Közel jártunk

14 január 2018 Szerző:  MAFC

A Körmend elleni meccs nagy részében két meghatározó mezőnyemberünk nélkül kellett helytállnunk és ezzel a hiányos felállással nem tudtuk borítani a papírformát

 

Budapest MAFC - Egis Körmend 62-73 (20-16, 17-22, 10-17, 15-18)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
V: Benczur T., Farkas G., Gál J. (Bodrogváry I.)

MAFC: Hot 2, FODOR 19, McCray 13/9, DAVIS 15/9, Cvetkovics 7. Csere: LAKITS 2, Peringer 4, Lakosa -.

Körmend: HALÁSZ 16/9, HOLLINS 12/3, Ferencz 10/9, Tuoyo 3, Horti 2. Csere: FANNING 14/3, CSORVÁSI 10, Bán 2, Németh -, Davis 4, Oroszi -.

Kiállítva: Hot (17. perc).

 

Több szempontból is álomszerűen indult a mérkőzés. Egyrészt az előző heti fájó vereség ellenére is dugig voltak a lelátók, Szurkolóink ékes jelét adták annak, hogy hisznek abban, amit képviselünk. Másrészt játékban is sikerült jól elkapnunk a fonalat, háromból három triplával kezdtünk: McCray és Davis voltak az elkövetők Amin asszisztálásával. Mivel eközben a vendégeknél csak Halász tudott eredményes lenni, ezért sikerült már rögtön az elején meglógnunk és megadnunk az összecsapás alaphangját (9 - 3).

Hollins vezérletével éledezett a Körmend, meg is jött a vendég szimpatizánsok hangja (11 - 9). A hangulatot tetézte, hogy kadett csapatunk tagjai ezekben a pillanatokban érkeztek vissza a zalaegerszegi túrájukról és ha már itt voltak, azon nyomban elkezdték feléleszteni a hazai szurkolótábort. Kiváló atmoszféra kerekedett a Gabányi csarnokban, ami a mi Fiainkra hatott jobban: Dusan büntetőivel és Bennett harmadik trojkájával megint elléptünk a vasiaktól (16 - 9).

Közelről hibáztunk többször, Csorvási Milán pedig köszönte a lehetőséget és egy gyors centerezéssel valamint egy tempóval hozta közelebb az övéit. Fodor Marci szép 1 - 1 - gyel vétette észre magát, utána viszont csúnyán elaludtunk egy kizárásnál. Ellenfelünkön tetten érhető volt a fáradtság - főleg a büntetőknél - mi pedig ezt próbáltuk kihasználni harcos védekezéssel. Jól is működtünk hátul, Toney labdát szerzett és egyből indította a sérülésből visszatérő Lakits Andrást, akinek a zsákolását csak faulttal tudták megállítani a piros mezesek. Bandi helyére küldte a megítélt szabaddobásokat ezzel beállítva az első negyed végeredményét (20 - 16).

Az MTE színeiben Fanning vette kezébe az irányítást, előbb kiosztásból utána pedig rátörésből tett fel pontokat a táblára. A mi oldalunkon a fiatal centerpalánta, Peringer Balázs tett vissza egy támadólepattanót, ezzel javítva az előző támadásnál vétett hibáját. McCray lefordulásból ziccerezett, Amin pedig egy jó védekezés után felépített indítás befejezésével növelte az előnyünket, időt is kért Gasper Potocnik (26 - 20). 

Bán Tibor és Dusan Cvetkovics kosárváltása után nagyot esett a mérkőzés színvonala, legalábbis ami a támadások befejezését illeti. Csak úgy sorjáztak a kimaradt dobások mindkét oldalon, ezt most Jovica Arsic elégelte meg (28 - 23).

Végülis a rutin törte meg ezt a negatív szériát, a híresen vajkezű Ferencz Csaba köszönt be kintről, majd a Levi kiesésével a szokásosnál is nagyobb terhet cipelő Fodor Marci emelt be egy tempót. Rutinos bedobónk olyannyira belejött, hogy faultot harcolt ki hárompontos dobás közben és a két értékesített büntető után pedig Balázst hozta kihagyhatatlan helyzetbe a palánk alatt (34 - 30).

Kontrolláltuk az összecsapást, egyedül Halász Ákosra nem találtuk az ellenszert, a körmendiek hátvédje csak ebben az időszakban kiosztott három gólpasszt, szerzett két büntetőt, tette mindezt úgy, hogy védekezésben legjobbunknak, Amin Hotnak szívta folyamatosan a vérét. Ez utóbbi hozta a számunkra legfájóbb pontját a meccsnek: montenegrói irányítónk a vele szembeni agresszív védekezést nem bírta tovább tétlenül és egy alapvonali bedobásnál a könyökét sportszerűtlenül használva szakadt el. A játékvezetők először csak sima támadófaultot fújtak, de a videós visszajátszások alapján az ítéletet azonnali kiállításra változtatták - sajnos teljesen jogosan (34 - 34).

Lesokkolta a csapatot, hogy Misek Levente után egy másik kezdőjátékosunk sem lehetett már a segítségünkre, az újabb vendégkosár után Jovica Arsic és Bors Miklós jobbnak is látta megszakítani a játékot. A megbeszélés után Toney vállalta el már a sokadik mezőnykísérletét, a lecsorgót viszont sikerült összeszednünk Peringer révén és az újbóli támadásból ki más, mint Fodor Marci harcolt ki megint 3 (!) büntetőt. Ezúttal mindháromszor a gyűrűben landolt a labda, lélektanilag fontos pillanatban sikerült visszavennünk a vezetést (37 - 36).

Kapkodósra sikerült az utolsó perc, a hibákkal tarkított szakaszban Hollins kosara volt az utolsó érdemleges jelenet, így minimális vendégelőny mellett vonulhattak az öltözőbe a csapatok (37 - 38).

Pontosan úgy kezdődött a második félidő, ahogyan az első, egy vasi trojkával. Ezután viszont parádés védekezést húztunk elő, a bajnokság egyik legjobban támadó csapatát több, mint öt percig (!!!) nem engedtük pontokhoz. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy mi sem brillíroztunk a támadó oldalon, első mezőnykosarunkat Fodor szerezte a 27. percben. Addig viszont büntetőkkel mégiscsak sikerült átvennünk a vezetést: Marci, Bennet és Dusan a nyolc lehetőségből hatszor célzott hibátlanul (43 - 41).

Vetélytársunknál a végig hatékonyan dolgozó Fannin törte meg a jeget, lerohanásból feltett ziccerét még fault árán sem tudtuk megakadályozni. Ráadásul az első osztályban ritkán látható bakival tetéztük a bajt, ugyanis a kihagyott büntető utáni lepattanóért egyik játékosunk sem mozdult, emiatt az amerikai bedobó megerőltetés nélkül szerzett újabb két egységet (43 - 45).

Újabb felvonás következett a Fodor - Ferencz különharcból, utána pedig jól kidolgozott center - center összjátékból dobatta meg Davist Cvetkovics (47 - 48). Csorvási többedjére helyezkedett kiválóan a palánk alatt, nekünk pedig ugyanezen a részen nem volt szerencsénk. Peringer visszatett labdája épphogy lecsorgott, sőt, későbbi zsákolását érvénytelenítették a játékvezetők az előtte elkövetett lépéshiba miatt.

Az etap utolsó percében csőstül jöttek a gondok, az említett jelentek mellett bekaptunk még egy Ferencz triplát illetve azt sem úsztuk meg büntetlenül, hogy elnéztünk egy kizárást is. A másik oldalon gyakorlatilag bedeszkázták nekünk a gyűrűt, így hiába a klassz védekezés, a harmadik negyedben mindösszesen 10 dobott pontunk (abból 8 büntetőből) nem eredményezhetett mást, mint minden eddiginél nagyobb hátrányt (47 - 55).

Halász tempójával máris tízre duzzadt a differencia, nagy szükségünk volt McCray és Fodor higgadtságára - na meg villámgyors hat pontjára - hogy meccsben maradjunk. Halász megint bebombázott egy kintit, de így tett Toney is, előző héten igazolt légiósunknak ez már harmadízben sikerült a találkozón. Lakosa Zsolt adott szépségdíjas gólpasszt Dusannak és ezt követően a gyönyörű megoldás, a két pontra olvadt különbség és a körmendi időkérés együttes erővel ugrasztotta talpra hazai közönségünket (58 - 60).

Talán a hirtelen jött lehetőségtől ijedtünk meg, de kissé lefagytunk támadásban, Fanning triplája után az Arsic - Bors pároson volt a sor, hogy ellássa tanácsokkal a Fiúkat (58 - 63).

Sem első, sem második szándékból nem találtunk be, de a piros mezeseknek is csak egy büntetőre futotta. Az ellentámadásból Davist találta meg Marci, úgy kellett már nekünk egy mezőnykosár, mint egy falat kenyér. Kétszer is jól védekeztünk, de nem tudtunk bekúszni egy labdán belülre. Könnyelmű átadásunkra Halász csapott le és pillanatok alatt levezényelte a gyorsindítást, ami újból kupaktanácsra késztette a szakvezetésünket (64 - 66).

Működött a figura: egy Bandi - Marci összjátékból jöttünk fel megint négy pontra. A következő körmendi támadás ellen szemet gyönyörködtetően védekeztünk csapatban, háromszor is tökéletesen rotáltunk körbe, de ellenfelünk minőségét jól mutatja, hogy türelmes támadásvezetésük a negyedik alkalommal megtalálta a rést a pajzsunkon és a szépen kivitelezett extra passzból a nyerőemberré avanzsáló Halász Ákos büntetett a 6,75 - ön túlról (62 - 69).

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodva Toney próbálta egyénileg megoldani a közel lehetetlen szituációt, elhibázott tempója után viszont a vasi piros - feketék büntetőkkel végleg lezárták az izgalmas összecsapást (62 - 73).

Köszönjük még egyszer a teltházat, most fújunk egyet, utána pedig irány Kaposvár - minden bizonnyal Misek és Hot nélkül.

Hajrá Budapest, Hajrá MAFC!

 

Bors Miklós: - Nagyon nehéz egy ilyen mérkőzés után bármit is mondani. Elveszítettük az elején az első számú irányítónkat, ami nagyon nehézzé tette számunkra a mérkőzést, és az amúgy is rövid padunkat továbbterhelte. A csapat maximálisan megpróbálta megoldani a helyzetet. A szurkolóknak külön köszönet jár, hogy folyamatosan mellettünk állnak és rengeteg pozitív energiát adnak nekünk hétről hétre. Gratulálok a Körmendnek!

Gasper Potocnik: - Nagyon nehéz mérkőzés volt, egyfelől a MAFC nagyon veszélyes csapat otthon, másfelől pedig mi 8 nap alatt 5 meccset játszottunk. Ez a terhelés meglátszott a csapaton, elöl gyengék voltunk sok tiszta helyzetet hibáztunk ami abszolút betudható a sorozatterhelésnek. Gratulálok és sok sikert kívánok a MAFC-nak!

 

Fodor Márton: "...A közönség előtt le a kalappal!..."

 

Következő mérkőzés:

NB. I/A 15. forduló

Kaposvári KK - Budapest MAFC

2018. 01. 20. szombat 18:00

Kaposvári Sportcsarnok - 7400 Kaposvár, Arany János utca 97.

 

A MAFC (Műegyetemi Atlétika és Football Club) története 1897 óta íródik, Újbuda legnagyobb hagyománnyal bíró egyesülete ma már 52 szakosztállyal működik. Legnépszerűbb és legsikeresebb ága egyértelműen a kosárlabda, sokan a MAFC nevet a felnőtt kosárlabda csapattal és a hozzá szorosan kapcsolódó utánpótlás akadémiával, a MAFC Kosársulival azonosítják. Eredményei önmagukért beszélnek: 7 – szeres Magyar Bajnok, 5 – szörös Magyar Kupagyőztes és 24 – szeres Utánpótlás Bajnok.

Csatlakozz Te is a MAFC – Családhoz! 

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree