportszerűtlen hibát, aminek következtében az egész publikum egy emberként hördült fel. Végül mi jöttünk ki jobban a feszült jelenetekből, ugyanis Nelson mindkét szabaddobását elpuskázta, ráadásul ezt követően azonnal eladták a labdát és a felpaprikázott Amin faulttal együtt bombázott be óriási hármast vetélytársunk gyűrűjébe (72 - 65). 

Megzavarodtak Wallacék, a bizonytalanságukat pedig tovább növelte Bandi méretes sapkája. Minden összejött nekünk, az ellentámadásból Fodor Marci csarnokrobbantó hármasa a szakadék szélére lökte a vendégeinket négy perccel a lefújás előtt (76 - 65).

Megindította utolsó rohamát riválisunk, agresszív egy az egy elleni játékaikkal két perc alatt le is felezték hátrányt, Garai mester időt kért. Marci és Nelson is csak egy büntetőt tudott bedobni, de ellenfelünk tengerentúli irányítója azonnal javított és egy 2+1 - gyel egy két pontra hozta fel a csapatát. Ebben a nehéz helyzetben Misek Levi lépett elő és átvett labdából gondolkodás nélkül eleresztett trojkája csont nélkül hullott a gyűrűbe (81 - 76).

Hiába került a lélektani előny vissza hozzánk, Nelson egyáltalán nem zavartatta magát és mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna, úgy robogott végig a pályán, ezzel újra egy labdán belülre lopva társait. A taktikai megbeszélésünk után Aminra bíztuk a sorsdöntő játékot és ez jó ötletnek bizonyult, hiszen montenegrói játékmesterünk egy parádés ütemérzékkel kiharcolt fault után hidegvérrel dobta be mind a két büntetőjét. Duka ráadásul még labdát is csent és az újabb Hot elleni szabálytalanság még két pontot és immáron biztos győzelmet jelentett számunkra.

Az utolsó kosár ettől függetlenül Nelson révén a Jászberényé volt, de ez már mit sem változtatott a tényen, hogy egy roppant hullámzó mérkőzésen, a legponterősebb játékosunkat is nélkülözve tudtunk újra diadalmaskodni a Gabányiban.

A középszakaszban ez volt a búcsú a hazai közönségünktől, a következő egy hétben pedig irány Debrecen és Sopron, ahol megpróbáljuk kiharcolni a biztos bennmaradást.

Hajrá Budapest, Hajrá MAFC!

 

Garai Péter: - Ez mindig olyan megmagyarázhatatlan, hogy nagyon jól kezdünk sok mérkőzést majd megbüntetjük magunkat. Át kell gondolnunk a cseréket, vagy rossz ütemben cserélünk, vagy rossz poszton. Kényszerűségből szoktunk általában változtatni, ami egyből megbosszulja magát. Ma rosszul reagáltunk le sok dolgot és ezzel feljött a Jászberény. Annak örülök hogy a magyarjaink - ez igaz a Jászberény magyarjaira is - rengeteg plusz energiát tudtak belevinni a mérkőzésbe, mint például Misek hárompontosa. A labdaszerzéseinkkel el tudtuk a végén dönteni a mérkőzést. Ebben a bajnokságban ez már kb a tizedik egylabdás mérkőzésünk. Gratulálok a Jászberénynek a bent maradáshoz, mi meg megyünk tovább, megpróbálunk nyerni Debrecenben és utána Sopronban is.

Nikola Lazic: - Őszintén mondom nagyon csalódott vagyok ahogyan kezdtünk, szerintem ez el is döntötte a mérkőzést. A MAFC jó ritmusban kezdte a meccset, 20 pont volt a különbség. Mi abszolút ritmus nélkül játszottunk. 3 nappal ezelőtt nekünk volt egy fontos mérkőzésünk a Debrecen ellen, amivel bi bent maradtunk. Azt vártam hogy sokkal jobban fogunk játszani, fejben nem voltunk a pályán, a MAFC pedig sokkal több energiát tett bele a mérkőzésbe. Abszolút megérdemelten nyertek.

 

Misek Levente:

 

A mérkőzés utáni hivatalos sajtótájékoztató:

 

Statisztika: http://kosarsport.hu/game/hun_2phl/x1718/hun_2phl_7

 

Következő mérkőzés:

NB. I/A alsóházi rájátszás 5. forduló

DEAC - Budapest MAFC

2018.04.28.  szombat 19:00

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok 

A MAFC (Műegyetemi Atlétika és Football Club) története 1897 óta íródik, Újbuda legnagyobb hagyománnyal bíró egyesülete ma már 52 szakosztállyal működik. Legnépszerűbb és legsikeresebb ága egyértelműen a kosárlabda, sokan a MAFC nevet a felnőtt kosárlabda csapattal és a hozzá szorosan kapcsolódó utánpótlás akadémiával, a MAFC Kosársulival azonosítják. Eredményei önmagukért beszélnek: 7 – szeres Magyar Bajnok, 5 – szörös Magyar Kupagyőztes és 24 – szeres Utánpótlás Bajnok.

Csatlakozz Te is a MAFC – Családhoz! 

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree